Blog

« Späť

Deliť sa o radosť

Deliť sa o radosť

Srdce plné radosti a vďaky Bohu Otcovi sa musí zdieľať. Zdieľanie sa je jeho charakterovou vlastnosťou. Ľudia, ktorí žijú radosť z Boha, z viery v Neho, sa stávajú darcami.

Z inšpirácií Ann Voskamp z Ontária v Kanade sa tiež zrodilo dielo obdarovania iných.

Vďačnosť nežije pre seba. Dáva sa iným.

Každý, koho chytila myšlienka vďačnosti Bohu za srdce, chce dať radosť a vďačnosť iným. Vďačnosť je nákazlivá. :D

My v Európe nie sme o nič pozadu. Sú tu projekty. Dobré a požehnané projekty. Naše misie a charita  sú činné v mnohých oblastiach a ich práca je nasledovania hodná. Z tých amerických sa mi páči ich spontánnosť a aj samozrejmosť, akou sa robievajú. Poznám to iba z filmov. Ľudia v každej domácnosti pravidelne  zbierajú pre iných, slabších veci, ktoré im môžu urobiť radosť a aspoň trocha zabudnúť vlastnú biedu. Nie je to nijaká misia. je to samozrejmosť. Vedia, kde býva niekto, čo nemá na živobytie alebo mu chýba to najdôležitejšie. U nás to už až tak samozrejmé nie je. Sme často zavalení vlastnými záležitosťami a niet ani času ani síl, na rozdávanie. Práve tí, ktorí sú veľmi čínní, vedia najlepšie rozdávať. Je to zaujímavý fenomén. Je to dar.

Sú rôzne  možnosti. Je veľa ciest. Toľko, koľko je ľudí. Pomohlo by nám vzájomné zdieľanie sa o tom, čo kto môže a vie dať iným. Nemusia to hneď byť projekty na záchranu ľudstva. Môže to byť úplne jednoduché a skromné dielko. Dve unce chudobnej vdovy, ktoré boli všetkým. Jediné nemôže chýbať - SRDCE.

Blíži sa koniec novembra. Obchodné regále sú preplnené všeličím. Naše srdce tiež. Verím, že naše je plné Boha a jeho lásky. Možno nemáme veľa, ale určite máme čo darovať. SME  DAR.

Darčeky a všetko s nimi spojené ma vždy privádzali na pokraj trpezlivosti. Ľuďom nevyhovieš a máme toho toľko, že už ani nevieme, čo si navzájom darovať. Skôr vyhadzujeme, aby sme mohli zmeniť za nové.

Teraz sa niečo zmenilo. Teším sa na darčeky - teším sa na dávanie. Nebudú to celé majetky. Bude to balíček radosti a vďaky pre iných. Bude ich veľa. Koľko len stihnem urobiť a zabaliť. Ešte neviem presne, ako. Rada sa aj s vami podelím, ke´d budem vedieť viac.

Sú medzi nami chudobní aj chorí, opustení aj bezdomovci. Sú tu väznení, sú tu opustené mamičky s deťmi, starkí v domovoch pre "seniorov"... Sú deti v domovoch... Je ich veľa. Tých, ktorí možno nikdy nezažili teplo domova a lásky Otca. Aj možností je veľa. Toľko, koľko je nás. Cítim, že musím dávať vďaku..., Mám domov, mám bratov a sestry, mám viac, ako mi treba na deň. Chcem, musím  sa rozdeliť s inými.

Keď som sa rozhliadala po tom, čo môžem dať ja, zistila som, že je toho dosť. Veľa. Podstata je dať seba. Potom zistíme, čo to konkrétne môže byť. Nájsť spôsob a možnosti.

 

Začínam si písať list želaní...

 

Nie to, čo chcem ja. To, čo si želám dať a komu.

Zatrieďujem si adresy, čas. Ešte som to nerobila. Je to prvý raz. Teším sa na to.

Zatiaľ zbieram informácie a nápady. Čas beží ale Pán má bezčasové pásmo:D On sa stará. Tu, teraz, vždy.

