« Späť

Stále tie peniaze v Cirkvi

Stále tie peniaze v Cirkvi

 

 

V poslednom čase s bolesťou čítam a počúvam koľko špiny sa valí na Cirkev. Kauza otca arcibiskupa Bezáka vniesla medzi nás naozaj veľa nepokoja a nejednoty. Nevidíme do toho a chceme to posudzovať, ženie nás azda len zvedavosť? Ak sa aj ľudia v Cirkvi pomýlili, Boh sa nepomýlil a dopustil na nás tento kríž, lebo chce z neho niečo vyťažiť – ale čo? - to ešte nevieme. Mnohí za tým vidia len peniaze a niektorí to rozdúchavajú, aby priložili dreva na oheň a znemožnili Cirkev ako sa len dá. Verím, že Boh to privedie k výťaznému koncu.

Isteže sa snažím v tomto príspevku obhajovať Cirkev – veď mi je ako matka – no verte mi, nezakrývam si oči pred negatívami, ktoré aj v Cirkvi na mnohých ľuďoch sú – jediné, čo je tu dokonalé je Boh. Ostatné všetko je nedokonalé a vlastne aj preto ju mám rád – lebo to nie je spoločenstvo dokonalých (to by tam nebol nikto), ale nemocnica pre chorých – každý tu nájde svoje miesto. Chesterton píše o Cirkvi – Keď som bol mimo Cirkev, videl som na nej len špinu, potom som vstúpil do jej vnútra a videl som tej špiny ešte viac, ALE nevidel som už iba to. Videl aj dobro.

Skúste si pozrieť naozaj koľko dobra Cirkev urobila a robí, nezakrývajte si pred tým oči, skúmajte, hľadajte, no len nemá za potreby sa o tom chváliť na každom mieste. Potom to však ale vyzerá, že nerobí celkom nič, ale keď médiám vyslovene ponúknete, aby prišli urobiť pozitívnu reportáž – nemajú záujem. Napr.: Poviete, aby prišli natočiť rómsky gospelový festival Festrom – kde je množstvo rómskych talentov a ukazuje to aj niečo pozitívne o Rómoch – povedia – iba ak by sa tam pobili, alebo by sa tam niečo stalo, inak by im taká „suchá“ pozitívna správa neprešla. A naozaj to potom vyzerá, že Cirkev nerobí napríklad v takej rómskej problematike nič. (Aj táto problematika je mi blízka.) Preto ma reakcia p. moderátora v relácii na TA3 neprekvapuje (pozrite si 26.minutu /http://www.ta3.com/clanok/1002993/vrah-joker-pred-sudom-na-osady.html) a ďakujem tým, ktorí sa snažia Cirkev obhájiť i v tejto relácii, i na iných miestach. Samozrejme pán moderátor nezabudol spomenúť milióny, ktoré Cirkev dostala. Aj o tom sa teraz s chuťou hovorí. Nechcem tu komplexne riešiť problematiku financovania Cirkvi, ani by som to nezvládol, len pre informáciu. / K tomu ešte odporúčam článok http://www.sme.sk/c/5820822/knazov-pribuda-naklady-rastu.html Kde tvrdia, že náš priemerný plat je 487 € a niekde písali, že dokonca nástupnýJ/Môj plat je do 300€ - túto hranicu neprekračuje. Nevravím, že je to málo, ale... kto môže pochopí. Samozrejme, že kňaz ak učí, má nejaký príjem aj odtiaľ a aj dary od veriacich. Ďalšou dôležitou otázkou je – či viete, kde kňaz tieto peniaze dáva? Ak nie, mnohé je len domýšľavosť v duchu hesla – podľa seba súdim  tebaJ. Samozrejme nájdu sa aj takí, ktorí tie peniaze nepoužívajú najsprávnejšie. No, keďže som kňaz, viem ako ich používajú mnohí v mojom okolí. Okrem farských výdavkov, kto iný, ak nie kňaz pozná svojich farníkov a vie, komu a ako môže pomôcť, myslíte si, že to bude vešať na nos každému, komu on pomohol? A keď zoberie svojich farníkov na výlet, tábor a podobne – myslíte si, že všetci čerpajú z eurofondov? Atď. dlho by sme o tom hovorili – podstatu som dúfam prezradil. Nehovoriac o tom, že rehoľné sestry nemajú z tých miliónov celkom nič – to znamená štát rehoľníkov nepodporuje vôbec, iba ich provinciálnych predstavených. A z tých miliónov – ani my kňazi sa nekúpeme v eurách. Mnohé sa vrátia cez rôzne služby i charitatívne a podobne opäť k ľuďom.  Zaujímavé je tiež, že kňazov by sme platiť nechceli, ale nikto sa nepýta nás veriacich, či chceme platiť rôzne spolky ateistov.

