Blogy

« Späť

Prečo ísť na Národný pochod za život?

.

Prečo ísť na Národný pochod za život?

 

Dňa 22. septembra 2013 sa v Košiciach uskutoční významná udalosť celonárodného charakteru s názvom Národný pochod za život.

Hlavným cieľom pochodu je pritiahnuť do Košíc čo najviac ľudí dobrej vôle z celého Slovenska, ktorí by spoločným pochodom Košickými ulicami dali na vedomie celému Slovenskému národu, na čele s jeho politickými predstaviteľmi a tiež svetu médií, že každý ľudský život, počnúc tým najnevinnejším, ktorý sa začína počatím v lone matky, až po ten, ktorý končí svoju pozemskú púť na tejto zemi, je obrovským darom a znakom Božej lásky a Božieho požehnania pre tento svet. Žiaľ, mnohí ľudia, to dnes tak vôbec nevnímajú.

Kedy má dnes človek hodnotu? Kedy si ho niekto všimne? Aký človek je dnes „in“? Svet médií, poznačený filozofiou materializmu, sa nám snaží vtĺcť do hlavy a sŕdc, že hodnota a veľkosť človeka závisí od toho čo človek má: koľko veľa peňazí, koľko áut, aké postavenie vo firme či v spoločnosti, ako sa oblieka, či tie najmodernejšie značkové oblečenie, či najnovší typ mobilu, i-padu, notebooku, koľko ocenení a diplomov, aký „rating“ v spoločnosti v ktorej sa pohybuje...

Niet teda divu, že pre takto zmýšľajúcich ľudí, nevinné a bezbranné dieťa pod srdcom matky, či dieťa s nejakým telesným alebo mentálnym postihnutím, ktoré nič z toho, čo tento svet vníma ako cenné ešte nemá, že takéto dieťa vlastne nemá žiadnu hodnotu a preto ho v mene svojej slobody matka môže spokojne zabiť. Veď aj zákon jej to dokonca dovoľuje. Pripomeňme si slová Matky Terezy: „Toto je chudoba: keď dieťa musí zomrieť, aby si ty mohol žiť, ako chceš.“ Či ďalšie jej slová na hlboké zamyslenie sa: „Musím priznať, že sa mi veľmi páčia psy. Ale neznesiem, keď pes zaberá miesto dieťaťu.“ A do tretice Matka Tereza: „Potrat je najväčším ničiteľom pokoja, pretože je to vojna proti dieťaťu.“ Podobne sa  zmýšľa aj o starých, chorých na lôžko pripútaných ľuďoch. Takýto človek už toho veľa pre spoločnosť neurobí, vlastne je pre mnohých iba na ťarchu, a preto mu pod „rúškom súcitu“ – vraj, aby viac netrpel – pomôžme. Ako? Nie, nie tým, že sa budeme oňho dobre a s láskou starať, že mu budeme nablízku, práve vo chvíľach, keď to najviac potrebuje, ale dobrú starostlivosť vystrieda „dobrá smrť“ (eutanázia).

Kultúru, nad ktorou sa zamýšľame bl. Ján Pavol II. nazval „kultúrou smrti“. A táto kultúra začína so sebou prinášať aj svoje „ovocie“. Ňou je rozvrátenie najzákladnejších ľudských i morálnych hodnôt, ktorými sú úcta k životu, a ľudskej láske, ktorých kolískami sú manželstvorodina. Na tieto hodnoty sa pokúšajú siahnuť niektorí zástupcovia občianskych iniciatív, združení i politikov u nás na Slovensku. Na prelome júna a júla tohto roku sa v Banskej Bystrici, Košiciach a v Bratislave, pod vedením Ministerstva zahraničných vecí SR, konali pracovné workshopy k príprave podkladov k príprave návrhu Celoštátnej stratégie podpory a ochrany ľudských práv a slobôd. Cieľom tejto stratégie je pripraviť kompletný materiál ľudských práv a slobôd, ktorý by sa tak stal dobrou pôdou na prerokovávanie poslancami NRSR, s cieľom vytvoriť štátne zákony, ktorými by sa zabezpečili v mene slobody práva tým, ktorí o ne žiadajú. Táto celoštátna stratégia prináša so sebou na prvý pohľad neškodné pojmy, akými sú: právo na dôstojný život, rodová rovnosť (gender ideológia), ľudské práva LGBTI osôbprávo na vzdelanie. Za týmito pojmami sa však ukrýva skutočná „kultúra smrti“, ktorá zabíja život a lásku a tým spôsobuje aj smrť manželstvám a rodinám, ako je tomu už vo viacerých krajinách Európy (Nemecko, Nórsko, Švédsko, Holandsko, Anglicko Francúzsko).  Pokúsme sa, aspoň v krátkosti, pozrieť na tieto „neškodné pojmy“.

