Blog

« Späť

Božia vôľa pre môj život (Lectio divina Lk 1,26-38)

Božia vôľa pre môj život (Lectio divina Lk 1,26-38)

V rámci katechézy farského spoločenstva na mesiac október ponúkam Lectio divina Lk 1,26-38.

Katechéza vo farskom spoločenstve

Téma: Božia vôľa pre môj život
Cieľová skupina: 2. stupeň ZŠ a starší
Ciele katechézy:
Kongnitívny cieľ: Oboznámiť sa s posolstvom biblického textu o Božom zámere s Božou Matkou a ľudstvom ako takým. Oceniť význam Máriinho „Amen“.
Afektívny: Prežívať chvíle rozhodovania s Pannou Máriou. Prežívať chvíle rozhodovania, nasledovania Boha v mojom osobnom živote.
Psychomotorický cieľ: Pomocou čítania, rozboru a meditácie evanjeliového textu (Lk 1,26-38) prežiť dôverný vzťah viery ku Kristovi, jeho Matke a cirkevnému spoločenstvu.

Obsahová línia /model/: kerygmatický

Metódy: Lectio divina, slávnosť Sv. písma, brainstorming
Pomôcky: exemplár Svätého písma, papier s nakreslenými schodmi (vystrihnuté schody, alebo rebrík), nastrihané farebné obdĺžniky (ktoré sa budú priliepať na schody, alebo rebrík), lepiaca hmota, svieca.

Úvod
Privítanie, krátka modlitba.

1. Lekcia – čítanie evanjeliového textu (môže sa prečítať dva krát)
Cieľom tejto etapy je priblížiť inšpirujúci text – Lk 1,26-38

2. Meditácia
Cieľom tejto etapy je vysvetliť evanjeliový text a priblížiť jeho zásadné myšlienky.

Katechéta podáva výklad prečítaného evanjeliového textu:

Evanjelista sv. Lukáš opisuje udalosť, ako Boh posiela anjela Gabriela do galilejskeho kraja, mesta, ktoré sa volá Nazaret. Posol je poslaný k panne, ktorá je zasnúbená s mužom z rodu Dávidovho – k Jozefovi. Meno panny je Mária.
Anjel pozdravil Máriu: „Zdravas“, čo doslovne znamená „raduj sa.“ Boží posol hovorí o Márii, že je plná milosti, a že je s ňou Pán.
Nasleduje dialóg medzi anjelom a Pannou Máriou. Anjel ubezpečuje Máriu, že sa nemusí báť, lebo našla milosť u Boha. Oznámil jej, že počne a porodí syna, ktorému má dať meno Ježiš. Ježiš bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Ubezpečil ju, že Pán, Boh mu dá trón jeho otca Dávida, a že bude naveky kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca.
Máriina odpoveď bola plná pochýb: „Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?“
Anjel jej povedal, že Duch Svätý zostúpi na ňu a Božia moc ju zatieni. A preto sa dieťa bude volať svätým, lebo to bude Boží Syn.
Záverečná Máriina odpoveď bola jasná. Mária samu seba nazýva služobnicou Pána a súhlasí so slovami Božieho posla. Anjel následne od nej odchádza.

Stretávame sa v mesiaci október, v ktorom špeciálnu pozornosť obraciame na Pannu Máriu. Boh si ju vyvolil za matku Jeho Syna. Panna Mária svojou odovzdanosťou do Božej vôle získala korunu večnej slávy vo večnosti. Boh si ju vybral pre jeden z najdôležitejších činov poslušnosti, aký kedy od niekoho požadoval. Mária so svojím príbehom o tehotenstve z Ducha Svätého riskovala, že ju ľudia budú považovať za blázna. Predsa však nehľadiac na riziko, povedala, že súhlasí. V tej chvíli ešte nevedela, aké obrovské požehnanie príjme. Vedela len, že ju Boh žiada, aby mu slúžila, a ona ochotne súhlasila.

