« Späť

Alzhaimer- život s postihnutým človekom, starostlivosť o takto chorého...2

 

Alzhaimerovia majú problémy s udržaním rovnováhy a padajú.

Pri náhodnom zvuku spadnú ako " hrušky"

 Preto je dôležité, ak sa napríklad ide vysávať,najlepšie v inej izbe,  ukázať opakovane vysávač a niekoľko krát zopakovať pri pohodlne a bezpečne v kresle sediacom chorom: Magduška, budem vysávať. Toto je vysávač , bude hučať. Dovtedy, to treba opakovať, kým nie je nejaký  čo i len nepatrný náznak pochopenia. Po povysávaní zvašku bytu, treba osobu odviesť do inej miestnosti a usadiť bezpečne tam, aby sa dalo povysávať aj v tej prvej izbe.

 Slov treba používať čo najmenej, ale plnovýznamových, aby mozog mohol spracovať aspoň niečo. Opakovanie slov pomaly vyslovovaných, pokojným prijemným hlasom a s úsmevom ( za každú cenu!!!) Toto všetko pomáha.

Ak sa stane čokoľvek, ( nehoda typu rozbitie pohára, inkontinenčná príhoda, pád. čokoľvek,) neustále je potrebné zachovať úsmev na tvári, pokojný tón hlasu, upokojenie typu : nič sa nestalo. všetko je v poriadku, pohladkať, pritúliť človeka, pohybovať sa pomaly  a kľudne. Nerobiť prudké pohyby, nehíkať, nekričať. Ovládať sa. Neustále sa usmievať a uisťovať chorého, že jeho pohoda a pocit bezpečného prostredia je to najdôležitejšie.