Blogy

« Späť

INDIA: PRENASLEDOVANÝ, BITÝ, VYLÚČENÝ – AVŠAK STÁLE VELEBÍ BOHA

INDIA: PRENASLEDOVANÝ, BITÝ, VYLÚČENÝ – AVŠAK STÁLE VELEBÍ BOHA

2.február 2016

World Watch List slúži na to, aby sme získali dobrý prehľad, fakty a čísla, celosvetové trendy. Ale tento prehľad je tvorený miliónmi individuálnych tvárí. Napr. Ajay, mladý indický kresťan prežil osem rokov prenasledovania a ešte stále tvrdí, že Boh ho požehnáva nespočetnými spôsobmi.

Ajay má 21 rokov. Keď mal štyri roky, jeho hinduistickí rodičia ho poslali žiť k starým rodičom z ekonomických dôvodov. Tam žil deväť rokov. Jedného dňa, keď mal 13 rokov mu jeho bratranec rozprával o Ježišovi. Bol tým okamžite oslovený, stal sa kresťanom. Potom zomrela jeho mama, otec sa znovu oženil a Ajay sa vrátil domov. Keď však jeho otec a druhá matka zistili, že sa stal kresťanom, začala mu obdobie ponižovania a násilia.

Spolupracovníci z Open Doors sa s ním stretli na seminári s názvom „Stáť pevne proti búrke“, ktorý bol pre mladých kresťanov východnej Indie. Zhromaždilo sa tam viac ako 200 mladých ľudí z prenasledovaných oblastí, aby diskutovali o tom ako nasledovať Krista. Spievali pritom piesne z celého svojho srdca. Modlili sa nahlas a s vášňou. Všetci z nich prežívali utrpenie kvôli svojej viere.

Každý, kto verne nasleduje Krista, musí zaplatiť svoju cenu. V prípade Ajaya to bol vzťah s otcom. Ako najstarší syn mal uctievať hinduistické božstvá, on však odmietol. Otec ho surovo bil, keď ho prichytil pri čítaní Biblie.

Keď mal 16 rokov, jeho otec ho prinútil sa oženiť s hinduistickým dievčaťom.  Otec tak dúfal, že ho tým privedie naspäť k hinduizmu. Plán však stroskotal. Po niekoľkých mesiacoch sa aj jeho žena odovzdala Ježišovi. Tak sa jeho otec rozhodol k rozhodnému kroku. Úplne vydedil syna. Rodina ho izolovala, odmietla s ním jesť, nútila, aby žil v inej časti domu.

Potom začali byť veci ešte viac komplikované. Štyria mladší bratia mu pohrozili smrťou, ak nekonvertuje späť. Dokonca raz prišli, že ho naozaj zabijú, ale on z Božej milosti bol vtedy mimo domova. Potom sa uspokojili s tým, že vyhádzali všetky jeho veci z domu. Vylúčení z rodiny boli manželia nútení si nájsť malý priestor na vlastné bývanie.

A obmedzovanie pokračovalo. Aj rodina jeho ženy ich vylúčila. Starí rodičia, u ktorých žil deväť rokov jeho aj ženu takisto odmietli. Neprijali ani ich dieťa, ktoré prišlo na svet. Rodinka pociťovala diskrimináciu aj v dedine. Odmietli jeho žene prístup k vode zo studne len preto, že je kresťanka. Žilo tam 200 rodín hinduistov a tri rodiny kresťanov.

Toto všetko by mohlo viesť k beznádeji a smútku. Avšak Anjay sa prostredníctvom Open Doors vyjadril nasledovne. Za tých osem rokov, čo je kresťanom, nebol ani jeden deň bez nejakej formy útlaku. Pri otázke, kde berie silu, keď stojí tak pevne voči všetkým útokom, sa usmial  a povedal: „Boh ma požehnáva nespočetne veľa spôsobmi! “

S nárastom hinuistického extrémizmu postúpila India o štyri priečky v 2016 World Watch List: za minulý rok viac ako 350 kresťanov bolo fyzicky napadnutých, deväť kresťanov zomrelo pre vieru a tri ženy boli znásilnené. Prosím modlime sa za indických kresťanov, ktorí trpia tento útlak.

Zdroj : Open Doors

Foto: youtube

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým