Blog

« Späť

Voliť či nevoliť? A koho?

Voliť či nevoliť? A koho?

Zvolíme si konečne takých, proti ktorým nebude treba manifestovať? Bývalý parížsky arcibiskup a kardinál Jean Marie Lustiger v jednom interview o súčasnej situácii v mnohých krajinách povedal asi toto: Keď Izraeliti prešli cez Červené more, ktoré sa za nimi zatvorilo, Egypťania prestali byť pre nich nepriateľmi. Neprestal byť však pre nich nepriateľom Egypt v ich mysliach. Ocitli sa na púšti, kde nebolo ani chleba, ani vody. A zasľúbená krajina bola v nedohľadne. Preto sa v mysliach často vracali do Egypta, kde mali dostatok rýb aj chleba. Zabudli, že tam boli otrokmi. Chlieb a ryby sa stali dôležitejšími ako sloboda.

Niet vody, niet chleba

História pozná mnohé prechody cez Červené more. V druhej polovici dvadsiateho storočia prebehol vo svete dekolonizačný proces. Národy tretieho sveta sa stali samostatnými štátmi. Často sa však dostali do područia diktátorov a domácej šľachty, ktorá sa na ich úkor obohacovala ešte viac ako kolonizátori. Dôkazom sú boje za demokraciu v severnej Afrike. Pred 22 rokmi aj naša spoločnosť prešla cez Červené more z komunizmu do demokracie. Ocitli sme sa na púšti, lebo zasľúbená krajina neprišla automaticky, ako si to mnohí predstavovali. A stále je v nedohľadne. „Niet vody, niet chleba" - spoločenská situácia je po každej stránke stále horšia. Ekonomika, politika, súdnictvo, kultúra, morálka...
čo ešte spomenúť? Izraeliti mali vodcu, ktorý sa modlil, postil a pracoval tak, že mu ruky klesali, aby previedol ľud cez púšť až do zasľúbenej krajiny. Sám do nej nevkročil, ani si to nenárokoval. Hlavne že do nej vkročil ľud.

Všetko podľa zákona?

Porovnajme to s našou situáciou. Akých vodcov sme mali doteraz, akých máme dnes, a akých si zvolíme? Úlohou predstaviteľov štátu (myslím tých od najnižších celkov, od miest a obci až po najvyšších na celoštátnej úrovni) je viesť občanov k spoločnému dobru. To vyplýva z prirodzenosti veci, nemusí to byť nikde napísané. Komunistická strana za totality sa považovala za jedinú reprezentantku národa, dokonca sa stotožňovala so štátom. Čo strana rozhodla, to bolo vždy najlepšie a najpravdivejšie.

Dokonca aj duchovná stránka národa, výchova, literatúra, médiá, kultúra, bola regulovaná štátom. Strana to otvorene tvrdila a presadzovala. Dnes síce politické strany toto netvrdia, ale správajú sa tak, najmä v ekonomike a politike. Všetci defraudanti a korupčníci svorne tvrdia, že sa ničím neprevinili, že sú nevinní, že zákon neporušili, to znamená, že im to patrí. V mnohých prípadoch sú na vine aj zákony. Kde je potom zodpovednosť voči občanom, voličom, tým, ktorí sa tam nedostali - ak už nechceme hovoriť o svedomí, lebo ho tam naozaj niet.

