« Späť

Evanjelizácia Slovenska - ako ju vidíte Vy?

Evanjelizácia Slovenska - ako ju vidíte Vy?

Milí hostia tejto stránky a zvlášť Vy členovia tejto komunity, ktorí ste tu zaregistrovaní a zapájate sa tu svojimi článkami, komentármi. Obraciam sa na Vás s pozvaním na návštevu do istej slovenskej domácnosti a s prosbou zároveň. Ale pekne po poriadku a začnem tak trochu netradične:

Novembrová sobota sa chýlila k večeru. Vonku sa čoraz hlasnejšie o slovo hlásila tma, ale aj prízemný jesenný mrázik. Obývačku zohrieval a osvetľoval oheň z krbu, ktorý si zároveň spieval svoju monotónnu, ale príjemnú praskavú pieseň.
Môj hostiteľ a ja, nakoľko sme sa dlhšiu dobu nevideli, sme viedli debatu o práci, rodine, vzťahoch a rôznych aktivitách. Keď prišla reč aj na moju misijnú prácu, zrazu sa ma môj známy (nie je to ten, ktorý ma inšpiroval k napísaniu článku Poznáš Ježiša?) spýtal: „Čo na to povieš?“ Nechápavo som sa na neho pozrel a odvetil: „Neviem na čo sa pýtaš?“ „No ako vidíš evanjelizáciu Slovenska?“ – spresnil svoju otázku. Zamyslel som sa, polohlasne zopakoval otázku, v duchu poprosil Ducha Svätého o pomoc, nadýchol sa a začal:

Teraz však opis skončím a svoju odpoveď nezačnem (uverejním ju neskôr), ale obraciam sa na Vás: „Čo si o tom myslíte Vy? Ako vidíte evanjelizáciu Slovenska? Čo Vás napadá ako prvé, bez toho, aby ste čítali nejaký komentár, či dlhší čas uvažovali nad odpoveďou?“
Obraciam sa na Vás pretože už len tým, že ste tu zaregistrovaný máte aktívny podiel na tejto evanjelizácii. A mnohí z Vás bojujete v prvej línii, či už kňazi, rehoľné sestry, katechéti, laici slúžiaci ako animátori, alebo iným spôsobom, alebo ste rodičmi, ktorí vedú svojich blízkych k Bohu. Verím tomu, že Vám záleží na tom, aby ľudia na Slovensku prežívali Božiu lásku, blízkosť a záchranu.

Z vyššie uvedeného to tu môže priniesť obohacujúce a inšpirujúce postrehy, vytvárajúcu zaujímavú mozaiku obrazu evanjelizácie Slovenska. A mne skúšku správnosti či som vo svojej odpovedi priateľovi nestrelil capa.
Vám všetkým, ktorí sa podelíte o svoj pohľad už vopred úprimne ďakujem.

Jozef

Súvisiaci článok:

