Blog

« Späť

Cesta kríža (Lectio divina Lk 9,18-25)

Cesta kríža (Lectio divina Lk 9,18-25)

V rámci katechézy farského spoločenstva na pôstne obdobie vám ponúkam katechézu s prvkami Lectio divina. Prajem vám požehnané dni pôstu.

Téma: Nasledovanie Ježiša Krista v nesení našich osobných krížov
Ciele katechézy:
Oboznámiť sa s posolstvom biblického textu (Lk 1,22-25) o význame utrpenia, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Oceniť dôležitosť každodenného prinášania obetí a každodenného kríža. 
Metódy: Lectio divina, slávnosť Svätého písma, brainstorming.

Pomôcky: Sväté písmo, papier s nakresleným krížom, malé papiere s pripravenými otázkami, svieca.

      Úvod:

      Privítanie, krátka modlitba.

      1. Lekcia – čítanie evanjeliového textu (môže sa prečítať dvakrát)

      Cieľom tejto etapy je priblížiť inšpirujúci text – Lk 9,18-25 

      2. Meditácia

      Cieľom tejto etapy je vysvetliť evanjeliový text a priblížiť jeho zásadné myšlienky. 

      Katechéta podáva výklad prečítaného evanjeliového textu:

      Evanjelista Lukáš opisuje rozhovor Ježiša s apoštolmi. Pýta sa ich, za koho ho pokladajú ľudia. Následne sa pýta apoštolov, za koho ho pokladajú oni. Odpovedá Peter: „Ty si Boží Syn, Mesiáš.“ No Ježiš im povedal, aby o tom zatiaľ nikomu nehovorili. Ďalej im hovoril o udalostiach (utrpení, smrti a zmŕtvychvstaní), ktoré ho čakajú v nasledujúcich dňoch. Potom im povedal, ako je možné ho nasledovať. „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma. Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho.“ A dodal: „Veď čo osoží človekovi, keby aj celý svet získal, a seba samého by stratil alebo poškodil?!“ (Lk 9,23-25)

      Stretávame sa v pôstnom období, kedy zvláštnu pozornosť venujeme Kristovmu utrpeniu, smrti a zmŕtvychvstaniu. Ako sme počuli v Božom slove, Ježiš prikázal svojim učeníkom, aby nikomu nehovorili, že je Mesiáš, pretože v tú chvíľu tomu ešte nemohli plne porozumieť a rovnako by to nepochopili ostatní. Všetci doteraz očakávali Mesiáša, ktorý príde ako kráľ dobyvateľ. Avšak Ježiš – Mesiáš mal trpieť, mali ho zavrhnúť farizeji a zákonníci, zabiť ho a mal vstať z mŕtvych. Keď učeníci uvidia splnenie predpovedí starozákonných prorokov, pochopia, prečo Mesiáš prišiel. Len potom budú schopní zvestovať dobrú správu celému svetu. Od toho okamihu Ježiš začal učiť svojich učeníkov otvorene o tom, čo sa im stane a čo môžu očakávať, aby neboli prekvapení, keď k tomu dôjde. Vysvetlil im, že ešte nebude triumfujúcim Mesiášom, pretože najprv musí trpieť a vstať z mŕtvych. 

      Často sme ochotní zaplatiť vysokú cenu za to, čo si ceníme. Nie je preto nijakým prekvapením, že Ježiš vyžaduje od svojich nasledovníkov takú odovzdanosť. Každý, kto chce ísť za ním, mal by splniť najmenej tri tieto podmienky: Mal by byť ochotný zaprieť sám seba, niesť svoj kríž a vzdať sa svojho života. 

      Kresťania nasledujú svojho Majstra tak, že napodobňujú jeho život a riadia sa jeho príkazmi. Niesť svoj kríž znamená potlačiť sebeckú túžbu žiť si po svojom. V dnešných časoch nás život obety a zriekania bude niečo stáť, ale z dlhodobého hľadiska to za tú námahu a úsilie stojí. 

      3. Aplikácia

      Každý z nás by si mal uvedomiť, že evanjeliový text, nad ktorým uvažujeme, obsahuje pravdu, ktorá má hodnotu a je aktuálnym posolstvom aj v našej dobre.

      Katechéta požiada účastníkov katechézy, aby sa zamysleli nad podmienkami nasledovania Ježiša Krista a hľadali prepojenie s ich životmi. 

      Na pripravenom papieri im rozdá nasledujúce otázky:

- V čom sa mám viac zapierať?
- Čo je mojím životným krížom, ktorý mám niesť s láskou?
- Aký zmysel má obeta v mojom živote?

      Na prichystaný papier s nakresleným krížom môžu účastníci katechézy položiť svoje odpovede. (V pozadí môže hrať pokojná hudba)

      Po ukončení aktivity môže katechéta s vhodným komentárom upriamiť pozornosť na dôležitosť nasledovania Ježiša Krista. Môže zdôrazniť význam utrpenia Ježiša Krista a význam ľudského obetovania a utrpenia, ktoré je správne prežívane – spolu s Kristom. 

      4. Modlitba

Je vhodné, aby vychádzala z daného Božieho slova. Modlitba ma za cieľ oslavovať Boha, ďakovať mu a prosiť ho. Božie slovo si vyžaduje odpoveď. Boh k nám hovorí v Božom slove a my mu odpovedáme. Odporúča sa, aby v modlitbe zazneli slová: nasledovanie, kríž, obeta...

      5. Kontemplácia

      Tu sa odporúča zotrvať v tichosti pred Božou tvárou. Je zhrnutím všetkých doterajších etáp. Záleží na tom, aby Božie slovo vstúpilo do nášho života a začalo nás premieňať. Na základe jeho obsahu (posolstva) sa usilujeme o nový pohľad na život, na udalosť, históriu, skúsenosti, rôzne situácie. Osvojujeme si Boží pohľad na svet, ktorý nás povzbudzuje konať stále viac v súlade s Božou vôľou. 

      Záver

      Na záver stretnutia katechéta (kňaz) povzbudí prítomných k nasledovaniu Ježiša Krista prostredníctvom obety, kríža i utrpenia, ktoré môžu byť pre nás veľkým darom a požehnaním. 

      Môže nasledovať vhodná pieseň. 

Autor pracuje v Diecéznom katechetickom úrade Spišskej diecézy.

Súvisiace články:

- Výroba pôstneho oltárneho plátna

- Meditácie nad krížom a našimi hriechmi

- Pôstny „biblický koláč“

- Pôstne pásmo - Kto zabil Pána?

- Krížová cesta pre deti - PREDSAVZATIA

Viac podobných katechetických materiálov najdete na stránkach Diecézneho katechetického úradu Spišskej diecézy www.dkuspis.sk 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Maroš, veľmi pekne ďakujem za takto výborne spracovanú tému. Rozmýšľal som nad stretkom s chlapcami. Chcem s nimi pozrieť film "Na konci všek válek" (americkí vojaci v zajateckom tábore. Medzi nimi aj kresťania, ktorí sú skúšaní vo viere) , čo je veľmi inšpiratívne, no je téma filmu (vojna) je dosť vzdialená od bežného života. Tento materiál mi otvoril nový horizont, ktorý sa dá prepojiť aj na film. Ďakujem.
Odoslané 22.2.2012 14:14.