« Späť

Stretnutie

Sú stretnutia z korých máme obavy. ( stretnutie s protivníkom na súdnom pojednávaní napr., alebo s niekym kto nám ublížil, alebo sa domnievame, že níám ublížil...)

 Ale sú aj iné stretnutia.

Tie, na ktoré sa tešíme.

 Ak matka "stretne" 1 x svoje dieťa, ktoré práve priviedla na svet....

 Ak chlapec stretne dievča svojich snov....

 Ak sa babička v domove dôchodcov zaľúbi do starčeka z vedľajšej izby a stretnú sa pri obede v jedálni...

A tiež sú stretnutia, ktoré vznikli na Mojej komunite.

On a ona si padli do " oka" cez písmenká. Komentovali si navzájom svoje blogy, potom prišla prvá súkromná správa, potom mail, druhý, vymenenie si telefónnych čísel, až to dospelo k pokusu o sobné stretnutie.

Obaja ho zverili do Božích rúk.

Trochu improvizácie, zmeny  to chcelo, ale pri pochopení tých okolo, sa dá všetko zvládnuť, ak sa che.

 Chcelo sa.

Stretli sa.

On a ona.

On zadaný, ona tiež.

Každý z nich žijúci si svoje vlastné poslanie.

A pritom kráčajúci po paralelných cestách.

Lásky k Bohu i ľuďom.

Dá sa to.

Stále verím, že pravé, čisté priateľstvo medzi mužom a ženou je možné.

 

Navzájom si neste bremená...

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
S Bohom je naozaj všetko možné. Pekne si to napísala.
Odoslané 17.3.2012 9:12.
Existuje emoticon Právé priateľstvo čisté medzi mužom a ženou, bez každého domýšľania a pramení z čistých sŕdc emoticon
Odoslané 17.3.2012 11:06.
Potvrdzujem. Mám medzi mužni veľa úprimných priateľov, s ktorými sa možno porozprávať o všeličom a bočné myšlienky neprichádzajú do úvahy. Totiž- na rovinu sa informujeme vzájomne o svojich záväzkoch. A ak je to v Pánovi- je to pekné a ide to.
Odoslané 17.3.2012 11:14.
Otília, zaujala ma predposledná veta. Tvrdenie by bolo treba viac rozviesť, lebo pri rôznych kategóriách to môže byť rôzne: mladý muž slobodný, starší muž slobodný, muž so záväzkom (osobitná kategória je kňaz) a obdobné kategŕie u žien. Pre priateľský vzťah muž - žena je dôležitá kresťanská zrelosť na obidvoch stranách. Vzťahy osôb so záväzkom by mali byť spoločné - či už s mužmi, alebo ženami. Vyplýva mi to z jednoty manželov a javí sa mi to prirodzené a obohacujúce pre obidve strany. Osobitne stojí otázka o duchovnom vedení: tu by som uprednostnil, aby muži viedli mužov a ženy viedli ženy. Manželia manželov. Je viacero vynimočných situácií a iné kombinácie, ktoré možno urgentne riešiť podľa možností, ale následne smerovať k "bezpečnejšiemu" modelu. A v každom prípade je dôležité do svojich vzťahov angažovať manželského partnera - nielen do nových, ale aj do starších. Osobitná otázka je nadväzovanie vzťahov slobodných mladých - ale o tom asi nehovoríš (to je veľmi zanedbávaná otázka - preto máme toľko rozvodov)?
Odoslané 17.3.2012 12:28.
Peter, dobre hovoríš.
zámerne som to napísala veľmi nejasne, aby sa mohla rozprúdiť debata.
Pár ľudí má skúsenosti s nastolenou témou. Môžu zdieľať svoje zistenia.
100% súhlasím s tvojou vetou:
Pre priateľský vzťah muž - žena je dôležitá kresťanská zrelosť na obidvoch stranách.
Z mojich osobných skúseností ti dávam za pravdu.... o duchovnom vedení....musela som sa zriecť duchovného vodcu... a stratila som ho, lebo on stratili hlavu... pri duchovnom vedení u opačných pohlaví je to riziko, že pri rozhovoroch medzi 4 očami vznikne aj niečo iné... mala som šťastie na človeka, ktorý to včas a nahlas priznal, zdôveril sa s tým, čo sa v ňom deje, a s Božou pomocou sme sa dohodli na pravidlách, rešpektujúc naše životné povolania, vyhýbajúc sa rozhovorom medzi 4 očami, pobytu osamote bez iných ľudí. Ak Boh ukáže že to bude potrebné, vzdáme sa kontaktov úplne.
Angažovanie manželského partnera do vzťahov u ľudí v manželstve je aj mnou osvedčený recept ako predchádzať "preskakovaniu" nechcených iskier. Diabol ako revúci lev obchádza, hľadá koho , ako, by zožral...

Peter, prosím napíš blog o nadväzovaní vzťahov mladých...
Odoslané 18.3.2012 8:59 ako reakcia na Peter Václavik.
Otília, nadväzovanie vzťahov mladých je náročná téma, ktorá by chcela špecialistov na túto problematiku a asi aj mladších, lebo ja som tento problém riešil (úspešne?) v inej dobe a iných podmienkach. Momentálne to mám online pri našich deťoch. Myslím, že (ne)venovanie sa tejto problematike v dostatočnej miere tvorí aj podhubie obrovskej rozvodovosti na Slovensku (a nielen tu). Stručne som sa k tomu vyjadril v diskusii na blogu Jozefa Greša, kde zverejnil príhovor Mariána Kuffu pre mužov (http://www.mojakomunita.sk/web/jozef-gres/obohatilo-ma/-/blogs/hlava-a-srdce?).­ Na túto tému účinne a motivujúco hovorí Pavol Hudák - jeden z jeho príhovorov počas Žilinských misíí 2011 bol zverejnený na www.misieza.sk (momentálne nedostupná stránka).
Odoslané 19.3.2012 13:45 ako reakcia na Otília Ferenčíková.