Škoda bilbordov

Čo márne hľadám vo volebných programoch? Chcel by som tam vidieť prísľub, veľmi konkrétny a vážny prísľub, že každý, kto sa previnil proti spoločnému majetku, bude primerane potrestaný a prinútený vrátiť, čo nespravodlivo nadobudol. Aj vtedy, keď majetok prepísal na inú osobu. Lebo sa to dá dokázať. Pozbaviť niekoho funkcie je málo. Tým sa spravodlivosť nenapraví. Potrestať väzením, to je len na výstrahu a na ďalšiu ťarchu štátu. Spravodlivosť si vyžaduje vyrovnanie dlhov. To by bolo definitívne riešenie. Ktorá strana sa k tomu zaviaže? Všeobecných prísľubov už majú voliči dosť. Je škoda bilbordov! Americký časopis Time zvolil za človeka roku 2011 anonymného manifestanta rozhorčeného nad ekonomickou krízou.
Treba pochváliť manifestantov proti Gorile a proti ďalším ekonomickým zločinom. Podľa prieskumov je na Slovensku chudobou ohrozených viac ako pol milióna ľudí. Osobne sa teším, že sa konečne národ prebúdza a žiada si svoje. Nenájde sa politická strana, ktorá by požiadavky ľudu naozaj, ale naozaj splnila? Zasľúbená krajina ostáva zatiaľ iba v prísľuboch a na bilbordoch. Ona k nám sama nepríde.

Voliť treba

Treba však povedať aj to, že manifestovanie je aj plačom nad rozliatym mliekom. Vo voľbách rozhodujeme o tom, kto bude pri moci a kto bude viesť tento národ. Zvolíme si takých, proti ktorým nebude potrebné manifestovať?
Námietka môže znieť: ukážte mi ich! Uvedomujem si to. Ale predsa len nie sú všetci rovnakí. Preto môj osobný postoj je, že pôjdem voliť a budem voliť tú stranu, ktorá je spomínanými zločinmi najmenej poznačená. A pôjdem voliť aj preto, lebo môj neodovzdaný hlas by sa dostal tej strane, ktorú si najmenej želám.

František Tondra, spišský emeritný biskup.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
To je asi jedno a to isté, lebo prázdny lístok neexistuje. Ak však prázdnym lístkom myslíš to, že nikoho z kandidátky nezakrúžkuješ, tak to je v poriadku - zvolila si si danú stranu s daným poradím kandidátov. Reagovali sme na tú druhú možnosť: prázdnu obálku, že to nie je riešenie.
Odoslané 12.2.2012 0:52.
Je fajn , že pán biskup Tondra uviedol svoj postreh k tomu ,ako by sa mal Kresťan zachovať.Napadaju mi slová Ježiša ,ked vraví , že Bohu dajme Božie.Ak je Nedeľa, tak je to Pánov den.Zasväťmeho Bohu v pokoji a v rodine.Odložme naše akože neskončené úlohy z práce. Nechajme položené dlátko, vysavač,či iné dennodenne náčinie,ale vzdajme Bohu chválu a česť a venujme našim rodinam svoju blízkosť.

Ale Pán aj hovorí , že ak niečo má patriť Cisarovi , tak mu to máme dať.Sme občania štátu a platíme dane.a máme istú moralnu povinnosť voči krajine ,kde žijeme a ako človek mám povinnosť do určitej miery sa stavať k budúcnosti.Preto ma zaráža mnoho krát reč veriacich , že politika je svinstvo, že politika nemá mať nič spoločné s Kresťanstvom a preto nepôjdem voliť.

Kardinálny omyl.Ano žial politika je nečistá a plná korupcie.Velmi ma mrzí , že aj v hnutí ,ktoré sa hrdí nazvom Kresťanské sa nachádzaju osoby ,ktoré "znesväcuju" označenie Kresťanské.Osobne ma mrzí , že akože Kresťanské strany sa kresťansky nechovaju vôbec a sú v podozrení korupčníctva v naj úrovni .Ano moju dôveru tieto hnutia a strany stratili.Osobne ,ale voliť pôjdem ,aby som nikdy nemusel potomstvu povedať , že bol som alibista a zbabelec.A viem, že je koho voliť, tak pôjdem .