Kňaz má aj tie iné príjmy, už spomenuté dary – mnoho dobrosrdečných ľudí mu dá peniaze len tak – v posledných dňoch aj mne osobne – toľko vzácnych ľudí dalo a len tak. ĎAKUJEME. A myslíte si, že to budeme vo farskom účtovníctve viesť a budem dobrodincom vypisovať príjmový doklad? Nie. Dám ich tam, kde viem, že ich treba a kde mám istotu, že budú užitočné, alebo ak my vyslovene darca povedal na čo ich mám použiť, tak na to ich použijem, tzv. úmysel darcu sa akceptuje na 100%. Keď mi ich ľudia dali a pritom nemuseli, prejavili dôveru, že mi veria, že ich použijem tak ako chceli. Toto spomínam ako príklad aj pre kauzu p. arcibiskupa Sokola – ak dostal peniaze od dobrodincov, no tak ich posunul ďalej. A nemusel to ani evidovať.  I keď nechcem sa obšírne k tejto téme vyjadrovať – nevyznám sa. No nechce sa mi veriť, že by sa chcel on „nabaľovať“.

Na záver ešte: Predstavu o tom, že kňaz od rána do večera nič nerobí, môžu mať len tí, ktorí žiadneho kňaza nepoznajú.

A prosba k tým, ktorí stále hovoria o tom financovaní a podobne - veď nech sa niekto z univerzitného prostredia konečne podujem na to, aby vyčíslil majetok Cirkvi. Majetok, ktorý jej štátna moc zhabala, ktorý vrátila – v akom stave vrátila, ktorý má ešte vrátiť a pod. Presne ako v ČR. Stále si  niektorí myslia, že sa bojíme odluky? Ale kdeže. Horšie by boli na tom menšie cirkvi. Neviem či viete o tejto štatistike – len nenapíšem to presne, iba v podstate. Jeden katolícky kňaz je zaplatený na okolo 1300 veriacich, kým napr. evanjelickému stačí 500 a možno aj menej. A o iných menších cirkvách ani nehovorím.

 

Ani neviem, či to má zmysel písať, ale predsa, ak to osoží a pomôže dať nový pohľad, či vyvolá nejaké otázky, tak áno.

Len nesmierne ma bolí – neviem, či to viete pochopiť, ale BOLÍ, keď vidím ako Kristovo tajomné telo trpí, preto píšem, len preto.

 

Ps: Ešte odporúčam blog Jozefa Červeňa o tom koľko tých peňazí máme a kde ich používame.

http://cerven.blog.sme.sk/c/273280/Stat-si-nevazi-pracu-misionarov-v-osadach.html

 

Ps: Ešte tento dodatok:

Ako je to s tými 21 mil. Eur pre Katolícku Cirkev?

Skúsime jednoduchú matematiku – vychádzam zo štatistiky, ktorá je v dole uvedenom odkaze. Zoberme si, že je na Slovensku zhruba 3400 kňazov, ktorí berú plat od štátu – nepočítam tam ďalších takmer 3600 rehoľných bratov a sestričiek, ktoré nedostávajú od štátu ani cent a nebudeme počítať ani nič iné, čo Cirkev financuje, len sa sústreďme čisto na platy pre kňazov – koľko by nám to vyšlo? Keď si vydelíte tých 21 mil. Eur len tými 3400 kňazmi  a 12 mesiacmi, počas ktorých dostávajú plat, na jedného to vychádza mesačne okolo 500 Eur a treba podotknúť, že je to ešte bez akéhokoľvek odvodu.