Evanjelizácia Slovenska - ako ju vidím ja

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Peter sa venuje tej mravenčiej práci už dlhé roky. Aj ja som jedno z "jeho detí". A je nás oveľa viac,ktorých stále formuje,učí a pomáha nám rásť duchovne. Tak, ako Pán Ježiš mal svojich učeníkov, učil ich, dával im svojim životom príklad. Tak aj Peter vedie,učí, pomáha nám rásť v Božom slove,vôli. Môžem povedať namiesto neho,ako povedal bl. Ján Pavol II. Panne Márií "som celý Tvoj", Tak aj Peter hovorí:"
Pane,som celý Tvoj"! Buď pochválený a zvelebený Pán!
Odoslané 9.10.2012 11:05 ako reakcia na Martin Lojek.
Hej. Modlitba a život s Pánom je podstatná. Ak sa budeme snažiť sami zo seba, to k ničomu poriadnemu nepovedie... Ale pod vedením Pána sa dajú aj zázraky robiť. emoticon
Odoslané 9.10.2012 13:04 ako reakcia na Jozef Greš.
Evanjelizácie,alebo evanjelizovať nie je možné bez Pánovho požehnania. Vy to požehnanie máte.Videla som to počas Žilinských misii a vydávam svedectvo. Na kríži bol Pán Ježiš s tŕňovou korunou,nemal na sebe znaky umučenia. mal hlavu vyvrátenu do hora,oči mal modré ako obloha,smiali sa.Celý bol usmiaty.Bola to radostná tvár,radostný Kristus! Nemám návod ako,môžem sa len modliť a prosiť Pána za dary Ducha svätého pre všetkých,,ktorí sú povolaní do tejto služby. A Pán Ježiš opustil 99 ovečiek a išiel
hľadať a zachrániť tu jednu,stratenú.... Nech Vás Boh žehná!
Odoslané 9.10.2012 14:41 ako reakcia na Jozef Greš.
Možno na to celé ideme priveľmi rozumom - vlastným - nie Božím. Áno, je treba osobná iniciatíva, ale najskôr poriadna modlitba, zotrvávanie pred Pánom. Veď aj Pán sa vždy najskôr modlil... a potom šiel a kázal. Dnes nemôžeme neprofesiálne opakovať po ľuďoch z predchádzajúcich generácií! Je to niečo nové a ľudia sú o 360° iní!!! Vždy máme ísť podľa toho, akí sú dnes. ôžeme skúsiť každý za seba a všetci spolu za všetkých prosiť Pána, aby nám dal, ukázal, ako ísť hlásať jeho posolstvo... Budem to robiť... verím, že ukáže spôsob i možnosti! Chvála Kristovi!
Odoslané 9.10.2012 18:13 ako reakcia na Peter Václavik.
Ísť príkladom najprv v rodine,vychovať z detí Božie deti,vypočuť si trpezlivo trpiaceho,ponízeného,chorého,pomocť,starkým cez cestu,pozdraviť cudzieho,teda ukazovať svojim životom čo najviať ľuďom,že žiť s Ježišom za to stojí.A podopierať to každodennou modlitbou.
Odoslané 9.10.2012 18:56.
Odoslané 9.10.2012 19:05 ako reakcia na Miroslav Priecel.
Odoslané 9.10.2012 19:10 ako reakcia na Katka Farnbauerova.
Máte dojem, že proces, o ktorom hovorím, sa dá uskutočňovať bez modlitby a hľadania Božej vôle na každý deň, ohľadom každého človeka, ktorého mi Pán pošle do cesty? Čo je to "neprofesionálne opakovať po ľuďoch z predchádzajúcich generácií" - ide o Pavla a ďalších?
V diskusii som hovoril o princípe, na ktorom Ježiš vybudoval Cirkev (Veľké poslanie), ktorý platí do konca vekov, jeho praktické napĺňanie je podľa dnešnej situácie a ľudí.

P.S.: 360 stupňov je ten istý smer, či?
Odoslané 11.10.2012 10:51 ako reakcia na Mária Künzl.
Aha,vidim mínuska jeeejemoticon))Tak mám asi behať po vonku a evanjelizovať a z detí,mám štyri,mám( ne)vychovať grázlov,neísť im príkladom,neísť príkladom a nepotešiť bližnych,nemodliť saemoticon)Len aby ma bolo vidno na uliciachemoticon)No ta še sme zašmialiemoticonNie som vdelanec,som iba žena,ale ja som nikomu mínus nedala.Prenechám to múdrym a múdrejšim.
Odoslané 11.10.2012 13:51 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
Nebola to vôbec kritika na vas.Ani na Pavla - je môj veľký vzor. My si iba nerozumieme.
Odoslané 11.10.2012 18:23 ako reakcia na Peter Václavik.
To je super, Nicole! Vďaka za tvoj apoštolát! má veľkú hodnotu, aj keby sa tie mínusy zmnožili. veď evanjelizácia rodiny je základ, to najdôležitejšie, čo niekto môže dať!
Odoslané 11.10.2012 18:25 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
Keby ľudia cez nás spoznali lásku, prišla by aj túžba po Bohu. Pekne si napísal, Patrik.
Odoslané 11.10.2012 18:37 ako reakcia na Patrik Mitura.
Nuž, máme čo robiť, aby sme "ožili v Duchu Svätom". Aby sme Bohu celkom odovzdali svoju vôľu, aby nás naozaj On pretváral na svoj svätý obraz...

A rozmeniť na drobné?:
Viac premodliť svoj život, nájsť si čas na Spasiteľa, ktorý na nás čaká vyložený vo svätej Hostii, zasvätiť Mu nielen seba, ale aj celé svoje rodiny, túžiť, z celého srdca túžiť po sviatostnom živote, brániť sa hriechu, ktorý nás oddeľuje od Pána Ježiša...neurážať Ho svojou neúctou, nevšímavosťou, neláskavosťou, ľahostajnosťou...
Odoslané 11.10.2012 20:06.
Nicola, poznám to emoticon

Venujem ti nedávnu príhodu.
Tetuška mi vraví:
-tak si predstav tí ...( poznáme ich všetci, chodia po dvojiciach a ohlasujú pravdu),včera zastavili chlapcov a velice im niečo vysvetľovali, no tak sme im utekali so susedou na "pomoc ".
Vieš aké bolo naše prekvapenie keď im malý Peťko vraví:
-ujo, ale vy iba rozprávate,.. ja chodím do kostola a smejeme sa tam,... nikto nás tam nestraší,...nám je tam dobré, vy ste veľmi smutný, vám neveríme...

