Profile

Farnosť Lomnička
21 zaregistrovaných užívateľov
1 zapojených komunít
0 zapojených rodín
Miestny správca:
Mgr. Martin Pasiar
Kapláni:
Mgr. Jozef Gorčák
Kontaktné informácie

Vitajte na stránkach farnosti Lomnička

Vitajte na oficiálnych stránkach farnosti Lomnička.

 

Farnosť Lomnička je špecifická tým, že ju obývajú z 99% rómovia. Preto aj duchovná služba vo farnosti zohľadňuje túto okolnosť a je zameraná na evanjelizáciu a základy kresťanského života.

~~~~

 

Stránka má prehľadnú a jednoduchú štruktúru, aby sa návštevník dostal k potrebným informáciám. Ak ste nenašli čo ste na stránke hľadali, neváhajte použiť naše KONTAKTY.

Farnosť LOMNIČKA rešpektuje legislatívu o ochrane osobných údajov. Viac sa dočítate TU

Sväté omše máme zvyčajne takto:

Pondelok     18:00

Utorok          18.00

Streda           7:00

Štvrtok         18:00

Piatok          18:00

Sobota           8.00

Nedeľa - 9.00 a 11.00

 

Medzi nami žije veľa ľudí, ktorí majú túžbu pomáhať druhým. Ak patríš medzi nich, TU nájdeš inšpiráciu na konkrétnu pomoc.

 

Vždy v prvý piatok v mesiaci slávime svätú omšu obetovanú za našich dobrodincov. Pán Boh nám posiela veľa dobrých ľudí ktorí sa za nás modlia, obetujú a pomohli alebo pomáhajú nám tiež materiálne. O niektorých vieme, ale mnohých nepoznáme. Za nich všetkých sa modlíme a za nich a na ich úmysly obetujeme svätú omšu vždy v prvý piatok v mesiaci, prípadne niektorý z najbližších dní.

Blogy

« Späť

Leto v Lomničke

Leto v Lomničke

O našich aktivitách počas leta

Naše leto v Lomničke i mimo nej - 2011

 

            S príchodom letných prázdnin sa začali priestory nášho centra zapĺňať ešte viac, ako obyčajne. Aby sme to mohli zvládnuť, už pred prázdninami sme sa snažili vytvoriť si nejaký „plán" aktivít, ktoré by bolo možné realizovať a nezabúdali sme ani na priestor pre spontánne akcie a stretnutia s deťmi a mladými. Ako to už býva, okrem nášho plánovania a vkladu je tu aj Boží plán a réžia, cez ktorú nám chce Pán žehnať a veru aj žehnal.

            Európska komisia odštartovala v tomto roku Európsky rok dobrovoľníctva a u nás si toto leto dobrovoľníci s otvoreným srdcom doslova podávali kľučku. Veľmi ďakujeme Bohu, že nám pomáhal cez našich stálych dobrovoľníkov Katku, Veroniku a Peťa a cez sestru Janku, Dominiku, Blanku, Katku, Bohdanku, Milku, Petra, Báru, Tomáša, Maroša, Martina... bohoslovcov Matúša a Tomáša, ktorí s nami a hlavne s deťmi strávili niekoľko dní a zapojili sa tam, kde to bolo potrebné. Pre decká boli takéto zmeny veľmi vzácne a často už od skorého rána čakali pred bránou centra na to, čo sa bude v tento deň diať. Zároveň sa v týchto mesiacoch začala aj oprava nášho kostola, preto je aj tam každá ruka dobrá.

            Leto sa začalo púťou k levočskej Panne Márii. Na púť sa napriek nie veľmi peknému počasiu odhodlali štyria mladí v sprievode pána farára a sestry Viktórie. Počas cesty sme si mohli hlbšie priblížiť putovanie Panny Márie k Alžbete a tiež obetovať aspoň trochu zo svojich síl a pohodlia.