Uzákonením pojmu „právo na dôstojný život“ sa otvára cesta úplnej legalizácii potratu a eutanázie. Jednoducho povedané: matka, ktorá uzná, že jej dieťa nemá pred sebou dôstojný život, môže bez problémov požiadať o potrat, či o zabitie svojho dieťaťa (v prípade, ak by sa dieťa napr. narodilo postihnuté). Dokonca by sa toto právo mohlo rozšíriť aj na osobu lekára. Alebo, ak lekár, či iní príbuzní, uznajú, že starý otec, už nemá pred sebou dôstojný život, spokojne ho môžu nechať zabiť (iste, zatiaľ nie pištoľou, veď to by bolo až príliš brutálne, ale pichnutím injekcie, po ktorej ich nevyliečiteľne chorý starý otec „zaspí“ a už sa viac nepreberie), „dobrou smrťou“.

Ďalším pojmom, ktorý sa v stratégii nachádza je tzv. „rodová rovnosť“ (gender ideológia). Podľa nej pohlavie človeka neurčuje jeho identitu. Jeho identitu určuje to, kým sa cíti byť. To, že si muž a žena a tak sa aj správaš je dané len kultúrnym prostredím, v ktorom si vyrastal. Preto, máš právo si vybrať, čím chceš byť, či mužom, alebo ženou, alebo aj mužom aj ženou. Podľa gender ideológie vôbec nezáleží na tom, že si sa narodil ako muž, ale to, či sa cítiš byť mužom. Ak nie, nie je problém – budeš mať práva ženy. A preto, hoci si aj muž, môžeš používať dámske toalety, či sprchy na kúpalisku, obliekať sa ako žena... Nemecko by s najväčšou pravdepodobnosťou malo byť od novembra prvou krajinou v Európe, ktorá ponúkne na rodných listoch možnosť uvádzať tri pohlavia: mužské, ženské a tretie, ako pohlavie neurčené, ako možnosť pre novorodencov s „charakteristikami oboch pohlaví“.

Zastavme sa pri pojme „ľudské práve LGBTI osôb“ (homosexuálne a ináč sexuálne orientovaných ľudí). Ako je tomu už v iných štátoch EÚ, ide o právo na registrované manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Týmto osobám je potom zákonom tiež neraz dovoľovaná adopcia detí. V konkrétnosti by to znamenalo aj takéto problémy: ak úradník na mestskom či obecnom úrade, či dokonca kňaz odmietne, takýto pár zosobášiť, za prestúpenie zákona mu hrozí súd, finančná pokuta a aj väzenie.

Posledným z pojmov je „právo na vzdelanie“. Iste toto právo máme všetci. No tu sa jedná o otvorenie prístupovej cesty formou zákona, na sexuálnu výchovu začínajúcu už v predškolskom veku a úplne rozvinutú vo výchovno-vzdelávacom procese na školách. Zostavovatelia učebníc sexuálnej výchovy sú práve ľudia presadzujúci vyššie spomínanú gender ideológiu a tiež ľudia z LGBTI komunity, ba dokonca aj pedofilne zmýšľajúci a konajúci ľudia, ktorí napr. pornografiu vnímajú ako jednu z vhodných didaktických pomôcok. Ak by sa takáto sexuálna výchova presadila formou zákona na našich školách, rodičia detí by ju museli akceptovať a v prípade neakceptovania by im hrozili finančné pokuty, odňatia slobody (v Nemecku to bolo 40-dňové odňatie slobody matkám).

