Blogy

« Späť

Prvé prijímanie Eucharistie

Prvé prijímanie Eucharistie

V našich farnostiach sa rozbiehajú prípravy detí a ich rodičov na prvé prijatie Ježiša pod spôsobom chleba - Eucharistie. Je to nádherná a vzácna udalosť v živote dieťaťa, na ktorú nezabudne po celý život.

 

Deti sú našimi pomocníkmi v škole jednoduchosti a čistej lásky k Bohu.

My ich chceme viesť k Bohu ako najlepšie vieme, chceme odovzdať vieru v nášho úžasného Boha, ktorú sme dostali od  našich rodičov, alebo inak. Nie je to žiadna záruka pre ich ďalší život. Ako si vieru neskôr upevnia, či ju uchovajú ako vzácny poklad, nevieme. Viera v Boha je úžasné pozvanie k životu v Božej prítomnosti, k užívaniu jeho darov a k získaniu večného života v sláve s Ním. To sa však treba naučiť, aby vedeli ako môžu vieru v Boha žiť.

Spôsob života vo viere v Boha, príklad v dennom živote im sprostredkujú ich rodičia,  krstní rodičia, aj priatelia a iní dospelí a mladí.

Deti, mladí, aj dospelí by mali mať možnosť vidieť a zažívať spôsob života kresťanov a vidieť príklady života iných detí, mladých a dospelých kresťanov, ktorí  by im životom hovorili o viere v Boha. Aby si deti, mladí i novopokrstení a konvertiti uchovali vieru aj neskôr, po slávnostnej udalosti prvého prijatia Eucharistie, je potrebné ich viesť a dať im podmienky pre jej rast., byť im oporou v otázkach viery i v bežnom živote s ňou. Je to výzva pre každého z nás. Máme byť príkladom pre deti a pre každého človeka. Máme žiť vieru tak, aby deti, mladí aj dospelí mohli nasledovať Krista, lebo uvidia a zažijú iných ľudí, ktorí sami hodnoverne, autenticky žijú a vyznávajú vieru svojim životom.

Verím skutočne? Uvedomujem si, že mojim životom vydávam svedectvo môjmu dieťaťu, krstnému dieťaťu, aj každému, kto ma vidí, pozná? Viem, verím, že mám od Boha dar viery? Ako to prejavujem dieťaťu? Ako môžem vieru prejaviť mladému veriacemu? Novopokrstenému dospelému? Som si vedomý/á, že všetko, čo u mňa dieťa a mladistvý i dospelý  vidí a čo odomňa počuje, svedčí o tom, komu verím a koho vyznávam? Je vidno silu mojej viery?

Nie vždy je to ľahké. Vyžaduje to aj námahu, prípravu. Mala by tu byť aj tolerancia a porozumenie, ak niekto niečo nerozumie, alebo ešte nemôže prijať za svoje. Je potrebné aj zrieknutie sa, zmena v programe, ktorý sme chceli my, ak je to pre dieťa, pre iného človeka dôležité. Veď to robíme často aj bez toho, aby sa to týkalo bezprostredne viery v Boha. Mali by sme mať vypestovanú dobrú komunikáciu, sami máme vlastniť cnosti, trpezlivý prístup, máme poznať pravdy viery a katechizmus. Aj my sa máme ďalej vzdelávať, aby sme nikoho neodradili nedostatkom vedomostí.  Máme pestovať záujem o osobný rast vo viere a v poznaní Boha, jeho Slova, a záujem o to, podať ho aj iným. Nie len deti, aj iní ľudia, mladí aj dospelí môžu byť povzbudení našim príkladom. Máme medzi sebou aj mnohých kresťanov, ktorí by sa ľahšie upevnili vo viere, keby mali dobré vzory od iných.

 

Mnohí ľudia dostanú dar viery ako mladí dospelí, alebo ako dospelí úplne iným spôsobom. Božie cesty sú nevyspytateľné a Boh nás hľadá stále, kdekoľvek a akýmkoľvek spôsobom nám dáva možnosť prijať vieru.

Pápež František I. na liturgii Veľkonočnej nedele pokrstil, birmoval a podal prvý krát Eucharistiu štyrom mladým ľuďom. Je to úžasný dar. Títo mladí novopokrstení kresťania mali isto príklad života viery iných kresťanov, ktorí im podali hodnoverne učenie o Bohu. Ďakujem Bohu za každého novopokrsteného kresťana, za každého konvertitu! Pre mňa je to krásne a mocné svedectvo Božej lásky k nám ľuďom. Je to pre mňa povzbudením pre život evanjelia spôsobom, aby som mohla mojim životom svedčiť o láske Boha iným ľuďom.

 

Je úžasné, ako Boh ukáže možnosti a ako dáva k dispozícii rôzne spôsoby stretnutia sa s Ním. Buďme ako On! Plní lásky, pravého záujmu o deti i o dospelých, vyjdime v ústrety tým, ktorí sa chcú dozvedieť o Bohu, ktorí by aj mali záujem o vieru v Boha, keby v živote stretli správneho kresťana. Nepremárnime príležitosti ukázať iným vieru v Boha v celej kráse a sile a staňme sa svedkami Boha prítomného v našich životoch.

 

Kiež by nás tieto prvoprijímajúce deti povzbudili v usilovnosti svedectva viery a v záujme o šírenie viery príkladom života!