Novinky

« Späť

Bohemian Rhapsody ako zrkadlo duše

Bohemian Rhapsody ako zrkadlo duše

Priaznivci životopisných filmov a populárnej hudby sa vo štvrtok, 17. januára, v našom rusovskom kine v hojnom počte zišli na projekcii jedného z momentálne vo svete kinematografie najpopulárnejších filmov – Bohemian Rhapsody. Plná sála i s veľkým záujmom snímok pozrela, aby po ňom v diskusii zhodnotila svoje dojmy a podelila s as ostatnými o to, čo bolo pre koho najzaujímavejším okamihom filmu. Sála kina už dlho nebola tak plná ako v tento večer.

Asi málokomu nie je známa hudobná formácia Queen s jej frontmanom a sólistom Freddiem Mercurym. Narodil sa v roku 1946 ako Farrokh Bulsara a okrem spevu sa venoval aj komponovaniu a bol tiež producentom. Výnimočnou bola jeho schopnosť spievať v rozsahu štyroch oktáv. Bol autorom mnohých hitov, spomedzi ktorých je snáď najpopulárnejšia skladba We Are the Champions. Názov tohto životopisného filmu je súčasne menom ďalšieho hitu skupiny Queen. Mercury sa umelecky realizoval nielen v rámci skupiny Queen, ale aj vo viacerých sólových projektoch, kde okrem spevu obsluhoval aj klávesové nástroje. Zomrel ako 45 ročný na bronchopneumóniu v dôsledku zníženia svojej imunity spôsobenej vírusom HIV. Od roku 2001 je spolu so skupinou Queen členom Rockenrolovej siene slávy v americkom meste Ohio, od roku 2002 má jeho formácia svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy, o rok neskôr ich zaradili aj do Siene slávnych hudobných skladateľov a od roku 2004 sú v Sieni slávy Spojeného kráľovstva.

Film Bohemian Rhapsody je dielom renomovaného režiséra Bryana Singera, ktorý začiatok snímku venuje Freddieho mladosti: rodičia mu nedôverujú a nechcú si pripustiť, že by bol v niečom užitočný a pochybujú o jeho životnom smerovaní. Neskôr sa však presvedčia, ako sa mýlili. Film nás prevedie Freddieho začiatkami, kedy pracuje v továrni a chodí obdivovať iné hudobné formácie, ukáže náhodu, vďaka ktorej sa dostane do hudobnej skupiny a začne svoju kariéru sólistu pop music rozvíjajúcu sa postupne na mnohých koncertoch, mení svoj imidž a prežíva búrlivý život. Historicky cenná je šesťminútová sekvencia zachytávajúca tvorbu skladby, ktorá dala filmu názov – Bohemian Rhapsody. Dá nazrieť nielen do zákulisia umeleckej tvorby, ale aj kapely a ľudí, ktorí ju tvorili. Väčšia časová plocha je venovaná aj Mercuryho súkromiu. Film končí impozantnými zábermi z takmer celého koncertu v londýnskom Wembley v roku 1985.

Film bol uvedený do kín v minulom roku v kombinovanej produkcii UK/USA a má 134 minút.

Prítomných dielo mimoriadne oslovilo najmä famóznou kamerou, do detailov prepracovaným a mimoriadne premysleným scenárom a v neposlednom rade aj citlivým, ľudsky hodnotným prístupom k stvárneniu scenára zo strany režišéra Singera. Skvele zobrazovaná koncertná činnosť formácie Queen počas celého snímku dodávala každej scéne jej autenticitu. Decentný, citlivý, ale dostatočne hlboký ponor do myslenia protagonistu, Fredieho Mercuryho, zobrazenie kľúčových momentov jeho osobného aj rodinného života a najmä to, ako doslova hlboko a komplexne svet okolo seba vnímal a všetko to pretavoval do svojich melódií a textov - to všetko ukázalo divákovi vnútorný svet speváka, ktorý až doteraz nebol verejnosti takto prístupný, resp. zo strany novinárov a bulváru popisovaný iba veľmi povrchne, na základe vonkajšieho vnímania jeho konania, bez poznania jeho vnútorného sveta. Mnohí v diskusii skonštatovali, že vo svetle nových skutočností, ktoré film priniesol, posudzujú tohto aj dnes stále rozporuplne vnímaného človeka inak, ako tomu bolo doteraz. Po tomto filme si mnohí uvedomili, aké skreslené je vnímať človeka iba podľa jeho vonkajších prejavov.

https://www.youtube.com/watch?v=jFKBR1ggTMY