            V centre sa striedali chlapci pri stolnom tenise a kalčete, menšie aj väčšie deti hrali rôzne hry, ktoré ich naučili Blanka z Brna a Dominika, tancovali Erko tance alebo sa venovali kresleniu či pozeraniu rozprávok, mladí mali záujem o volejbal alebo sa len tak rozprávali. Ak to počasie dovoľovalo, už sa deti vypytovali, kedy pôjdeme „po lunky", t. j. na lúku. Neskôr Peťo s deťmi urobil nad Lomničkou malú hrádzu a začali sme chodiť „plávať". Niektorým to naozaj šlo celkom dobre, nakoľko to naša hĺbka vody dovoľovala J. To boli teda naše denné prímestské tábory J.

            Keďže sa nám aj tento rok podarilo získať cez projekty Ministerstva kultúry a Úradu vlády financie na aktivity s deťmi, znova sme sa vybrali na detský tábor do Važca. Na prvom turnuse boli naši miništranti, doprevádzal nás pán kaplán Martin Majda a vypomáhal miništrant Tomáš z Podolínca. Chlapci okrem hier, ako sú futbal či ping pong, mali veľkú radosť z hojdačiek J, ale navštívili sme aj Važeckú jaskyňu a nezabudnuteľné štvorkolky na Štrbskom plese, čo mali ako odmenu za celoročné snaženie sa pri oltári i mimo neho (napr. aj pri oprave kostola). Chlapci si urobili super tričká a farbami na sklo milé obrázky, pozreli si dobrodružný film, stihli opekačku a popri tom všetkom bolo jadrom programu aj duchovné zastavenie sa a sv. omše, aby chlapci rástli nielen do sily tela ale aj ducha.

            Druhý turnus tábora bol určený pre mladšie deti zo spevokolu. Oproti ostrieľaným miništrantom to bol celkom iný tábor, keďže niektoré deti po prvý krát v živote videli vlak a boli niekde bez rodičov. Preto bolo potrebné, aby tých, ktorí na deti dozerajú bolo viac. Každý deň k nám dochádzala teta Katka, iná Katka bola s nami 3 dni a nechýbali ani Veronika a Peťo. Aj tu mali deti zážitok z jaskyne, boli sme na ihrisku (hitom opäť hojdačky), školili  si hlásky novými pesničkami, opiekli sme si špekáčiky a urobili tričká, ale novinkou bola návšteva našich sestier z Okoličného s 21-členným doprovodom Rómov, aby sa mohli spoznať a navzájom sa predstaviť tancom a piesňami. Deti z Okoličného mali pripravený aj krátky program, kde ukázali svoje nadanie aj na recitovanie básničiek. Pri tej príležitosti nás prišiel pozrieť náš pán farár Janko Záhradník, ktorý nám odslúžil sv. omšu. Deťom sa na tábore veľmi páčilo, tešia sa, že majú nové skúsenosti.

                        Štyria miništranti boli na miništrantskom tábore, ktorý organizovala Spišská Kapitula a na ktorom boli miništranti aj z iných farností. Chlapcom sa program veľmi páčil a aj to, že boli prijímaní aj ostatnými účastníkmi a nadviazali nové priateľstvá.

            Nášmu spevokolu sa podarilo zapojiť sa do rómskeho festivalu Festrom, ktorý sa uskutočnil v Čičave. Išli sme tam troma plne obsadenými autami. Ako doprovod sa k nám s gitarou a spevom pridala sestra Janka z Kremnice a naša kamarátka Milka z Košíc, ktorá aj viedla zbor ako dirigent a tak pomohla k ozaj krásnemu prevedeniu piesní. Mladí pred festivalom pilne nacvičovali a tak ich potešilo, že sa im potom dobre spievalo. V tom čase bola u nás aj Bohdanka z okolia Bratislavy, ktorá s deťmi trávila čas nielen na lúke či pri potoku, ale bola aj super kamarátkou našim dospievajúcim dievčatám a roztlieskávačkou na Festrome J.   

