Dianie vo farnosti

« Späť

Odišiel „Gazda gazdinej Podhaľa“

V 42 roku kňazstva a vo veku nedožitých 65 rokov roku zomrel v Ludzmierzu kňaz, dekan, pápežský prelát Tadeusz Juchas , ktorý takmer 30 rokov pôsobil ako správca baziliky, ktorého stovky našich veriacich poznali ako veľkého priateľa Novoťanov.

Kňaz, pápežský prałát Tadeusz Juchas, sa narodil v roku 1949 v Starom Bystrom neďaleko Ludzmierza. Z ludźmierským kostolom, dnes bazilikou bol zviazaný takmer 30 rokov .

 Kňaz Tadeusz, bol človekom z ktorého vychádzala nesmierna energia. Bol všestranne činný, lyžoval, hral tenis, jazdil na bicykli, vo voľných chvíľach fotografoval.

Mal sedem súrodencov a jeho starší brat je tiež kňazom. Vychovaní boli bez matky, tá zomrela, keď Tadeusz mal tri roky. Základnú školu navštevoval v rodisku, gymnázium v Jablonke, vysvätený za kňaza bol Karolom Wojtylom v Krakove.

Bol kaplánom v Luborzycy pri Novej Hute, Gliwiciach pri Živci, Krakove a vo Wieliczke.

20 decembra 1985 roku sa stal správcom farnosti  Ludźmierz.

Vďaka nemu sa zmenila bazilika i jej okolie na nepoznanie. Bol to práve on, ktorý pozval a zorganizoval návštevu vtedajšieho pápeža Jána Pavla II v Ludzmierzu 7. júna 1997,  modlitba posvätného ruženca sa vtedy cez rozhlas vysielala do celého sveta. Pápež Ján Pavol II vtedy nazval P. Máriu Ludzmierskú  „Gazdinou Podhaľa“. Vybudoval ružencovú záhradu v areáli baziliky, obnovil kostol, rozšíril zákristiu, vymenil okna, zabezpečil nové zvony, vybudoval dom pútnikov. Zorganizoval stovky podujatí, ktoré sa stali dlhoročnou tradíciou. Pripravil jubileum 50. výročia korunovácie P. M. Ludzmierzskej v roku 2013. Bol dekanom pre hasičov, vojakov i Zvjonsku Podhalan. Vďaka jeho neúnavným  aktivitám  socha Panny Márie Ludzmierskej sa dostala do Spojených štátov, Kanady, Betlehema, Svätej zeme i do Dominikánskej republiky a na mnohé miesta v Poľsku.

Za svoju neúnavnú prácu na poli duchovnom bol v roku 2009 prezidentom Lechom Kaczynským odmenený najväčším štátnym vyznamenaním.

Počkal si na svätorečenie Jána Pavla II , aby mohol pre baziliku od kardinála Dziwisza prebrať pre vzácny dar, prsteň svätca, ktorý bol umiestnený do berla Panny Márie Ludzmierzskej.

Na veľa podujatiach sme tam boli aj my Novoťania, ktorých vždy srdečne vítal pri každej príležitosti s jeho neodmysliteľným úsmevom. Mám za čo ďakovať P. Bohu, že som sa spolu s Vami mohol priateliť s tak šľachetným a obetavým kňazom.

Kňaza za účasti vyše tristo kňazov, tisíce veriacich, hudieb a spevokolov pochoval kardinál Stanislaw Dziwisz. Smútok prejavilo vyše dvesto zástav – štandard, ale aj nebo, keď Tadesza vložili do hrobu na miestnom cintoríne, začalo krátko pršať -  zaplakalo aj nebo. Vďaka Ti za všetko drahý Tadeusz.


Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ludzmierz- miesto, ktoré patrí medzi naše obľúbené.
Kňazovi Tadeuszovi Juchas vyprosujem večný odpočinok pri „Gazdinej Podhaľa“, svetlo večné nech mu svieti, nech odpočíva v Božom pokoji.
Vďaka za krásne fotky.
Odoslané 19.6.2014 23:25.
Musel to byť užásný človek s veľkým vplyvom na ľudí. Ohromná nádherná slávnostná rozlúčka.
Odoslané 20.6.2014 9:35.
zaujímavé čo všetko je v tom Poľsku.. To je ako prezidentsky pohreb.
Odoslané 20.6.2014 15:29.
Každá akcia, či náboženské podujatie je dôstojne a na veľmi vysokej úrovni pripravené, tak to kňaz Juhás vždy pripravoval a tak to pripravili aj pre neho pri poslednom odchode. Od príchodu p. farára do Ludzmierza sme s farnosťou mali družbu a vždy sme boli pozývaní na podujatia a slávnosti, ktoré sa v bazilike, či mimo nej konali.
Odoslané 22.6.2014 10:28.

počítadlo

nahlasenie zneuzivania

Výveska

 

Ročný plán čítania Sv. Písma

LIST so šifrou 

info k 1. sv. prijímaniu

info k birmovke

 

FARNIK 17

pre Vás s láskou pripravujeme

FARNIK 16

FARNIK 15

FARNIK 14

FARNIK 13

FARNIK 12

FARNIK 11

FARNIK 10

FARNIK 09

FARNIK 08

FARNIK 07

FARNIK 06

 

 

Archív časopisu FARNIK

 

Zodpovednosť za obsah:

SH - autor tohto textu je Štefan Hrbček, farár v Novoti

BR -  autor tohto textu je Blažej Raška, kaplán v Novoti

 

(2019 až 2023: RH - autor tohto textu je Rastislav Hanečák, kaplán v Novoti)

 

články od iných autorov sú podpísané menom a priezviskom, alebo organizáciou, ktorá informáciu odovzdala.

Pri prevzatých textoch je uvedený zdroj a prípadná redakčná úprava.