Novinky

« Späť

Pozvánka na prednášku Nevracajme sa do stredoveku (Pútavá cesta dejinami liečby rakoviny)

Pozvánka na prednášku Nevracajme sa do stredoveku (Pútavá cesta dejinami liečby rakoviny)

Rakovina bola po dlhé stáročia nevyliečiteľným ochorením bez šance na prežitie. Toto neželané dedičstvo sa podvedome vpíja do mysle každého pacienta. Historička Žofia Lysá, PhD. preto príde medzi nás do pastoračného centra v piatok, 17. marca o 19:00 hod., aby nás nielen previedla dejinami liečebných metód nádorových ochorení, ale nám aj predstavila obrovský pokrok vedy, ktorá stále detailnejšie odhaľuje mechanizmy ženúce nádorovú bunku k nekontrolovanému deleniu.

Súčasného človeka stále spája s predkami hlboko zakorenený strach z rakoviny ako beznádejne smrteľnej choroby. Vďaka najnovším poznatkom však dnešná medicína dokáže vysielať cielené a účinné „liečebné strely“ priamo do nádorových buniek, čo v posledných desaťročiach prináša úspech a nádej pri mnohých typoch nádorových ochorení. Cieľom prednášky bude okrem samotného poznania pokrokov v medicíne zhubných ochorení aj odbúrať v nás podvedomé predsudky voči týmto chorobám pesimistické pohľady na účinnosť a efektívnosť liečby.

Žofia Lysá študovala odbor história – estetika na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je vedeckou pracovníčkou Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, kde sa špecializuje na dejiny Bratislavy v stredoveku. Pracuje na projekte Ars moriendi – Fenomén smrti v stredovekom Uhorsku.

Zaujíma sa aj o dejiny liečby nádorových ochorení a pomáha pri propagácii portálu Onkoinfo.sk. Tento portál prináša onkologickým pacientom dôveryhodné a odborné informácie zo všetkých oblastí života s nádorovým ochorením. Cieľom portálu je obmedziť šírenie dezinformácií o liečbe rakoviny.

Po prednáške bude poslucháčom k dispozícii kniha Vydavateľstva Rak: Šarlatáni – stručné dejiny najžalostnejších liečiteľských praktík. 

Všetci záujemcovia sú srdečne pozvaní!