« Späť

Bratia vo vyhnanstve

Poznáte príbeh o márnotratnom synovi? Dnes sa chcem s vami podeliť o niečo nové, čo mi týmto príbehom rozpovedal Boh. O vzťahu brata k bratovi.

 

Poznáte príbeh o márnotratnom synovi? Dnes sa chcem s vami podeliť o niečo nové, čo mi týmto príbehom rozpovedal Boh. Všetci poznáme tú časť, ktorá tak veľa hovorí o hlbokej láske otca k svojmu stratenému synovi, o objatí, ktoré predchádza priznanie viny, o láske, ktorá predbieha dokonca i prejav ľútosti. Mnohí sme už asi počuli viaceré pohľady na to, akú chybu vo vzťahu k otcovi asi spravil starší brat, keď sa tak hneval, že jeho brata otec prijal, hoci ten chalan bol lajdák, smilník a nepodarenec.

Chcem dnes napísať o inom. O vzťahu brata k bratovi. Ten mladší spravil nevídanú vec. Požiadal otca o podiel na dedičstve. Akoby už ani nemal žiť. Veď normálne sa dedí až po mŕtvom. V tomto čine je obsiahnuté niečo podobné zrieknutiu sa vlastného otca, vlastnej rodiny, vlastnej krvi, akéhokoľvek pripútania sa. Otec mu dal, o čo žiadal a mladík odišiel.

Starší syn ostal doma. Pracoval na pozemkoch svojho otca, staral sa o dobytok. Určite cítil zodpovednosť, záväzok voči otcovi. Možno ešte o to viac, že videl, ako otec trpí odchodom svojho mladšieho syna, ako sa trápi nad tým, že je zrazu v dome prázdno. Možno mu chcel spraviť radosť a vyvážiť to a snažil sa o to viac, pracoval aj za dvoch. Chcel upriamiť otcovu pozornosť na seba. Možno aj to, že videl, ako sa otec pre chlapca trápi, ho priviedlo k horkosti, hnevu a pohŕdaniu svojím bratom. Usiloval sa zaujať otca svojou šikovnosťou, ochotou, pracovitosťou, úspechmi, starostlivosťou o otcov dom. Chcel počuť z jeho úst “Aspoň ty si sa mi vydaril, synak. Aspoň ty si ostal.” Ibaže videl, že žiadne jeho úsilie nedokáže vymazať z otcovho srdca bolesť nad stratou toho mladšieho. Začal mať pocit, že otec má mladšieho brata radšej. Počítal dni, kedy mu otec nepoďakoval za jeho prácu tak, ako si predstavoval, počítal dni, kedy drel od svitu do mrku a predstavoval si, ako jeho brat niekde leňoší alebo dokonca hýri a užíva si život tak, ako on nikdy nemohol. Nič ho netešilo, naopak, bol deprimovaný a mal pocit, že nech urobí čokoľvek, nikdy to pre otca nebude dosť dobré. Nenávisť voči bratovi v ňom rástla. V okamihu, keď ho otec spomenul, zúril, hoci mlčky počúval. Otcova túžba po mladšom bratovi mu bola odporná a nepochopiteľná. Videl, že otec ho miluje a sám ho považoval za odporného zradcu nehodného akejkoľvek pozornosti. Mal jediné prianie. Ešte aspoň raz toho sopliaka stretnúť a dať mu riadne do zubov za to, čo spravil.

A potom raz, keď bol už totálne unavený z práce celého dňa, začul z otcovho domu zvuk oslavy. Všetko sa v ňom zachvelo, pretože odkedy brat odišiel, otec oslavy nerobil. Začal mať zlé tušenie, ale pre istotu sa spýtal sluhov, čo sa deje. Ich radostné slová “Tvoj brat sa vrátil!” mu stiahli žalúdok. Otočil sa a tak, ako prišiel, chcel odísť. Otec ho však zbadal a vybehol von za ním, aby ho pozval dnu. Plný radosti mu povedal: “Tvoj brat sa vrátil… bol stratený a našiel sa… bol mŕtvy a ožil… poď, raduj sa spolu so mnou!”

Všetka horkosť, ktorú mladík cítil voči tomu zradcovi sa vyrútila von z jeho srdca. Všetka bolesť, sklamanie, súd a pohŕdanie, neodpustenie a zlosť, sklamanie a úzkosť, pocit vlastnej neschopnosti získať si priazeň otca svojou snahou sa búrili v jeho vnútri. Tak strašne to bolelo. Ihneď dal na váhy na jednu stranu svoje obrovské úsilie všetko zachrániť a na stranu druhú obrovskú ľahkosť, s ktorou jeho brat všetko zahodil, zničil, stratil a teraz prišiel, akoby nič. Neznesiteľné pomyslenie. Nedokázal si vybojovať otcovu lásku, a tento odporný smrad ju nikdy nestratil, napriek tomu, že všetko spravil zle.

