Blogy

« Späť

Úder na kňaza

Úder na kňaza

Trocha kuriózna akcia. Alebo pomôž si človeče..., aj Boh ti pomôže?


Protivník a kňaz

Páter Damian McGroarty, vikár v katedrále svätého Eunan je v Letterkenny (moja domovská farnosť), Chhystá sa do boxerského ringu, aby  získal peniaze na obnovu St Eunan. On je jeden z dvadsiatich štyroch ľudí, ktorí sa prihlásili k zvýšeniu financií fondu na Big Fight Night v hoteli Clanree, Letterkenny dňa 2. apríla. Dúfam, že bude mať úspešný večer.

Moja otázka znie: Koľko ľudí v Írsku by radi zaplatili dobré peniaze, keby po dobu troch minút mohli byť v ringu a udrieť do  kňaza? S ohľadom na súčasnú úroveň nenávisti, horkosti a nepriateľstva voči katolíckej cirkvi v tejto krajine by sme mohli mať šťastie!

http://thefraternityofstgenesius.blogspot.co.at/2011/03/opportuinity-to-punch-priest.html

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
"Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže." Túto vetu často počuť od nás kresťanov. Ako ju vlastne vnímame? Máme sa spoliehať na svoje schopnosti a pomôcť si ako vieme, alebo sa budeme spoliehať na Boha stále, vo všetko a prenecháme riadenie nášho života na NEHO!? Keď si už nevieme rady, vtedy prosíme Boha o pomoc...
Odoslané 26.5.2013 12:38.
Ja tú vetu vnímam takto: Boh mi pomôže s istotou, je to jeho prísľub, nikdy ma nenechá niesť nad moje sily,
ja som však tiež účastná nesenia bremena, nie iba Boh... Preto môže byť niekedy dôležité, aby som ja urobila prvý krok...viera, dôvera, ...tu konám podľa poznania rozumu (je od Boha) a v požehnaní Boha, v jeho svetle pravdy, lásky a všetkých tých sprievodných znakov prítomnosti Ducha sv., ktorý je prítomný v mojej činnosti, ak ho volám, spreváza ma a vedie ma v nej... Mohla by znieť aj takto: Pomôž človeče - sebe, blížnemu, Boh vám pomôže! Amen!
Odoslané 26.5.2013 14:44.
Vždy sa spolieham na Boha, nie vždy iba čakám, aj keď niekedy je to možné, že musím počkať, nie pre to, že by Boh "nevedel" alebo nedal...ale je treba tak urobiť pre dôvod, ktorý ešte nepoznám, to spoznávam neskôr, až pohľadom späť...
Odoslané 26.5.2013 13:25.
Osobne by sa mi viac páčilo, keby sme my mali zbožný nápad a dokázali sa nasadiť pre podporu nejakého diela fary, dediny, alebo aj ľudí v núdzi, v našom okolí... Preto som sem dala tento kuriózny blog. je možné, že spomínaný kňaz do ringu nevstúpil - to dúfam - nebolo tam pokračovanieemoticon Dúfam, že ste sa nepohoršili:o) Tá stránka, na ktorej článok bol je seriózna stránka spoločenstva zasväteného sv. Genesiovi, sú katolíckym spoločenstvom v Írsku, majú vážne problémy útlaku a prenasledovania...
Odoslané 26.5.2013 14:41.
"Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže"

Ja to vnímam tak, že nemáme byť pasívni. Boh nám chce pomôcť. A je dobré spoliehať sa na Neho. Ale nie so založenými rukami. Boh nechce, aby sme len pasívne čakali, čo nám vloží do lona. Chce aby sme boli aktívni. Aby sme sami hľadali riešenia. Aby sme sa angažovali. Načo nám dal rozum a slobodnú vôľu a všetky schopnosti? Načo nás stvoril na svoj obraz - ako bytosti tvorivé, schopné pracovať, tvoriť, budovať...? Aby sme tieto Jeho schopnosti používali!

