Profile

Farnosť Lomnička
21 zaregistrovaných užívateľov
1 zapojených komunít
0 zapojených rodín
Miestny správca:
Mgr. Martin Pasiar
Kapláni:
Mgr. Jozef Gorčák
Kontaktné informácie

Vitajte na stránkach farnosti Lomnička

Vitajte na oficiálnych stránkach farnosti Lomnička.

 

Farnosť Lomnička je špecifická tým, že ju obývajú z 99% rómovia. Preto aj duchovná služba vo farnosti zohľadňuje túto okolnosť a je zameraná na evanjelizáciu a základy kresťanského života.

~~~~

 

Stránka má prehľadnú a jednoduchú štruktúru, aby sa návštevník dostal k potrebným informáciám. Ak ste nenašli čo ste na stránke hľadali, neváhajte použiť naše KONTAKTY.

Farnosť LOMNIČKA rešpektuje legislatívu o ochrane osobných údajov. Viac sa dočítate TU

Sväté omše máme zvyčajne takto:

Pondelok     18:00

Utorok          18.00

Streda           7:00

Štvrtok         18:00

Piatok          18:00

Sobota           8.00

Nedeľa - 9.00 a 11.00

 

Medzi nami žije veľa ľudí, ktorí majú túžbu pomáhať druhým. Ak patríš medzi nich, TU nájdeš inšpiráciu na konkrétnu pomoc.

 

Vždy v prvý piatok v mesiaci slávime svätú omšu obetovanú za našich dobrodincov. Pán Boh nám posiela veľa dobrých ľudí ktorí sa za nás modlia, obetujú a pomohli alebo pomáhajú nám tiež materiálne. O niektorých vieme, ale mnohých nepoznáme. Za nich všetkých sa modlíme a za nich a na ich úmysly obetujeme svätú omšu vždy v prvý piatok v mesiaci, prípadne niektorý z najbližších dní.

Blogy

« Späť

Z čoho žijú rehoľníci?

Financovanie reholí na Slovensku

 

Dlhšie uvažujeme nad spôsobom, ako by sa dalo pomôcť financovať rehole na Slovensku. V súčasnosti dostáva plat od štátu len provinciálny predstavený konkrétnej rehole a ani to nemajú dlho. Ostatní členovia reholí pracujú napr. v zdravotníctve,  školstve a pod. a odtiaľ majú plat. Poznám rehoľné sestry, ktoré sú takto zamestnané a po práci sa zadarmo venujú pastoračnej a sociálnej práci v rómskych komunitách. Dokonca na niektorých miestach jedna sestra pracuje v civilnom zamestnaní a stará sa o svoje spolusestry, ktoré sa tak môžu venovať práci s touto komunitou. Predpokladáme, že by bolo veľmi užitočné, keby tieto sestry mohli mať trvalý príjem od štátu a mohli by tak všetku svoju silu a čas venovať práve práci v tejto komunite. Neviem, či by bolo užitočné sústrediť a podmieniť takéto financovanie reholí len na sociálnu činnosť, alebo len na prácu v rómskych komunitách.

Pokúšali sme sa dostať do povedomia status misijného pracovníka, ktorý by na rozdiel od komunitného pracovníka, trvalo býval medzi Rómami a tak im pomáhal, ale neprešlo to.

Jednou z ďalších možností by mohol byť takýto spôsob financovania. Rehoľa by mohla dostať určitý finančný príspevok, podľa počtu svojich členov, práve na platy tých, ktorých by mohli zamestnať v špecifikovaných prostrediach. O tom využití finančných prostriedkov by sa mohlo diskutovať a mohlo by sa to špecifikovať. (No myslím si, že nemuseli by to byť len rehoľníci žijúce medzi Rómami, ale aj napr. rehoľníci starajúci sa o chod rehole, alebo o chorých a starých členov a podobne.)

Konkrétny príklad: Rehoľa má na Slovensku 100 členov - na 10 členov dostanete plat a môžete ich zamestnať v takomto a takomto obore. /Tiež treba poznamenať, že sa to týka predovšetkým asi ženských reholí, lebo v mužských reholiach sú väčšinou kňazi a tí plat od štátu majú./

Pokúsme sa nájsť čo najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, aby sa nikto necítil ukrivdený a diskriminovaný, ako by sa dalo pomôcť ešte lepšiemu fungovaniu reholí na Slovensku.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Súhlasím s tým, že je to dôležité. Nie je to však len otázka reholí. Celkovo je cirkev v tomto smere nedocenená. Na Slovensku je množstvo projektov a financií z únie, ktoré "slúžia" na pomoc sociálne odkázaným komunitám. Aj na pomoc Rómom sa poskytli obrovské prostriedky. Poskytnutie takýchto prostriedkov je však na Slovensku spolitizované a tak plynú prostriedky úplne inam. Väčšinou do vreciek určitých ľudí. A tak sa píšu projekty, ktoré nepomáhajú tým komu sú určené ale pomáhajú obohatiť tých, ktorí ich píšu. Mali by sme sa viac snažiť, aby sme dokázali odprezentovať to, čo Cirkev pre ostatných robí. Nie je to chválenie sa. Ide o to, že rehole a celá cirkev supluje niektoré hlavné úlohy štátu a robí to zadarmo. Zapýtať si za to adekvátnu odmenu je úplne spravodlivé.

Keď som bol v Krížovej Vsi a videl som ochotu, nadšenie a obetu ľudí, ktorí sa starajú o túto krásnu komunitu, tak som dospel k názoru, že takí ľudia by mali byť kráľovsky zaplatení. Ja by som to nedokázal. Preto plat na úrovni platu poslanca by bol naozaj adekvátny.

Takže píšme o tom čo robíme a vytvorme tlak na politikov, aby peniaze smerovali tam kam majú a aby už konečne začali slúžiť a plnit poslanie, kvôli ktorému boli zvolení. Potom bude dostatok financií aj pre rehole aj pre cirkev na Slovensku.
Odoslané 28.1.2012 11:07.
Velmi mudro ste to pomenovali. Mate pravdu, vlastne aj my sme zacali uverejnovat nase aktivity na mojej komunite prave preto, aby bolo vidiet, ze sa nieco robiemoticon A vieme velmi dobre, ze aj peniaze na Romov koncia niekedy v rukach neziskoviek, ktore robia, co robia. A donedavna sa do statnych projektov nemohla ani len Cirkev zapojit, to sa uz ciastocne CHVALABOHU podarilo prelomit. Ja verim, ze sa v tejto otazke veci pohnu vpred - a vsimnu si zodpovedni, ze Cirkev je ochotna pomoct a vlastne uz aj pomaha, len to velmi nepropaguje.
Odoslané 28.1.2012 11:16 ako reakcia na Robert Krett.
Nuž a žobravé rehole môžu žobrať ako to majú v popise. Váš príspevok, naše živobytie.
Odoslané 28.1.2012 12:31.
Ako si to predstavujete v konkretne
Odoslané 29.1.2012 18:58 ako reakcia na Miroslav Čonka.