Blog

« Späť

Voliť či nevoliť? A koho?

Voliť či nevoliť? A koho?

Zvolíme si konečne takých, proti ktorým nebude treba manifestovať? Bývalý parížsky arcibiskup a kardinál Jean Marie Lustiger v jednom interview o súčasnej situácii v mnohých krajinách povedal asi toto: Keď Izraeliti prešli cez Červené more, ktoré sa za nimi zatvorilo, Egypťania prestali byť pre nich nepriateľmi. Neprestal byť však pre nich nepriateľom Egypt v ich mysliach. Ocitli sa na púšti, kde nebolo ani chleba, ani vody. A zasľúbená krajina bola v nedohľadne. Preto sa v mysliach často vracali do Egypta, kde mali dostatok rýb aj chleba. Zabudli, že tam boli otrokmi. Chlieb a ryby sa stali dôležitejšími ako sloboda.

Niet vody, niet chleba

História pozná mnohé prechody cez Červené more. V druhej polovici dvadsiateho storočia prebehol vo svete dekolonizačný proces. Národy tretieho sveta sa stali samostatnými štátmi. Často sa však dostali do područia diktátorov a domácej šľachty, ktorá sa na ich úkor obohacovala ešte viac ako kolonizátori. Dôkazom sú boje za demokraciu v severnej Afrike. Pred 22 rokmi aj naša spoločnosť prešla cez Červené more z komunizmu do demokracie. Ocitli sme sa na púšti, lebo zasľúbená krajina neprišla automaticky, ako si to mnohí predstavovali. A stále je v nedohľadne. „Niet vody, niet chleba" - spoločenská situácia je po každej stránke stále horšia. Ekonomika, politika, súdnictvo, kultúra, morálka...
čo ešte spomenúť? Izraeliti mali vodcu, ktorý sa modlil, postil a pracoval tak, že mu ruky klesali, aby previedol ľud cez púšť až do zasľúbenej krajiny. Sám do nej nevkročil, ani si to nenárokoval. Hlavne že do nej vkročil ľud.

Všetko podľa zákona?

Porovnajme to s našou situáciou. Akých vodcov sme mali doteraz, akých máme dnes, a akých si zvolíme? Úlohou predstaviteľov štátu (myslím tých od najnižších celkov, od miest a obci až po najvyšších na celoštátnej úrovni) je viesť občanov k spoločnému dobru. To vyplýva z prirodzenosti veci, nemusí to byť nikde napísané. Komunistická strana za totality sa považovala za jedinú reprezentantku národa, dokonca sa stotožňovala so štátom. Čo strana rozhodla, to bolo vždy najlepšie a najpravdivejšie.

Dokonca aj duchovná stránka národa, výchova, literatúra, médiá, kultúra, bola regulovaná štátom. Strana to otvorene tvrdila a presadzovala. Dnes síce politické strany toto netvrdia, ale správajú sa tak, najmä v ekonomike a politike. Všetci defraudanti a korupčníci svorne tvrdia, že sa ničím neprevinili, že sú nevinní, že zákon neporušili, to znamená, že im to patrí. V mnohých prípadoch sú na vine aj zákony. Kde je potom zodpovednosť voči občanom, voličom, tým, ktorí sa tam nedostali - ak už nechceme hovoriť o svedomí, lebo ho tam naozaj niet.

Škoda bilbordov

Čo márne hľadám vo volebných programoch? Chcel by som tam vidieť prísľub, veľmi konkrétny a vážny prísľub, že každý, kto sa previnil proti spoločnému majetku, bude primerane potrestaný a prinútený vrátiť, čo nespravodlivo nadobudol. Aj vtedy, keď majetok prepísal na inú osobu. Lebo sa to dá dokázať. Pozbaviť niekoho funkcie je málo. Tým sa spravodlivosť nenapraví. Potrestať väzením, to je len na výstrahu a na ďalšiu ťarchu štátu. Spravodlivosť si vyžaduje vyrovnanie dlhov. To by bolo definitívne riešenie. Ktorá strana sa k tomu zaviaže? Všeobecných prísľubov už majú voliči dosť. Je škoda bilbordov! Americký časopis Time zvolil za človeka roku 2011 anonymného manifestanta rozhorčeného nad ekonomickou krízou.
Treba pochváliť manifestantov proti Gorile a proti ďalším ekonomickým zločinom. Podľa prieskumov je na Slovensku chudobou ohrozených viac ako pol milióna ľudí. Osobne sa teším, že sa konečne národ prebúdza a žiada si svoje. Nenájde sa politická strana, ktorá by požiadavky ľudu naozaj, ale naozaj splnila? Zasľúbená krajina ostáva zatiaľ iba v prísľuboch a na bilbordoch. Ona k nám sama nepríde.