Proti tejto „kultúre smrti“ sme povinní bojovať. Nie však rinčaním zbraní, cez ktoré by sa smrť šírila s ešte väčšou silou ďalej a nič by neriešila. „Kultúre smrti“ sa musí vzoprieť „kultúra života“. Všetci (nie len kresťania) sme pozvaní byť šíriteľmi civilizácie lásky a života. Nech nás k tomu povzbudia aj slová Jána Pavla II.: „Nemáme čas zostať nerozhodní, stáť na okraji, zostať nečinní. Udrela hodina odvážnych ľudí, ľudí nádeje.“ Nedajme si vziať slobodu v mene slobody, pretože sloboda bez zákonov a hraníc, ktorú nám chce ponúknuť, ba dokonca nanútiť tento svet, vedie k otroctvu, hriechu! Nedajme vziať slobodu a šťastný život našim deťom a generáciám, ktoré prídu po nás! Povedzme „áno“ láske a životu! Povedzme „áno“ skutočnej rodine! „Povedzme áno láske a nie sebectvu, povedzme áno životu a nie smrti“ (pp. František)! Povedzme ho spolu na Národnom pochode za život 22. septembra 2013 v Košiciach.

autor: Róbert Neupauer

Článok do školského časopisu Srdce, ZŠ sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch

Bližšie info. na www.pochodzazivot.sk

Informácie týkajúce sa: homoloby a gender ideológie:

http://www.hlavnespravy.sk/list-matice-slovenskej-ministrovi-lajcakovi/132286/

http://www.hlavnespravy.sk/preco-nove-%E2%80%9Eludske-prava-vylakali-obcanov-i-politikov/127837/

http://www.hlavnespravy.sk/sexualna-vychova-deti-v-chorvatsku-a-jej-skandalozne-pozadie-lobby-pedofilov/86522/
http://www.hlavnespravy.sk/bezmocni-chorvati-a-ich-deti-zvratenost-uz-na-zakladnych-skolach-pozehnana-vladou/67731/

http://sk.radiovaticana.va/news/2013/08/26/die%C5%A5a_ako_majetok_a_nie_dar_%E2%80%93_n%C3%A1hradn%C3%A9_materstvo/slo-723011

 

http://www.radavladylp.gov.sk/celostatna-strategia-ochrany-a-podpory-ludskych-prav-v-sr/

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20130801019

http://www.youtube.com/watch?v=ZCKgyLlJDkI

http://www.youtube.com/watch?v=9ND9251hTlU

Aktuálne oznamy

2. veľkonočná nedeľa "B"

3. veľkonočná nedeľa "B"

Zo života farnosti

 

Oprava priestorov klubovne na fare - Jún 2022

Božie Telo 2022

Miništranti - autodráha 2

Miništranti - autodráha

Odpust na Zahure 2020

Vianočná akadémia 2019

Svätá zem 2019 - video

Odpustová sv. omša na Zahure 1. 9. 2019

Fotografie z púte vo Svätej zemi 2019

Jasličková 2018 - foto 

Kolinovce - Tretia Veľkonočná nedeľa - 15.4.2018

Veľkonočná nedeľa 2018 - spevácky zbor

Miništrantská lyžovačka - Spišské Bystré - 1.3.2018

Karneval svätých a biblických postáv 10.2.2018

Koleda - December 2017

Slávnosť Narodenia Pána 2017 - spevácky zbor

Pred polnočnou 2017

Tretia adventná nedeľa 17.12.2017 - spevácky zbor

Oprava strechy garáže 2017

 

Miništranti na Furkotskom štíte - 29.8.2017

Odpust na Zahure - 27.8.2017

Miništranti na Kláštorisku - 22.8.2017

Miništranti vo Vysokých Tatrách - 31.7.2017

Duchovná obnova Ružencového bratstva 26.2.2017

Misie - Január 2017

Koleda 2016

Na bicykli 31.7.2014

Zahura - oprava zvonice 2013

Prázdniny na bicykli 2013

Hincovo pleso 2012

Oravská Polhora - Babia hora - 18. 8. 2012

Demänovská jaskyňa 31. 8. 2011

Hincovo pleso 2010

Miništranti - foto 2009

Miništranti - foto 2006

Miništranti - foto 2005