Dianie vo farnosti

« Späť

10. farský ples - ples bielych ruží

10. farský ples - ples bielych ruží

Presne na Vianoce minulého roku by sa dožila 95 rokov sestra Zdenka Schelingová z Inštitútu Milosrdných sestier svätého Kríža. V päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia sa však stala tragickou obeťou prenasledovania Katolíckej cirkvi v Československu. Jej blahoslavené meno nesie naše materské centrum v Záhorskej Bystrici. Nesmierne milovala biele ruže a ich lupene môžeme pokojne považovať aj za címer jej nevinnosti, čistoty. Z úcty k tejto „bielej sestričke“ bola symbolom nášho 10. Jubilejného farského plesu biela ruža.

Medzi roztancovanými lupeňmi bielych kvetov sprevádzala prítomných hostí celým večerom už osvedčená predchádzajúcim farským plesom moderátorská dvojica „R&R“. Za týmito iniciálami je ukryté aj meno Renáty Bošňákovej: „Naša prípravná plesová komisia pokračuje v tradícii, ktorú sme zaviedli už minulého roku. V pravidle štylizovať každý ples istému symbolu tak, ako tomu bývalo v niekdajšom Prešporku. Tentoraz sme ním vzdali hold blahoslavenej Slovenke“. Dekan Ľudovít Pokojný, hlavný gestor farského plesu, túto informáciu rozvinul: „Možno sa to nezdá, ale vôbec nie je také jednoduché vybrať vhodný plesový symbol. Aj keď jeho duchovný rozmer vždy je a bude prvoradý a východiskový, pri jeho voľbe treba vziať do úvahy aj mnohé iné okolnosti, trebárs aj to, aby aj svojou podstatou vyhovoval obom pohlaviam aj rôznym vekovým skupinám“.

Úvodu plesu, už tradične patril elegantným profesionálnym ukážkam štandardných tancov. Parket razom „zakvitol“ anglickým waltzom, tangom, slowfoxom a samozrejme viedenským valčíkom. A nielen to. Dobrý príklad zdravej životnej energie všetkým sprostredkovali „plesajúcim“ dva mladé energické tanečné páry, v exkurzii latinsko-americkou sambou, cha-cha či rumbou. Za svojim veľkými vzormi nezaostali, prinajmenšom oduševnením a láskou k tancu a hudbe, ani naše bystrické školou povinné dievčatá zo ZŠ Hargašová a  žiačky ZUŠ J. Kresánka, ktoré opäť tvorili hlavnú časť kultúrneho programu. Vo svojich vystúpeniach pod vedením svojich tanečných a hudobných pedagógov nás všetkých „osviežili“ svojou hravosťou, keď sa nádherne vyšantili krepčiac nôžkami na melódie skladieb z rock-and-rollového muzikálu a prepletajúc prstíkmi v inštrumentálnom aranžmán známej „beatlesovky“ All My Loving. Tak má veru vyzerať každá správna plesová zábava. Veselá, hravá, zábavná a nielen na pohľad krásna a spanilá. Presne taká, aké boli a sú naše vystupujúce bystrické ratolesti, ktoré nám úprimne môže doslova závidieť nejedna bratislavská mestská časť. „Osvojili sme si krédo poskytnúť našim zabávajúcim sa dámam i pánom primeranú dávku plesovej noblesy, ktorú by možno, prepáčte za výraz, na „okraji“ Bratislavy azda niekto aj neočakával...“ – popýšili, sa dosiahnutou krásou nielen sálovej výzdoby, povedzme že celkom oprávnene, ďalšie členky plesového prípravného výboru Alena Vandáková a Magdaléna Mišovská, ktorá ešte na dôvažok dodala:„No len povedzte, našli by ste toľko prekvapivej bálovej elegancie na meter štvorcový ako na našom farskom plese?“

Istý filozof raz povedal, že pravá veselosť nielenže neprekáža ľudskej dôstojnosti, ale je aj podstatnou podmienkou jej dokonalosti. Nestáva sa tak často, že hudobné zoskupenie si pre to, čo a ako robí, zvolí tak príznačný názov, ako skvele zohrané  umelecké duo, ktoré bolo celovečernými plesovými muzikálnymi protagonistami.  „Verím, že v ich pestrom repertoári si určite každý našiel „to svoje“, čo sa od kvalitnej plesovej hudby očakával. Od evergreenov, cez pop music až k folklóru,  kowboj, repeťák,  rocker či zaľúbený romantik“- uviedol na margo plesovej kapely Miroslav Marciš,gestorujúci  hudobnú plesovú produkciu. „No a s prázdnym žalúdkom sa zle spí, nie to ešte tancuje a veselí...“ - tvrdíRastislav Mečiar, jeho  kolega z organizačného výboru a dodal, že o  plesoch to platí dvojnásobne:„Aby podobnou núdzou netrpeli ani „maškrtné“ jazýčky našich hostí vsadili sme na osvedčenú cateringovú istotu“ – doplnil svoju myšlienku. Už niekoľko rokov je neodmysliteľnou súčasťou programu farských plesov v Záhorskej Bystrici aj odovzdávanie Výročnej ceny Občianskeho združenia Pius X. – „Šľachetné bystrické srdce“. „Spoznali sme v poradí už štvrtého vzácneho laureáta, ktorí si právom objavenej šľachetnej bytosti prevzal originálnu plaketu ocenenia všetkého dobrého, čo je medzi nami a v nás“ – prehlásil v závere slávnostnej ceremónie autor projektu Miroslav Prokop,  ktorý ju  za organizačné kolégium plesu v spolupráci s občianskym združením pripravil aj moderoval.

Veríme, že oči hostí desiateho jubilejného farského plesu v Záhorskej Bystrici opäť pozitívne ocenili typickú, výnimočnú a originálnu atmosféru plesu bystrického farského spoločenstva a že k nej budú s rovnakým záujmom a v rovnakom očakávaní vzhliadať aj o rok. A aby bola myšlienka dokončená: síce sa skončil ples bielych ruží, ale nech žije ďalší, ktorý bude, rovnako ako tento, novým symbolom lásky a nádeje.

 (prok)

prejsť do fotogalérie

Odkazy na videá