Nech teda Boh "dostane " svoje ,ale aj "Císar" a moje občianske povinnosti k nemu.
Odoslané 12.2.2012 8:39.
Jarmila Semanová
Vďaka, Peter, za tú správnu otázku pre všetkých, ktorí tvrdia, že voliť nepôjdu, pretože nenachádzajú nikoho, komu by mohli dôverovať:

Ak na kandidátkach nenájdem nikoho vhodného, prečo tam nie je moje meno (ako vhodná alternatíva)?
Odoslané 12.2.2012 19:27 ako reakcia na Peter Václavik.
Skutočne povzbudzujúce slová. Ďakujeme. Musíme sa však naučiť v našej krajine aj kontrolovať našich volených zástupcov, brať na zodpovenosť, pripomínať im dané sľuby, ktoré dali občanom. Zdá sa mi akoby po voľbách strácali kontakty s občanmi. Nie sme na vine tak trocha aj mi všetci. Dlho sme čakali až sa nám skutočne to mlieko rozlialo. Ak sa nezmení morálka v spoločnosti, ťažko sa zmení zaužívaný systém pekných rečí. Krásne príklady s písma. Ešte raz ďakujeme
Odoslané 12.2.2012 20:05.
Eva, vidím, že sa nevzdávaš s tou alternatívou prázdnej obálky. To, čo vymyslelo pár mladých na FB "má niečo do seba" - najviac im bude vďačný Fico. Tí, čo to vymysleli evidentne nečítali platný volebný zákon (nízka volebná účasť a neplatné hlasy - neplatnosť volie?) a majú problém s matematikou (platí totiž: kto nevolí, volí Fica!). Ak teda chceš voliť Fica, to sa ani nemusíš unúvať s prázdnou obálkou a pomôžeš mu aj keď zostaneš doma. Ak nechceš voliť Fica, ale uvažuješ o prázdnej obálke, tak by som Ti doporučoval "vygoogliť" si platný volebný zákon a podľa §42 trochu počítaj. Tu Ti dám kontrolný výsledok: Ak si prepočítaš zverejnený odhad preferencií (http://volby.sme.sk/c/6256392/volit-sa-chystaju-najma-priaznivci-smeru.html), tak z toho vyplýva nasledovné: Fica by volilo 41,8% voličov (pri 50% volebnej účasti), čím by získal v parlamente 82 mandátov, čo predstavuje 54,33%-nú väčšinu v parlamente. Za ten nárast podielu by vďačil v tomto prípade 497 200 voličom, ktorí dajú hlas stranám, ktoré sa nedostanú do parlamentu. Ficovi z týchto hlasov pripadne 55,44%. Keby sa do volieb zapojilo 100% voličov, tak Fico by získal s tými 919 600 svojimi voličmi iba 20,9%. Záver: čím nižšia volebná účasť, čím viac prázdnych obálok a čím viac hlasov pre strany, ktoré sa nedostanú do parlamentu, tým vyšší podiel pre víťaza volieb v parlamente (pravdepodobne Fica). Z toho vyplýva špecifická modlitba za voľby: Za jasnú myseľ (mladých? i iných?) voličov.
Odoslané 13.2.2012 0:01 ako reakcia na Anna Lojekova.
je veľmi dobré, že aj pán biskup sa k voľbám vyjadril v tom zmysle, že voliť treba ísť. Mne veľmi pomáha modlitbová reťaz za voľby, modlím sa denne, pretože verím, že Pán naše modlitby vypočuje. Mňa však zaráža jeden fakt a to, že ak som kresťanka, mala by som voliť kresťanskú stranu. No nepomôže ani to, že by som volila nejakého "seriózneho kandidáta" (popríp. štyroch), pretože vlastne volím túto stranu. A ako môžem dať hlas strane, ktorá sa už netají tým (deklarujú to aj kandidáti, ktorí robia predvolebné mítingy), že v záujme toho, aby sa dostala táto strana do parlamentu, poprípade do vlády, spojí sa so SMER-om. Keďže toto je pre mňa neprijateľné, nemôžem voliť kresťanskú stranu. Ja sa teda zamerám na ľudí, ktorí sú ešte "čistí" a ktorým ide o spoločnú vec - dobro pre slovenský národ.