Nie, nemohol vôjsť. Nemohol sa na neho pozrieť. Zabil by ho, alebo by ho osobne vyniesol za plot. Dal by mu pocítiť, že nič z toho, čo je v dome mu už nepatrí, lebo sa o to nestaral. Vytmavil by mu, ako zachoval. Ponížil by ho. Dal by mu to kvalitne vyžrať. Vyhnal by z domu kozmickou rýchlosťou so striktným zákazom návratu a akejkoľvek snahy získať si otca. Odpustenie by bolo príliš jednoduchým, neprípustným riešením. Na oslavu neprišiel. Namiesto toho sa zavrel do samoty. Odmietol svojho brata, pohŕdal ním, už nikdy ho nechcel vidieť, nikdy ho nechcel prijať, chcel aby raz a navždy zmizol a už nikdy sa neopovážil vrátiť.

Boh mi dnes ráno povedal… že títo dvaja bratia žijú vo mne, jeden stojí proti druhému. Jeden druhého súdi, odmieta a trestá. Pozval ma pozrieť sa na nich oboch Jeho očami. Prejaviť milosrdenstvo jednému i druhému. Urobiť všetko preto, aby bol v rodine pokoj. Zmieriť brata s bratom. Aby sa objali. Aby si odpustili. Povedal mi, že mi s tým chce pomôcť. Že nechce, aby ktorýkoľvek z nich musel odísť a ostať vo vyhnanstve. Odpúšťam mladšiemu bratovi vo mne, že zlyháva, padá, topí sa v hriechu a potom len tak príde k otcovi, a chce sa tešiť z jeho objatia. Odpúšťam staršiemu bratovi, že toho mladšieho vo mne chce z otcovho objatia vyhnať. Že sa na neho nechce pozerať, nechce aby existoval, nechce ho poznať a odpustiť mu. Odpúšťam staršiemu bratovi v mojom srdci, že si chce zaslúžiť Ockovu pozornosť výkonom, prácou a snahou, aj to, že má pocit, že si ju získať musí. Odpúšťam mu, že sa mu hnusí ľahkosť, s ktorou Boh objíma toho hriešnika.

Zo všetkého najviac si prajem, aby sa brat na brata vo mne pozrel s láskou, aby si padli do náručia, aby pochopili, ako veľmi spojení sú, ako nemôžu byť jeden bez druhého, a najmä a najviac, aby obaja pochopili, že nekonečne potrebujú odpustenie a lásku svojho Ocka. Pretože ten starší si nikdy nevšimol, ako veľmi je Ockovi ľúto tej nenávisti, horkosti a zloby, ktorú cítil voči svojmu bratovi. Nikdy nechápal, že nenávisť medzi nimi je Ockovou najväčšou bolesťou, ktorú chce úplne zahojiť.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Fantastické, Janka. Krásne. Práve som premýšľala, čo poviem birmovancom na najbližšej katechéze.....iste mi dovolíš, aby som im prerozprávala toto. Ďakujem!
Odoslané 1.4.2012 15:21.
emoticon. Pokojne. Mne tento pohľad veľmi pomohol samej sebe porozumieť emoticon. +
Odoslané 1.4.2012 15:25 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Jarmila Semanová
Janka,

oceňujem Tvoju otvorenosť s akou sa s nami delíš o Tvoje vnímanie.


Podľa viacerých biblistov a teológov toto podobenstvo o milosrdnom otcovi Ježiš najviac túžil vyrozprávať svojim učeníkom a nosil ho v srdci dlhší čas, pretože v tomto prirovnaní je najvernejšie podané, aké je Božie Srdce naozaj.

Janka, ďakujem Ti za podrobné vykreslenie možného vnímania a cítenia toho, čo sa odohrávalo vo vnútri staršieho syna.

To, čo bolo na začiatku v tomto príbehu jasné a jednoduché - že dobrým je ten starší syn a mladší tým, ktorý zlyháva, sa zrazu po návrate domov obracia.

Mladšiemu synovi nerobí nijaké problém prijať otcovu otvorenú náruč a jeho lásku, prijíma otcov pohľad na neho a lieči sa v ňom sebaprijatie, dokonca sa uzdravuje aj jeho nazeranie na staršieho brata. Je tak zahrnutý veľkou láskou, starostlivosťou a pozornosťou nielen otca, ale aj nádenníkov.

Staršieho syna vidíme ako toho, kto nastaval bariéry a odmieta prijať lásku otca, dokonca odmieta aj s ním stolovať pri oslave, odmieta otcovu blízkosť. Položme si otázku: " Čo spôsobilo, že v ňom postupom času vyrástli múry, ktoré mu nedovolia vpustiť lásku otca do svojho srdca? "

Kedy sa my sami nachádzame v podobnom nebezpečí? V nebezpečí odmietnuť Božie pozvanie na oslavu? Prečo nechceme oslavovať a radovať sa z návratu márnotratných synov? Neodmietame aj my Božiu blízkosť, Jeho Lásku a uzdravenie pohľadu na seba, na bratov?