Voliť treba

Treba však povedať aj to, že manifestovanie je aj plačom nad rozliatym mliekom. Vo voľbách rozhodujeme o tom, kto bude pri moci a kto bude viesť tento národ. Zvolíme si takých, proti ktorým nebude potrebné manifestovať?
Námietka môže znieť: ukážte mi ich! Uvedomujem si to. Ale predsa len nie sú všetci rovnakí. Preto môj osobný postoj je, že pôjdem voliť a budem voliť tú stranu, ktorá je spomínanými zločinmi najmenej poznačená. A pôjdem voliť aj preto, lebo môj neodovzdaný hlas by sa dostal tej strane, ktorú si najmenej želám.

František Tondra, spišský emeritný biskup.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Andrej Rusňák
Ja som napísal,že slová pána biskupa sú fatamorgána.To niesú tvrdé slová.To znamená, že jeho slová sú len zbožným prianím,ktoré sa nikdy nenaplnia.Žijeme v konzumnom svete.A môj duchovný vodca hovorí: Liberalizmus je horší ako komunizmus.Dnes na západe sa liberalizuje aj cirkev.A to príde aj k nám.Ani sa nenazdáme.Napísal som tu včera ďalšie veci. Stratili sa.
Odoslané 29.2.2012 12:22 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Peter, hlavný úmysel príspevku bol obhájiť otca biskupa, Teba som sa predsa nedotýkala. KDH ma sklamalo v tom, že to vlastne bola prvá strana- hoci nesie názov hnutie, ktorá sa sformovala po krachu totality, a to z ľudí, ktorí vydržali prenasledovanie a šikanovanie za socializmu. Práve títo ľudia KDH po čase opustili. KDH ostalo ako celok nevýrazné, rozpačité. Samozrejme tam ostali vynikajúce osobnosti, ktoré voliť treba.No prišli i ľudia, ktorí majú málo spoločného s kresťanstvom. Koho som volila v ďalších rokoch- pravicu, teda nie prívržencov bývalých alebo súčasných komunistov a nie extrémne národne orietntované strany. Uvádzať konkrétne nemienim- toto nie je spovednica. Pri všetkej úcte. Andrejovi som chcela naznačiť, že nie všetci, čo boli v KSČ, patria do jedného vreca a že vždy boli a budú konvertiti. Učila som po r.1989 na cirkevných školách- a ostali tam aj bývalí straníci, lebo kde sa mali odrazu zobrať kvalifikovaní učitelia, ak v rokoch 1948-88 presvedčený kresťan pedagogiku študovať nemohol? časom sa ukázalo, kto to s obrátením myslí úprimne a kto iba obrátil kabát. Tí prví odišli sami...
Ježiš môže z každého urobiť obráteného márnotratného syna. A končím: biskupov si vážim ako nástupcov apoštolov. Sú dvetisícročným dôkazom, že Cirkev nepremohli ani brány pekelné.
Odoslané 29.2.2012 12:57 ako reakcia na Peter Václavik.
Opravujem: tí druhí odišli sami....prepáčte.
Odoslané 29.2.2012 13:01 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Petrovi a Andrejovi . Aj keď nás často rôzne veci pohnú k okamžitej akcii, je treba zachovať postup, o ktorom hovorí Božie slovo: NAJPRV pokarhať brata osamote, POTOM ak neposlúchne- pokarhať ho pred skupinkou svedkov, A AŽ POTOM ak neposlúchne pokarhať ho na verejnosti. Nemali by sme to brať od konca emoticon tým často spôsobíme veľa zla a zranenia. Privátne správy na mojej komunite sú pre tento postup ako stovrené emoticon Povzbudzujme sa i s láskou napomínajme a buďme pri tom citlivý jeden na druhého.
Odoslané 29.2.2012 14:04 ako reakcia na Peter Václavik.
Anna,