Požehnanie, ktoré Boh dal Márii – česť byť matkou Mesiáša – jej malo priniesť mnoho bolestí. Jej rovesníci sa jej budú posmievať, jej snúbenec ju takmer opustí, jej Syn bude zavrhnutý a popravený. Avšak v jej Synovi príde jediná nádej pre svet, a preto ďalšie generácie budú ospevovať Máriu ako „požehnanú medzi ženami“. Jej odovzdanosť do Božej vôle viedla k našej záchrane.

3. Aplikácia

Katechéta rozdelí účastníkov katechézy do skupín (po štyroch) a požiada ich, aby hľadali dôležité momenty evanjeliového posolstva v rozhovore anjela Gabriela s Pannou Máriou. (predpokladá sa dostatočný počet textov daného úryvku Božieho slova pre každého účastníka)

Každý z nás by si mal uvedomiť, že evanjeliový text nad ktorým uvažujeme obsahuje pravdu, ktorá má hodnotu a je aktuálnym posolstvom aj v našej dobe. Nasledujúce otázky nám môžu pomôcť toto posolstvo prijať a osvojiť si ho:

- Vymenuj minimálne štyri vlastnosti Panny Márie, pre ktoré si ju Boh vyvolil za matku svojho Syna. (odovzdanosť, poslušnosť, dôvera, pokora, láskavosť – dobrota..)
- Čo znamenala Božia vôľa pre Pannu Máriu a jej život? (bolesť i radosť, spásu celému ľudstvu)
- Aká je Božia vôľa pre môj život? / a) všeobecná - 1 Sol 4,3 – Božie posvätenie, život v Božej blízkosti a v požehnaní b) konkrétna – zasvätený život v kňazstve, reholi, v manželstve alebo bez životného partnera.

Metódou brainstorming odpovedajú prítomní na podložené otázky. Na prichystaný papier s nakreslenými schodmi (alebo rebríkom) účastníci naliepajú vlastnosti Panny Márie z prvej otázky. Schody, alebo rebrík symbolizujú správnu cestu – smer k Bohu, do Božieho kráľovstva.
S vhodným komentárom katechéta upriami pozornosť na Božiu vôľu, ktorá je Božie posvätenie pre náš život - 1Sol 4,3 (život v Božom kráľovstve už tu na zemi) a po smrti v nebeskom kráľovstve.
Postupne účastníci prichádzajú a do pripravených schodov, alebo rebríka priliepajú vlastnosti Panny Márie, pre ktoré si ju Pán Boh vyvolil za matku Jeho Syna. Je vhodné upozorniť účastníkov, že dané vlastnosti pomôžu na ceste k Bohu aj nám.

4. Modlitba

Je vhodné, aby vychádzala z daného Božieho slova. Modlitba má za cieľ oslavovať Boha, ďakovať mu a prosiť ho. Božie slovo si vyžaduje odpoveď. Boh k nám hovorí v Božom slove a my mu odpovedáme.

5. Kontemplácia

Tu sa odporúča zotrvať v tichosti pred Božou tvárou. Je zhrnutím všetkých doterajších etáp. Záleží na tom, aby Božie slovo vstúpilo do nášho života a začalo nás premieňať. Na základe jeho obsahu (posolstva) sa usilujeme o nový pohľad na život, na udalosť, históriu, skúsenosti, rôzne situácie. Osvojujeme si Boží pohľad na svet, ktorý nás povzbudzuje do nového konania v súlade s Božou vôľou.

Záver

Na záver stretnutia katechéta /kňaz/ poukáže na význam odovzdanosti, poslušnosti a dôvery v živote Panny Márie a rovnako i v našom živote. Povzbudí prítomných k hľadaniu a prijatiu Božej vôle pre náš život a na konkrétne možnosti apoštolátu vo farskom spoločenstve.

Môže nasledovať pieseň.

Autor pracuje v Diecéznom katechetickom úrade Spišskej diecézy - www.dkuspis.sk
 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Úžasné, toto musíme použiť na stretku! Maroš vďaka.
Odoslané 30.9.2011 7:30.