To povedal chlapec, ktorý asi najviac vyrušuje na sv. omši !

Nech si dávajú mínusky koľko chcú, aj tak sme dôležité aj keď sme jednoduché a mnoho krát neviditeľné. Ale sme matky a našou prvoradou úlohou je rozdávať lásku.

Či sa nám to darí alebo nie to sa slovami dokázať nedá. emoticon A tak už mlčím. emoticon
Odoslané 11.10.2012 22:36 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
Ďakujem za tú príhoduemoticonVyčarila si mi úsmev,aký vynaliezavý chlapecemoticon
Odoslané 11.10.2012 23:03 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Odoslané 11.10.2012 23:03 ako reakcia na Mária Künzl.
Nicolka, - nám nejde o ľudskú prestíž. My sa chceme páčiť Bohu.
Odoslané 12.10.2012 4:24 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
"-ujo, ale vy iba rozprávate,.. ja chodím do kostola a smejeme sa tam,... nikto nás tam nestraší,...nám je tam dobré, vy ste veľmi smutný, vám neveríme..."

Pekne to vyjadrilo chlapčisko emoticon Smutný svätý je smutný svätý. Ale pravá radosť (radosť zo života) je svedectvom viery. Aj najlepšou evanjelizáciou. emoticon
Odoslané 12.10.2012 7:01 ako reakcia na Jarmila Haragová.
"behať po vonku a evanjelizovať" na úkor rodiny asi nie je dobrá myšlienka. Samotný výraz v úvodzovkách je však aj nelichotivý voči tým, ktorých Pán povolal, aby ohlasovali evanjelium aj na uliciach. Ísť príkladom, potešovať blížnych a modliť sa je dobrá príprava na evanjelizáciu - vzbudzuje u iných otázku, prečo tak dokážeme konať. Potom nastúpi možnosť samotnej evanjelizácie - ohlasovanie radostnej zvesti evanjelia.
Keď sme mali malé deti (tiež štyri), všimol som si, že každý rozhovor na ulici, či na návšteve sa po pár vetách začal "krútiť" okolo detí. Čo človek intenzívne prežíva, o tom dokáže stále rozprávať. Je veľa udalostí, ktoré si nedokážeme nechať pre seba: keď sme zaľúbení, stretnutie s celebritami, atraktívna dovolenka, ...
Keď sa stretávame s Bohom, ktorý tých všetkých i všetko stvoril - zhovárame sa s ním v modlitbe, zjednotenie s ním v Eucharistii - chcelo by to reagovať obdobne. Apoštoli to výstižne sformulovali: "lebo my nemôžeme nehovoriť o tom, čo sme videli a počuli" (Sk 4,19). Myslím, že také delenie sa o dennom stretávaní sa s Bohom pri "kočíkovaní" a iných rodinných aktivitách, je ideálny priestor na evanjelizáciu. Je to možné?
Ak môžeme "nehovoriť" o Ježišovi, treba sa zamyslieť, lebo platí: "čo na srdci, to na jazyku".
Príklad kresťanského života je potrebný, ale v podstate nestačí, lebo: " Živočíšny človek neprijíma veci Božieho Ducha; sú mu bláznovstvom a nemôže ich pochopiť, lebo ich treba duchovne posudzovať." (1 Kor 2,14). A k tomu je potrebné aj slovo: " Teda viera je z hlásania a hlásanie skrze Kristovo slovo" (Rim 10,17).
Téma tohto článku a diskusie je: "Evanjelizácia Slovenska" - teda o získaní pre Ježiša niekoľko miliónov ľudí (ak pripustíme, že tých 10%, ktorí chodia pravidelne do kostola, sú "za vodou") - a to je náročná úloha. . Každý veriaci (tých 10%?) má v nej nejaké miesto - podľa darov a okolností. Chce to zapálené srdce pre Ježiša a nechať sa ním použiť! On je s nami po všetky dni, až do skončenia sveta (Mt 28,20).
Odoslané 15.10.2012 16:41 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
Odoslané 15.10.2012 17:17 ako reakcia na Peter Václavik.
Ukazujem 41 - 60 z 65 výsledkov.
z 4