            V Gaboltove sa konala už tradičná púť Rómov, na ktorej sme sa zúčastnili aj my s jedným autobusom veriacich, ktorých viedol náš pán farár. Tak aj dospelí mali možnosť duchovne pookriať a povzbudiť sa vo viere.

            Bohoslovec Matúš sa pripojil ku kňazom, chlapom a miništrantom pri oprave kostola. Stavalo sa lešenie, maľovala strecha aj fasáda, obkopávalo sa, urobila sa vodovodná prípojka, dali nové okná, el. vedenie a ozvučenie...a upratovalo sa (aby aj ženy mali nejaký podiel J) ...a znova lešenie zvnútra, maľovanie... je toho ešte veľa na dokončenie a aj preto sa sv. omše provizórne presunuli aj do nášho pastoračného centra. Tešíme sa aj nové lavice, a ak Boh požehná cez štedrosť ľudí, tak aj na novú dlažbu.

            Aj tento rok nás prišiel pozrieť bohoslovec Tomáš z Prahy a priviedol so sebou aj mladú rodinku. Okrem pomoci pri kostole či pri hrách s deťmi nás Tomáš povzbudil aj tým, že stále nosí Lomničku vo svojom srdci. Mal pre nás sestry a kňazov pripravené zamyslenie sa nad rómskym národom, čo je pre nás veľmi cenné vedieť, ako sa na nich dívajú tí, ktorí s nimi síce nežijú každodenne, ale ktorí ich majú radi.

            Kňazi s chlapcami začali horlivo pracovať aj na úprave terénu pre ihrisko, ktoré bude na dvore pri našom centre. Ešte to nie je dokončené, takže prvé hry na ňom začnú až v čase vyučovania.

            Vzácnou udalosťou v našej komunite bola aj návšteva pátra Eliasa Vellu, ktorý sa u nás zastavil na jeden večer so svojim verným doprovodom Gitkou a Broňou. Páter Vella sa pomodlil za nás aj za Lomničku. Veríme, že to nebola jeho posledná návšteva u nás...

                        Deň pred začatím nového školského roka sme sa spolu s mladými boli rozlúčiť s prázdninami opekačkou v krásnej prírode nad Lomničkou. Prišla aj Katka a miništranti z Podolínca Maroš a Tomáš. Bolo to príjemné popoludnie, nechýbali špekáčiky a slaninka a hlavne dobrá nálada.

            Na záver chceme poďakovať Pánovi, že nám dáva najavo svoju lásku a pomoc a že sme s deťmi mohli prežiť veľa radostných chvíľ a zmysluplne prežiť čas, ktorý nám dáva na oddych. Vďaka aj všetkým tým, ktorí prišli osobne, a aj tým, ktorí nás podporujú modlitbami. Nech vám všetkým Pán odmení vaše námahy a obety a daruje vám pokoj.

         

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
je super ze tu pribudol prvý blog.. Pozerám, že ste mali pestré leto.. veľa pozoruhodných vecí sa udialo. Na ďalší rok to môžeš písať tak, že po každej väčšej akcií napíšeš blog, dáš tam zopár fotiek prípadne vídejko alebo audio stopu. Ja to tak robím emoticon Blogy majú tú výhodu, že ich číta viac ľudí. :-)
Odoslané 19.12.2011 17:53.
Martin, chvála Pánovi za Vás a za všetko, čo robíte. Navrhujem, aby si povkladal nejaké fotky z akcií aj pomedzi text. Bude to lepšie ilustrovať popísané aktivity. ...už sa na to teším.
Odoslané 20.12.2011 9:19.
Zatila som to len vyskusal - Martin ma k tomu povzbudilemoticon Budem sa snazit to tak robit.
Odoslané 20.12.2011 11:37 ako reakcia na Štefan Hrbček.
A pokusim sa aj videa a foto dat pomedzi toemoticon
Odoslané 20.12.2011 11:37 ako reakcia na Štefan Hrbček.