Odoslané 13.2.2012 7:39 ako reakcia na Ľudovít Pokojný.
Otec biskup vedel a vie vždy povedať múdre slovo. Som mu vďačná za veľa, najmä však za možnosť u neho študovať a počúvať ho na diecéznej synode. Skutočný otec. Aj to, čo tu hovorí, dáva orieńtáciu. Vďaka, Martin, za zverejnenie, vďaka, otec biskup.
Odoslané 15.2.2012 17:31.
Práve som si dočítal dokument Katolícka cirkev a spoločnosť 2012 (http://www.webnoviny.sk/volby-2012/cirkev-ziada-vysetrenie-korupcnych-p/463791-­clanok.html). Taktiež prvé reakcie médií.
Je super, že KBS (Konferencia biskupov Slovenska) formulovala tieto pripomienky, ktoré sú usmerneniami ku zdravšej spoločnosti, nakoľko je najvyšší čas nechať verejne a komplexne zaznieť náš pohľad na to, čo sa deje v spoločnosti. Samozrejme, sú to len body, ktoré treba ďalej rozviesť, ale je dôležité, aby sa to dostalo do verejnosti.
A samozrejme začal aj krik: čo si to cirkev dovoľuje? veď sme v demokracii! vraciame sa o niekoľko storočí dozadu! cirkev nemôže diskriminovať ženy! a pod.
Osobne si myslím, že niektorým vyhovuje, aby Cirkev mlčala! Mnohé mediálne komentáre vyjadrujú strach, lebo ak by sa začali uplatňovať princípy solidarity, subsidiarity a spoločného dobra, tak niekto mocný príde o obrovské zisky. A chcú to schovať za "opovážlivé komentovanie" Cirkvi tej spoločnosti, v ktorej všetci žijeme. A najmä pred voľbami, kedy sa boja, že biskupy a kňazi by mohli niekomu "vyfúknuť" volebné hlasy.
Nemôžem si pomôcť, ale títo komentátori médií nevedia nič iné, iba stále opakovať tie isté slová, tie isté myšlienkové pochody, lebo sú neschopní uznať, že neexistujú lepšie princípy sociálneho spolužitia ako princípy kresťanskej sociálnej náuky.
Odoslané 16.2.2012 8:21.
Andrej Rusňák
Bratia a sestry.Mám 62 rokov.Z vlastnej skúsenosti píšem.List pána biskupa je ako fatamorgána.Pekný tak,ako to sľubujú politici.Mám bohaté skúsenosti.Volil som KDH,no keď som niečo potreboval,obrátili sa mi chrbtom.Jeden bývalý poslanec za KDH povedal,keď sa ho opýtali,prečo opustil manželku a žije so sekretárkou.Na to odpovedal:Ešte keď som kadehák,to neznamená,že som mnich.Poznám poslanca za KDH vo VÚC,ktorý má dve ženy a dvoje deti.Je lekárom a svojích pacoientov zdiera nekresťanský.Na STV 2 bola nedávno relácia k voľbám.Jeden z účastníkov vyzval ostatných,že je treba sa ísť voliť.Že je to naša občianská povinnosť.Keď sa ho redaktor opýtal,koho by on volil,povedal,že nevie.Zaznelo tam aj zaujímavé prirovnanie.Jeden účastník povedal:Aj Adolf Hitler dokázal presvedčiť celý nemecký národ,že oni sú niečo viac.Aj dnešný politici,majú taký dar presviedčania.Klamú sľubujú no ešte sa nestalo,aby sľuby aj dodržali.Keď nevedia presvedčiť,tak majú pripravené slová: Voľte menšie zlo.Som členom modlitebnej skupiny za nenarodené deti.Jeden z politikov dával návrh,že interupcie sa môžu vykonávať do šiestého mesiaca tehotenstva.Druhý politik navrhuje interupcie do ôsmého mesiaca.A tak ten prvý hovorý.Ja som menšie zlo.Mňa volte.No pán povedal.