Preto máme sami vymýšľať, čo a ako môžeme urobiť. Ako si pomôcť, alebo (alebo hlavne) ako pomôcť blížnemu. Ako budovať Božie kráľovstvo... Ale nespoliehať sa pri tom len na svoje sily, ale na pomoc a vedenie od Pána.
Odoslané 28.5.2013 18:59 ako reakcia na Mária Hudáková.
Vyjadrenie "Pomôž si človeče, aj Boj ti pomôže" je veľmi nešťastné a zavádzajúce. Staviam Boha na druhé miesto, spolieham sa na svoje sily, ja si pomôžem a Boh mi tiež pomôže. Naozaj keď si pomôžem, potrebujem ešte Boha?
Odoslané 28.5.2013 20:17 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Áno. Vždy. Mňa to nezavádza. Skôr som mávala problém s pasivitou, ako to vyjadrila Evka B. Potom som čítala - je aj v KKC - že rozum je nástrojom, máme ho používať pre dobro a s láskou, aj František nás povzbudzuje k odvahe, máme byť bystrí a všimnúť si príležitosť a konať...vidíme všade, ako ho takmer bez oddychu používajú deti tmy, čo tí všetko "vymyslia" aby pritiahli čo najviac iných... a nás nikde nevidno...sme ešte stále pod mericou, naše svetlo nesvieti...netrúfame si, ako keby nám "niečo" podstatné chýbalo. neviem, kde nechávame Ducha svätého...je to ako keby stratili (ani nemali?) odvahu, ako keby sme skutočne nemohli nič urobiť... A nádej? Aj tá dá krídla k vzletu...Môžeme. Máme dovolenie od Boha, máme - musíme! konať, máme poslanie, máme zodpovednosť.... Alebo ešte - Boh už urobil, aj keď ďalej robí, On koná stále - teraz je rad na nás (robí cez nás, nie?)...Dal nám rozum, oči, uši, ruky, nohy...aby sme išli a privádzali ľudí k Nemu...
Odoslané 28.5.2013 21:03 ako reakcia na Mária Hudáková.
Babička to vravela inak: "K Bohu sa modli a k brehu plávaj." Alebo ktorýsi svätec-
pracuj tak, ako keby všetko záviselo od Teba a modli sa tak, akoby všetko záviselo od Boha.
Odoslané 28.5.2013 20:54 ako reakcia na Mária Künzl.
Súhlasím aj s tebou Mária aj s Evkou, máme byť aktívny, nemáme sa pasívne spoliehať na Božiu pomoc.
Zúčastnila som sa seminára "Emauzy - cesta viery", na ktorom prednášajúci, vysvetlil "Pomôž si človeče ... " a definoval to ako hriech proti prvému Božiemu prikázaniu.
Odoslané 28.5.2013 21:05 ako reakcia na Mária Künzl.
Sme stvorení na Boží obraz. ... Máme vôbec ešte niečo robiť?
Iste, mám sa spoliehať na Boha. Ale mám ostať úplne pasívna? Myslím, že to by bola cesta do pekla. Presne, ako nám to často vyčítajú neveriaci.

Ako to vnímaš ty?
Odoslané 28.5.2013 21:25 ako reakcia na Mária Hudáková.
presne súhlasím s Majkou Hudákovou, ja to tiež beriem tak, že ak si mám (inému) ja pomôcť, je to povýšenie svojich schopností nad Boha. To ale neznamená, že mám sedieť so založenými rukami. Mám sa pýtať Boha, čo mám všetko urobiť, on dá určite vedieť. Ja sa držím skôr toho, ako povedala Panna Mária : " Urobte všetko, čo vám povie" - toto je tá naša práca , a potom Boh povie, pred tým ako on bude konať "Naplňte nádoby až po okraj", my sme povinní plniť nádoby, keď chceme, aby zasiahol Boh. Ale " Pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže" je povera. Je to naozaj prehrešenie sa proti Bohu, pretože je to nedôvera - nevera, lebo spolieham na svoje sily. Toto s obľubou používajú aj neveriaci s tým, že aj povedia, načo nám je Pán Boh, keď to dokážem ja = pýcha!!!!!!!
Odoslané 29.5.2013 8:16.