Podmienka: neznámi ľudia, nie z mojej rodiny, tí, ktorí potrebujú čokoľvek z toho, čo im môžem dať ja. Je to ako s tým listom vďaky. Jeden k druhému, až ich bude plný strom.

Modlitba

Pane prosím žehnaj toto dielo, pošli ľudí, pomôž, nech uvidíme spôsob a možnosti. Nech je Tebe na slávu a iným na radosť! Amen!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
To vyzerá ako úžasné dielo. Nech ho Pán požehná a nech On sám vedie tvoje kroky...
Chcela by som vedieť viac o tom, ako presnejšie bude veci rozdávať, kde hľadáš konkrétnych ľudí, ktorí potrebujú pomoc, ako, čo... atď.
Rada by som sa k podobnej aktivite pridala vo svojom okolí, ale zatiaľ vôbec neviem ako na to.
Odoslané 20.11.2012 22:09.
Veľmi rada sa podelím. Mala som na mysli buď charitu, len sa musím konkrétne informovať, alebo domovy uvidím, čo z toho. dám vedieť, Evi. Ja som ešte tiež nič také nerobila, odpozerám niečo a zistím, čo by sa dalo a ako. Naši františkáni chodia do väzníc, robia ľuďom darčeky na vianoce, ženy pečú keksy pre nich. Bude o to krajšie, keď sa spoja viacerí, ako môžu. Modlime sa na ten úmysel.
Odoslané 20.11.2012 22:22 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Pridávam sa k modlitbám. A ďakujem Pánovi za všetky takéto plány, ktoré On dáva nám do sŕdc a On režíruje všetko aby priniesli veľa ovocia. emoticon
Mária, ty funguješ v Rakúsku však? Nie tu nablízku.
Odoslané 20.11.2012 23:10 ako reakcia na Mária Künzl.
Ano, ale nie som az tak daleko, dve hod., myslela som na niečo konkrétne v Bratislave, uvidím. Samo že to nechcem robiť sama - potrebujem inýchemoticon Budem veľmi rada, ak máš aj ty Evi nejaký nápad, ja teba a na MK budem priebežne niektoré uvádzať. Naše blogove priateľky (zatiaľ) zo stranky maminy al. radosť a vďačnosť, či iné sú od Žiliny, Nitra a pod. Musím zistiť, či je niekde v Bratislave možnosť napojenia al. pod. Z farnosti kostola sv. Alžbety je nas zatiaľ málo, ale isto je dajaká možnosť. Budem rada, ak by si vedela o niečom - nerob si však starosť, a ak niečo zistím ja, dám vedieť. Tiež zatiaľ hľadám. Modlím sa, a počúvam, lebo len s ním je všetko možné a Pán pošle - nájde ľudíemoticon
Odoslané 21.11.2012 17:12 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Dievčatá, možno aj iným trvá dlho ako mne, kým som objavila, že vlastne ide o dve osobitné veci: Vďačnosť a radosť a Deliť sa o radosť....azda by bola dobrá aj na maminách vysvetlivka, čo je čo....nie som despota, ide len o jemný návrh!
Odoslané 21.11.2012 18:30 ako reakcia na Mária Künzl.
Aha. Neviem prečo ťa mám zafixovanú v Grazi. Tam asi býva niekto iný ;-)
To by bolo fajn, keby sme niečo spolu zorganizovali. Mňa zatiaľ nič konkrétne neoslovilo. Z MK viem, že aj Anička je z BA (Dubravka), možno by sa pridala...
Odoslané 21.11.2012 21:28 ako reakcia na Mária Künzl.
Tak toto je úžasné. Chcem sa pridať, ale ako? Vždy som sa krútila iba okolo najbližších a teraz mám z toho kola vystúpiť?
Odoslané 22.11.2012 7:40.
Jarmila Semanová
Pekne.