Človek je človekom od počatia.Tak koho mám počúvať Boha,alebo týchto politikov.KDH už viac ako 20 rokov sľubuje prijať zákon o zákaze interupcii.Do dnes sa tak nestalo. Vstále sa len vyhovárajú,že je to nepriechodné.Zorganizovali sme modlitebný deň pred parlamentom,aby prijali zákon ktorým sa zakážu interupcie.Z dvoch miest Sp.Belá a Kežmarok nás bolo 35.Kde ste boli vy odvážny,ktorý dnes vykrykujete,že treba isť voliť.Ani jeden kňaz sa k nám nepripojil.Mnohí dnes len píšu a vykrykujú a radia.No ak treba niečo aj urobiť,postaviť sa.My nič mi muzikanti.Viete koľko nevinných deti bolo za vyše 20 rokov zabitých. TV priniesla správu,že ročne sa na Slovensku strati 1500 melých deti.Z toho 500 deti do roka sa nikdy nenajde.Zamysleli ste sa,kde sú tieto deti.Obchod s bielým mäsom a tiež na orgány.Ktorá politická strana to má vo svojom programe aby toto odstranila a urobila všetko preto,aby sa odhalili tieto zločiny proti ľudskosti a našli sa všetkký deti,ktoré zmyzli.
Odoslané 23.2.2012 18:43 ako reakcia na Daniela Cerovská.
Andrej Rusňák
Milý Peter aj v našej farnosti v komunálných voľbách veriaci na 90 %volili kandidáta za SMER a HZDS,ktorý o sebe vyhlasuje že on v našom meste je bohom.A tomuto samozvanému bohu dali svoj hglas aj naší kňazi.
Odoslané 24.2.2012 14:00 ako reakcia na Peter Václavik.
Andrej, pri všetkej úcte k Tvojim skúsenostiam, mám dojem že si pletieš dojmy s pojmami. Nie je jasné, čo sú fakty a čo Tvoje filozofické úvahy: napr. Hitler, potrat do ôsmeho mesiaca (vieš vôbec o čom hovoríš?), ... Na to, že si kandidoval za primátora, by som očakával realistickejšie úvahy: je také náročné pochopiť, komu dáš hlas, keď nepôjdeš voliť? - skús svoj postoj konkrétne vyhodnotiť na základe zákona o voľbách (napr. ako som to urobil ja vyššie). Môžeš vysvetliť, prečo slová p.biskupa sú fatamorgána? Vieš koľko percent hlasov je potrebných v parlamente na schválenie zákona?
Odoslané 25.2.2012 0:58 ako reakcia na Andrej Rusňák.
Andrej Rusňák
Hitler bol spomínaný v relácii o ktorej som písal.O tom hovorila jedna z účastníčok TV debaty.To nemá nič spoločné s potratmi.Tu som písal ako člen modlitebnšej skupiny za nenarodené deti.Treba to chápať oddelene.Pred pár rokmi som hovoril s jedným lekárom,zakladateľom KDH.Presviedčal ma,že KDH je správna alternatíva.Ja som mu oponoval.Nedávno mi tento zakladateľ KDH povedal:Hanbím sa za to,že som zakiladal KDH.Tono Salecký bol tiež jeden zo zakladateľov KDH.Je to čestný človek a dobrý kresťan.Prečo si myslíš,že zakladá novú politickú stranu?Bol som v úzkom kontakte s poslancom za KDH pánom Gaburom.Požiadal som ho o pomoc.Aj keď mohol primo zasiahnúť,vykašľas sa na mňa.Aj Tono Selecký dnes ľutuje,že mu pomohol sa prekrúžkovať do parlamentu.Pán Ježiš povedal:Mnohí prídu v mojom mene no vy im neverte.KDH je jediná,akože kresťanská strana.Tá ma sklamala.A koho mám voliť Mojsejovu,alebo Fica? Ľudi,čo sa hlasia ku satanizmu?