Pre porovnanie. Pozeral som si naschvál svoju výplatnú pásku. Hrubá mzda je 357 Eur a vyplatené na účet je 287 Eur – 70 Eur sú odvody. Čiže - koľko z tých miliónov Eur reálne Katolíckej Cirkvi zostane?

http://www.kbs.sk/?cid=1184747346

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Nenormalne podmienky, ved to je do nebavolajuca nespravodlivost. Neda sa na to povedat nic. Mozem sa len modlit. Aj v minulosti sa o knazov starali ich veriaci, len dnes ani veriaci sami bojuju s velkymi nedostatkami... Dokonca stavali fary. No nepochopte moje komentare nespravne. Je to velmi zla situacia, no jej zviditelnenie by malo ist tam, kde sa tym nieco da zmenit. Inak sa naplnime iba zlostou a horkostou. Mne je takych ubohych knazov velmi luto. No chcem si mysliet radsej moznosti, co s tym mozno urobit KONKRETNE, kde, s kym, a ako. Inak to prinesie len beznade a zatrpknutost. Obetujem na ten umysel moje modlitby, no treba pouzivat rozum (sv.Jan z Kriza, T.Kempensky!) Co s tym byvanim?! Kam sa obratit, starosta obce alebo vyssie... dnes je problemom to, ze vsetci mozu robit, co chcu a nikto nie je za nic zodpovedny. Preto sa tak tazko hladaju riesenia. No presne preto treba ist do modlitby - aj my pre nich, co su v nehoraznej situacii, ved ak sami ti knazi trpia, musime im pomoct riesit my! Kazdy je dnes studovany, hladajme riesenia!
Odoslané 8.8.2012 17:49 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Starosta obce? Dobrá otázka. Písomné žiadosti o príspevok na okno do kancelárie ( ktorá slúži veriacim skončili hlasovaním obecného zastupiteľstva v pomere 1 za/ 6 proti. Starosta prišiel na faru sa osobne ospravedlniť....kňazovi, že mu je to ľúto, ale tak odhlasovali. V Druhej obci, na filiálke to dopadlo tiež takto. ( V oboch prípadoch dali príspevok gr. kat. kňazovi, ktorý tam pôsobí dlhšie a rím. kat., ktorý dáva po dlhom čase faru do poriadku nič. Nesťažujem sa, nezávidím. Doprajem aj gr. kat, asi potrebujú, nepoznám pomery, možno sú ešte v horšej situácii...
Navrhovala som opätovné žiadosti. Musia sa nimi zaoberať, možno sa im to rozleží poslancom v hlave, že jednému 800€ druhému nič mohli riešiť aj iným prerozdelením... Ale všetko je dobré tak ako to je. Radšej v skromnosti pomaly.
Rozmýšľam odkiaľ nabrať polystyrén, alebo ešte lepšie minerálnu vlnu, na zateplenie aspoň severnej steny fary, možno sa nájde zatepľovacia firma, pre ktorú by taká stena bola záležitosťou pár hodín, za odslúženie svätých omší ako protihodnotu.
Ďakujem všetkým za modlitby za otca Jozefa, za jeho pochrámané zdravie, a jeho kríž s farou, farnosťou, filiálkami. Nech všetky problémy dobortivý Boh obráti na požehnanie pre tých, ku ktorým ho Boh poslal.
Odoslané 8.8.2012 19:23 ako reakcia na Mária Künzl.
Otec Martin,vďaka za tému, vďaka za podelenie sa.
Je to naša vec.
Aj pre nás je v Biblii napísané, že Ježišovi učeníci si nemajú brať nič, že všetko, čo potrebujú pri hlásaní Evanjelia dostanú. Od iných ľudí, ktorých Boh pošle, aby s radosťou slúžili jeho svätým.Málo pomáhame, málo sa modlíme, málo sa milujeme navzájom. Máme rezervy.
Odoslané 8.8.2012 19:27.
Dakujem Vam za velmi dobry clanok,je smutne,ze dnes ludia,vascinou len preratavaju na peniazeemoticon((Ze hladaju len,co by zle vytiahli,nic pozitivne ani v spravach,na Cirkev takisto kydajuemoticonRozduchavaju vasne.Keby sa pozrel kazdy na to,co nam tym Boh chce povedat,myslim odvolanie arcibiskupa Bezaka.A keby hladali ludia to dobre,co urobila Cirkev,knazi,laici.Nam neostava,len sa za nasu Cirkev modlit,Boh nam urcite pomoze,ved v case skusky citime horkost,ale Boh je s nami.
Odoslané 8.8.2012 20:31.
Tak štyri filiálky a tri kostoly nedokážu uživiť jedného kňaza kolko je tam farníkov dvadsať,všetko to bude o prioritách a o organizácii,
Odoslané 8.8.2012 20:54 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Predchádzajúcich 18 rokov ľudia chodili do kostola alebo inam, v tom lepšom prípade do mesta, kde pracujú, alebo nikam, čo je častejší prípad. Ak niekto umrel, zháňali kňaza po vzdialenejšom okolí až na pohreb, odchádzali ľudia nezaopatrení...
Jedna dedina sú presídlenci na východ z jednej vyhorenej stredoslovenskej dedinky, ktorí zanevreli totálne, posledný nebožtík vraj prikázal na smrteľnej posteli, nech sa za neho neopovážia modliť!!!!
A to sme na slovensku!
Odoslané 8.8.2012 21:01 ako reakcia na tibor devaty.
Dakujem za Vase komentare - naozaj zivot knaza vo farnosti je niekedy velmi zlozity a mnohi maju velmi skresleny pohlad.
Dovolim si Vam ponuknut este tuto spravu zo susednych Ciech, ako sa vyrovnali s majetkami Cirkvi. Tu je to napisane - kto koho okradol a kto komu ublizil. Velmi dobry clanok - odporucam si ho pozriet.