Najprv je dobré, ak pozorne načúvame. Ak dáme svoj čas, prejavíme skutočný záujem. Ak sa zaujímame o druhých, ak ich životný príbeh nám nie je ľahostajný, pýtame sa ich, čo naozaj potrebujú.

Deti v detských domovoch nepotrebujú hračky a ani oblečenie. Majú prebytok hmotných vecí, aj hračiek - potrebujú tých, ktorí by sa s nimi pohrali. Potrebujú vnímať, že sú milovaní. Že sú chcení.

Seniori umiestnení v zariadeniach majú dostatok jedla, starostlivosti, oblečenia. Oni potrebujú mať pri sebe niekoho, kto by chcel ich vypočuť, komu by mohli vyrozprávať to, čo sami zažili, svoje spomienky a zážitky.

Bezdomovci stratili samých seba, môžeme im dať jedlo, oblečenie, je to na chvíľu ... nakoľko však to pre nich má hodnotu a cenu ? ... môžeme im dávať náš záujem, čas, prejaviť im úctu, aj keď oni možno už dávno sú neúctiví predovšetkým voči sebe ...

Rodiny v sociálnej tiesni, kde rodičia stratili prácu ... v jednej z farností nášho mesta mali zmapované, kde bývajú a v akom stave núdze sa nachádzajú. Tiež aj osamelí ľudia, s dieťaťom či bez neho. Farníci urobili zbierku, núdznych sa pýtali, čo potrebujú a čo by si želali a z vyzberaných peňazí a vecí obdarovávali po bytoch adresne.
Odoslané 22.11.2012 9:21.
Odoslané 22.11.2012 15:51 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Oľga ja tiež rozmýšľam, ako na to. Na internete som našla príklady - rodiny s 6 a viac deťmi to robia pre iných! To ma tak zahanbilo, lebo ja som v teplúčku a ani ma nenapadá a neviem a oni to robia! Jarka to dobre napísala, nie "veci" bývajú dnes problém. Preto je tá úloha tak ťažká. No nevzdám to. Samozrejme nemôžem ani sa nedá robiť to sámemoticon Pointa je tá, že delenie sa iným spája ľudíemoticon Kardinál Schonborn hovoril, že musíme vyjsť... nielen z kostolov, ale aj z našich teplučkých domčekov a bytov... Ísť za nimi..., k nim. Je to projekt. Nie je isté, či to pôjde do vianoc. Mám aj zamestnanie... Uvidíme. Pracujem na tom - modlitby, sv.omša prosím aj vás o modlitby na ten úmysel. Verím, Pán sa postará o to "ako". Verím tomu. Bieda bola vždy - voľakedy materiálna aj duchovná a dnes - duchovná a materiálna. Našťastie máme dostatok najrôznejších príkladov z minulých čias - nemusíme začínať od nulyemoticon Tak idem hľadať! Nech to dielko aj všetkých ktorí sa zapoja (aj modlitbou)žehná Pán!
Odoslané 22.11.2012 16:27 ako reakcia na Oľga Cárachová.
Super! Už som zistila pár drobností - text (a obrázky)dám dakde na čítanie. Práve dnes bolo vysielanie o misiách... Perfektné... hovoril jeden nemecký biskup. Je to riadenie Božie... vôbec som nemala v programe počúvať rádio a už som neodišlaemoticon Napísala som si poznámky, a na nete som tiež našla príklady... podelím sa s vami hneď ako to dám dokopy-rýchlo. Zatiaľ sa prosím modlime na ten úmysel... Aby sme poznali...ako by sme mohli... Teším sa na vás! Rada sa stretnem ak si dáme dajaký termínemoticon Začiatok projektov býva zložitý - o to lepšie to bude po začatíemoticon
Odoslané 22.11.2012 16:09 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Gráz je ďalejemoticon To by asi nešlo. Teším sa! zasa sa ozvem!
Odoslané 22.11.2012 16:18 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Prvý krok sme už spravili!!!!!!! - Chcieť. Druhý je hľadanie spôsobu a možností. Dobré, nieemoticon
Odoslané 22.11.2012 16:34.