Prečo slová pána biskupa sú fatamorgána?Hierarchyja našej cirkvi si musí urobiť poriadok sama sebe.Nech prv vyberú brvno zo svojho oka,až potom smietku iných.Moju manželku po 35 rokoch ako zdravotnú sestru z pomsty vyhodil z práce arcibiskupský úrad.A to preto,že sa rozhodla zachrániť kaplnku v zdravotníckom zariadení,ktorú arcibiskupský úrad chcel likvidovať.Za to,že sa postavila proti nadriadeným ktorí propagovali v tomto zariadení new age.
Až prežiješ to,čo som sa prežil za komunistov,kde všetci ti šo robili zlé sú do dnes na svojích miestach,potom pochopíš. Daj si do GOOGLe Andrej Rusňák spišská bela.Tam uvidíš.A to sú len písmena.Ak môžeš viď za tým život.To uvererejnil v r.1993 redaktor Slobodná európa.
Odoslané 26.2.2012 14:36 ako reakcia na Peter Václavik.
Andrej "vygooglil" som si doporučené a pochopil som Tvoj problém. Nehnevaj sa, ale byť v Komunistickej strane ešte v roku 1988 hovorí samo za seba. Ako si to zlaďoval s kresťanstvom? To Ti nevadilo, ako to fungovalo za socializmu: cirkevní tajomníci, likvidácia Cirkvi, prenasledovanie kresťanov, likvidácia reholí, ... sám som bol vypočúvaný na "Februárke" (Štb v BA), pretože som mal poľskú náboženskú literatúru pre osobnú potrebu pri prechode hraníc, odobrali mi na dlhé roky (8) cestovný pas - ako si si takéto veci dával vo svojom svedomí do súladu? Poznal som Seleckého osobne a mám poznatky aj o jeho súčasnej činnosti.
Andrej, vzhľadom na vyššie uvedené by som na Tvojom mieste vážil slová o cirkevných predstaviteľoch, lebo ako (bývalý?) komunista si zodpovedný za problémy, z ktorých sa musí Cirkev aj dnes spamätávať. Tiež by si mal šetriť hodnotením KDH, lebo združuje ľudí, ktorí s nasedením životov a rodín bojovali proti komunistickej totalite, na ktorej si sa Ty aktívne podieľal (http://www.cibulka.com/nnoviny/nn1993/nn0793/obsah/17.htm). Myslím, že Slovensku by bol najviac pomohol zákon (ako v Čechách, Nemecku, ...) obmedzujúci verejnú činnosť bývalých komunistov - to by sme nemuseli dnes riešiť to bahno, ktoré narobili komunisti rozlezení do rôznych strán. Neber to však osobne - myslím, že pozitívnou činnosťou sa dá veľa napraviť. Držím Ti na tejto pozitívnej ceste palce.
Odoslané 27.2.2012 2:06 ako reakcia na Andrej Rusňák.
Petrovi a Andrejovi. Chlapi, som rád, že sa diskusia na túto tému rozbehla, ale chcem Vás poprosiť, aby sme boli trochu ohladuplnejší. Nechcem, aby ste to brali ako cenzúru. Myslím, že tento portál je o tom, aby sme boli schopní diskutovať aj horúce témy a to inak ako na iných "nekresťanských" blogoch. Ale ako kresťania. Kristus prišiel na tento svet, aby nás vykúpil a my by sme tiež mali vedieť podľa jeho vzoru odpôšťať. Modlím sa za Vás a prosím Boha o pomoc. Som rád, že ste na MK obaja a že cítite veci podobne ako my ostatní, že chcete niečo povedať, urobiť, pomôcť. V tom nech nám Pán pomáha.
Odoslané 27.2.2012 7:40 ako reakcia na Peter Václavik.
Róbert, vďaka za upozornenie. Určite by toto bolo vhodné na osobnú diskusiu. Privítal by som, ak by na uvedené Andrejove vyjadrenia reagoval niekto z jeho okolia, kto pozná bližšie uvádzané fakty a obvinenia - ja som reagoval iba vo všeobecnej rovine. Samozrejme, že je toho už veľa. Ak si uviedol, že nereagujeme ako kresťania, dobré by bolo, aby si bol konkrétny - aby sa to neopakovalo. Ďakujem!