http://www.lifenews.sk/node/3274/
Odoslané 9.8.2012 9:36.
A ja pridám severné Čechy.Prečo? Zomrel mi otec....práve v roku "štrngania kľúčov", či zamatovej či ako sa to volá. Na pohreb prišiel známy kňaz, priateľ rodiny.Zastavil sa na pár dní, je Slovák tak sme mu poskytli ubytovanie a chodil po okolí navštevovať kamošov. Raz večer mama otvorila skriňu, kde boli otcove obleky, kabáty, košele....posledné dva roky ležal a už nechodil von. Z otca Marka sa vydralo : "jéééééééééééééj". A mamka sa ho pýta: potreboval by si to pre charitu, ja ti to celé dám, ak si to odvezieš....a on povedal: Potreboval by som to pre spolubratov v českom pohraničí.....Zavolala ešte dvom kamarátom a odviezli celý náklad. Potom sme zháňalu už len čierne pulóvre a vesty s "véčkom".
Neviem, aká je tam situácia dnes.........
To chcel byť iba obrázok zo starých čias.....veď ja sa zriedka zmôžem na dačo múdre.
Maminkine krásne šaty uišli po vyčistení do Charitného domu v Banskej Bystrici, ale tiež to chcelo odviezť. Pred dvoma rokmi.
Kvôli chrbtici som musela odovzdať vodičák, mám problémy s koordináciou končatín, nemám autíčko. Takže ak chcem podarovať, musí niekto s autíčkom prísť a odviezť.....
Ten šiják je Veritaska z r. 1988, elektrická, ale skrinková.
Odoslané 12.8.2012 15:51 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Vďaka, že ste tento príspevok zopakoval. Nemohla som ho v tom období čítať, lebo som mala pokazený PC a trvalo dlhšie, kým som si mohla nadobudnúť nový. Je to pre mňa veľká úľava, že som sa dostala k týmto PRAVDÁM. Sú vo mne, kričia vo mne, derú sa na povrch, ale mám zábrany v oblasti pomenovať veci pravými menami, objektívne posúdiť tok financií príjmov kňazov, lebo poznám tú pravdu, ktorú som tu čítala. Bránim Cirkev, ako to dokážem vo svojej slabosti, a netajím so svojim úprimným vrúcnym vzťahom k Cirkvi a ku všetkým, ktorí ju tvoria a jej neubližujú. Verím, že Pán vylial svojho Ducha na vás, lebo len z moci Pána sa dá takto pravda opísať.
Odoslané 31.1.2014 23:05.
Ukazujem 21 - 30 z 30 výsledkov.
z 2