Janka,

vďaka, že si to tak dôkladne rozviedla. Nádherne si vystihla hĺbku problému a dala si nám tak možnosť pozrieť sa aj do našich hĺbok ...

" Nedokázal si vybojovať otcovu lásku ... "

Zlyhal sám pred sebou ... ale ako to, keď robil všetko to, čo bolo treba?
Veď sa snažil, pracoval a neleňošil, nemrhal časom ani peniazmi, neprejedal ani neprepíjal ... neutekal z domu, bol poslušný a oddaný! Tak ako ? ? ?

Nedokázal si vybojovať otcovu lásku. Ale veď on v NIČOM nezlyhal, ani nehrešil!!!

" Aký je toto otec? "

Jeho srdce je stvrdnuté a už ani nehľadá odpovede, iba sa ešte viac zatvrdzuje a vzďaľuje od otcovej lásky. Vzďaľuje sa aj od brata ... a aj od seba.

Pozrime sa čo sa vlastne stalo:

Veď otec mu po návrate jeho brata prišiel povedať, že mohol si o čokoľvek požiadať a bol by mu to kedykoľvek dal. No on si nič nežiadal.
Nepoprosil ani o jahniatko, aby sa mohol zabaviť s priateľmi.
Neveril, žeby mu to otec dal? Neveril v dobrotu otca?


Evidentne starší syn bol presvedčený o tom, že svojou snahou, prácou a službou si zaslúži mnoho - dokonca že si zaslúži aj lásku otca.
Akákoľvek prestávka v práci, počas ktorej by oslavoval s priateľmi, bola v jeho očiach mrhaním - čo by mohlo spôsobiť, že už si nezaslúži celú odmenu.
Bol na seba prísny, dôsledný a možno aj tvrdý - a zrazu lásku dostáva ten, ktorý sa nenamáhal, ktorý nehrdlačil, ba naopak, ktorý spôsobil toľko škody otcovi.

Starší syn mal pomýlený obraz o srdci svojho otca. Myslel si, že dáva každému to, čo si zaslúži. A jemu predsa patrí najväčšia odmena, veď on je ten spravodlivý. Myslel si, že on si dokonca aj otcovu lásku zasluhuje.
A zrazu sa ocitne sám vo vlastnej klietke, ktorú si postavil z vlastnej dokonalosti v plnení príkazov otca :
" Nedokázal si vybojovať otcovu lásku"

Toto podobenstvo Ježiš ponecháva nedokončeným - nevieme, ako to ďalej išlo s jeho starším synom.

Chce sa aj nás Ježiš opýtať, čo sa odohráva v nás ak sme svedkami márnotratných synov?

Aj my sme presvedčení, že Srdce Otca je také? Že jeho lásku si musíme zaslúžiť?

Takýmto vnímaním ubližujeme predovšetkým sebe - zatvrdzujeme si srdce a vzďaľujeme sa od lásky. Robíme z chrámového nádvoria tržnicu, kde sa kupuje a predáva - niečo za niečo.

Ale Božia láska je tu pre všetkých. A bez podmienok. Nikto nijakým činom ani zločinom nemôže umenšiť Božiu lásku voči nemu.

" Nedokázal si vybojovať otcovu lásku" - ale o otcovu lásku netreba bojovať, ani si ju zasluhovať. Ona je tu. Pre všetkých. Bez zásluh.
To, čo treba - je iba ju prijať. Uveriť, že je tu a že je bez podmienok.

Aj nám sa často stáva, že máme o Bohu skreslený obraz.
V najväčšom nebezpečenstve, že si podobne zatvrdíme srdce, sa nachádzame vtedy, ak sme si istí, že my sme tí, ktorí majú nárok na odmenu, pre svoju snahu, prácu, námahu, pre obety.
Odoslané 1.4.2012 17:17.
emoticon niekedy vnímam práve písanie ako dôležitú službu. Prežiť si svoje boje, ťažkosti, hnevať sa s Bohom, zúfať... to všetko by nemalo zmysel, keby to bolo len tak. Ale On vždy príde, vždy zasvieti, vždy ma privedie k momentu, kedy už konečne nechám Jeho hovoriť, kedy sa započúvam, lebo už nič iné neostalo.

Žijeme mnoho ťažkostí - a toto vidím ako podstatné - ukázať možno aj veci zahanbujúce, ak budú pre iného nádejou, či povzbudením.

Vďaka Bohu, že tie nesprávne obrazy, ktoré o ňom máme neustále a trpezlivo napráva a narovnáva...
Odoslané 1.4.2012 17:52 ako reakcia na Jarmila Semanová.