súhlasím s tým, čo si napísala. Ale tiež si ten postup nepoužila! Prečo? Ak si prečítaš moju komunikáciu s Andrejom, tak zistíš, že som sa snažil najprv mierniť jeho obvinenia. Pri ďalších vyjadreniach pridával iné obvinenia. Ja Andreja ani problémy, ktoré popisuje nepoznám, ale snažil som sa o zmiernenie jeho tónu obviňovania. On totiž obviňoval tých, ktorí sa na MK nemohli brániť. Čakal som, že niekto z jeho okolia na to zareaguje - či už z farnosti (4 členovia), alebo z mesta, kde kandidoval (177 členov).
Ja som nepoužil pri mojej reakcii neznáme veci - reagoval som iba na jeho informácie z MK: kandidát na primátora, člen KSČ a pod. Ospravedlňujem sa, ak som použil ostrejšie vyjadrenie - keď nereagoval na upozornenie. Teraz nechávam priestor kompetentným.
Privátne správy na MK možno písať iba okruhu "priateľov". Ako sa dá písať súkromné správy mimo toho okruhu?
Odoslané 29.2.2012 15:29 ako reakcia na Anna Lojekova.
Mária, samozrejme, že tu nie je spovednica - iba mi išlo o vyváženosť vyjadrenia: keď Ti nevadilo vyjadrenie voči KDH! - kritizuje sa ľahko, ale je dôležité ukázať aj vhodnejšiu alternatívu. Či?
Tvoje vyjadrenie sa mňa dotýkalo cez túto (a nasledujúce) vetu: "Kto si vám vytýka, že ste boli v KSČ". Ten ktosi som bol ja, preto som reagoval.
Odoslané 29.2.2012 15:53 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Peter nemyslím si, žeby sme nemohli vyjadriť svoj názor a že by sme mali predkladať vyvážené vyjadrenia. Ľudia píšu o tom, čo si myslia. Oni vedia, prečo tak robia. Nie sme v spravodajstve. Môžeš samozrejme brániť svoj názor. Ale neobmedzujme ľudí a držme sa faktov. Ja osobne neznášam diskusie typu obrana - útok. Nevzdaľujme sa od témy, na ktorú reagujeme.
Odoslané 29.2.2012 22:29 ako reakcia na Peter Václavik.
Andrej Rusňák
Neviem prečo sú moje príspevky odstraňované?Zaujímavé.Keď sa človek nemôže ani brániť.
Odoslané 6.3.2012 18:35 ako reakcia na Peter Václavik.
Prosím Andrej, aby ste svoje osobné postoje publikovali na svojej osobnej stránke a nie na stránke farnosti Záhorská Bystrica. Prípadne, ak potrebujete osobne reagovať na niekoho komentár využite na to privátne správy. Ďakujem za pochopenie.
Odoslané 6.3.2012 20:59 ako reakcia na Andrej Rusňák.
Andrej Rusňák
3. V troch zvažovaných stranách žiaden líder neodpovedal na otázku o ochrane života a manželstva. Figeľ (KDH) si vyberal otázky, na ktoré odpovedal, pričom nebol schopný odmietnuť klonovanie, výskum na embryách, či adopciu detí homosexuálom, ktoré na Slovensku nie sú ani dovolené! Lídri týchto troch strán nemajú jasný postoj za zákaz potratov, sú za súčasný potratový zákon. Iba Matovič (OĽaNO) však otvorene v médiach odmieta homosexuálne partnerstvá, čo nie je prípad Figeľa ani Dzurindu (SDKÚ). Figeľ ako komisár EÚ tlačil na Slovensko, aby podpísalo Lisabonskú zmluvu, ktorej súčasťou je Charta základných práv EÚ, záväzná medzinárodná zmluva, ktorá garantuje homosexuálom právo na manželstvo a adopciu




.O. Box 1
054 01 Levoča
069 208 6292
www.pravonazivot.sk
info@pravonazivot.sk .
Odoslané 9.3.2012 13:12 ako reakcia na Robert Krett.
Andrej Rusňák
Ja som musel reagovať na odpoveď,že som za bývalého režimu prenasledoval kresťanov.Nehovoril som len v mojom mene.Viacerí,išli do KSČ len preto,aby mohli vykonávať prácu,ku ktoej mali vzťah a kvalifikáciu.Ja som musel reagovať na obvinenie,že som klamár a preto je potrebné aby reagovala tretia osoba.Keď ste nevymazali tieto komentáre,prečo ste vymazali tie,kde som mohol dokázať ako to vy píšete fakty???????
Odoslané 9.3.2012 14:05 ako reakcia na Robert Krett.
Ukazujem 41 - 51 z 51 výsledkov.
z 3