Odoslané 27.2.2012 12:01 ako reakcia na Robert Krett.
Nechcel som sa nikoho dotknut, len som chcel trochu upokojit diskusiu. Este raz vdaka za pochopenie.
Odoslané 27.2.2012 21:06 ako reakcia na Peter Václavik.
Paci sa mi prispevok T. Osuskeho az na ten zaver. Ak spomina tie osoby, ktore znesvacuju oznacenie "krestanske", tak by som ocakaval konkretne pomenovat kto a ako znasvacuje. Inak to je len mlatenie prazdnej slamy. Ak taketo vseobecne posudzovanie pouzivaju media, tak sa uz necudujem. Tu by som cakal jasnu rec. Pokazit niekomu meno je lahke. Nepisem to preto, ze by som si namyslal, ze tie nase strany s oznacenim "krestanske" su idealne. Su vnich rovnako hriesni ludia ako my tu vsetci, Uz som sa vysie vyjadril, ze ak sa preukaze a to zdoraznujem, tak mi je jedno ci je cerveny, biely,... nech sa primerane potresta... inak, by som si dal pozor na vyjadrenia nekonkretne....
Odoslané 28.2.2012 22:12 ako reakcia na Tibor Osuský.
Robert, vďaka! ˇUctivá, ale trefa do čierneho. Pán biskup nikde nevraví, že treba voliť KDH. Patrím do inštitútu zasväteného života a volila som ich len raz. Ten prvý. Keď sa roztrieštlili, Dzurinda čihi, Mikloško hota a najčestnejší Janko Čarnogurský to radšej vzdal ako prorok, k čomu to povedie...prestala som tejto strane veriť. Skoro ma kvôli tomu vyhodili z cirkevnej školy, kde som učila....Volila som iných-a krúžkovala som. Sú tam a robia dobrú robotu.
Odoslané 28.2.2012 22:34 ako reakcia na Robert Krett.
Pán Andrej, tak na otca biskupa si nedám siahnuť! Okrem toho, nikde nekáže voliť KDH. Som v inštitúte zasväteného života, ale KDH som volila len v prvých voľbách. Sklamali aj mňa. Otec biskup je profesor- morálny teológ a na pôde KBS a bioetickejkomisie sa nabojoval dosť za to, za čo sme sa my modlili pred nemocnicami. Sme krajania.
Kňazi sa mohli ísť modliť, to je fakt. Ale: kňazi sa nesmú podľa kodexu kanonického práva zapájať do politiky!!!!!!!! A preto keď nabádajú voliť a robia propagandu, je to mimo ich kompetencie. Nie som Slovenka, ale toto bol a možno pár rôčkov ešte bude- som máločo staršia od Vás-a záleží mi na tejto krajine. Ja krúžkujem osoby v pre mňa prijateľných stranách.
Kto si vám vytýka, že ste boli v KSČ. Z toho si nič nerobte. Mojžiš bol vrah, Dávid cudzoložník, Pavol fízel.... Boh si človeka vedie, ak sa mu odovzdá úprimne,svojimi chodníkmi a na pokánie má každý právo, ale na odsudzovanie nie! Vidím, že nosíte taký istý kríž ako ja. Tak prosím, odvolajte tvrdé slová na otca biskupa. Bola som 4 roky jeho poslucháčkou na teológii a realistov, ako on, jeposkromnejšie!
Odoslané 28.2.2012 22:44 ako reakcia na Andrej Rusňák.
Mária, Andrejovi som komentoval to, na čo sa odvolával vo svojom príspevku, čo zlé prežil za komunizmu. Čítala si ten článok (link je v mojom komentári vyššie)?
Je v poriadku, ak napíšeš o KDH, že Ťa sklamali (všetci, alebo len niekto?) a neuvedieš konkrétne v čom (delili sa predsa aj iné strany)? Kvôli vyváženosti, by bolo asi namieste zverejniť, koho si volila v ďalších rokoch?
Odoslané 29.2.2012 0:02 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Ukazujem 21 - 40 z 51 výsledkov.
z 3