« Späť

Miroslav Lettrich: Otvorený list Národnej banke Slovenska

Miroslav Lettrich: Otvorený list Národnej banke Slovenska

Tento Otvorený list Národnej banke Slovenska "z pera" kňaza Miroslava Lettricha pokladám za závažný a preto si ho dovoľujem (aj vzhľadom k tomu, že sa jedná o otvorený list) zverejniť aj na mojom blogu.

Otvorený list Národnej banke Slovenska

Už aj mainstreamové médiá u nás si všimli informáciu o retušovaní svätých Cyrila a Metoda na pamätných eurominciach, ktorých emisia je plánovaná na máj budúceho roku. Národná banka Slovenska dnes k prípadu vydala svoje stanovisko. Rád by som oslovil predstaviteľov Národnej banky Slovenska týmto otvoreným listom.

V roku 1985 si slovenský a český národ pripomínal 1100. výročie smrti sv. Metoda. Ani komunistický aparát si nedovolil túto udalosť ignorovať. Pražský kardinál František Tomášek na toto výročie pozval pápeža Jána Pavla II., čo samozrejme komunisti nedovolili. Súhlasili však s prítomnosťou štátneho sekretára, kardinála Casaroliho a zorganizovala na moravskom Velehrade “Mierové slávnosti“. Napriek obštrukciám režimu sa púte na Velehrade zúčastnilo viac ako 100 tisíc veriacich. Štátna delegácia vedená ministrami kultúry oboch republík zažila otvorený prejav nesúhlasu a piskot na svoju adresu. Minister kultúry Miroslav Válek vyhlásil: „Tvárili sme sa, že sa nič nedeje a dostali sme úder pod pás.“
Ďalej nechám hovoriť účastníka púte, Jana Smrčinu, ako ho sám opísal:
V zahajovacím projevu však předseda ONV Uherské Hradiště pronesl osudovou větu: „Sešli jsme se na této mírové slavnosti,“ což vyvolalo nesouhlasný pískot a skandování „Pouť, pouť, poutˇ...!“. Nešťastník pokračoval dále ve svém projevu a nedokázal ani vypustit inkriminované a několikrát opakované označení „mírová slavnost“, takže jeho projev zcela zanikal v bouřlivých projevech nesouhlasu.
Následoval projev ministra Klusáka, který se snažil improvizovat a zjevně vypouštěl některé kontroverzní pasáže svého připraveného projevu. Mluvil-li však o sv. Metoději, důsledně vypouštěl slůvko „svatý“, takže jsme je skandováním vždy doplňovali. Jeho slovník však vyvolával pískot a skandovali jsme „My chceme papeže!“ a opakovaně „Svobodu! Svobodu! Svobodu!“
Slovenský ministr kultury se tvářil jako vrah a svého vystoupení se – když viděl jak dopadli jeho komunističtí předřečníci – vzdal. Kardinál Tomášek poté přečetl pozdravný list od papeže. Byl přijat s jásotem, mohutným potleskem a provoláváním „Ať žije Svatý otec!“. Kardinál Tomášek uvedl zástupce papeže kardinála Casaroliho, který byl také velmi vřele přivítán. Sloužil potom jako hlavní celebrant poutní mši svatou a za ohromného nadšení přítomných předal Zlatou růži, kterou věnoval Svatý otec velehradské bazilice.

Zvukovú ukážku si môžete vypočuť na tomto odkaze.
Mnohí ľudia, žiaľ, uvidia v súčasných udalostiach analógiu. A to práve v dňoch, kedy si pripomíname výročie pádu komunizmu.

Národná banka vo svojom stanovisku uvádza, že dôvodom zmeny dizajnu pamätnej dvojeurovej mince bolo to, že v rámci „pripomienkového konania požiadala Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie náboženských symbolov (konkrétne svätožiar a krížov na páliu) z návrhu mince. Tieto požiadavky boli zdôvodnené potrebou rešpektovania princípu náboženskej neutrality vyplývajúceho z článku 22 Charty základných práv Európskej únie.“

Rád by som predstaviteľom Národnej banky Slovenska položil nasledovné otázky:
1. Ktoré európske inštitúcie a ktoré členské krajiny vzniesli požiadavku odstránenia náboženských symbolov z pamätnej mince?
2. Čítali vôbec kompetentní členovia NBS uvedený článok Charty základných práv Európskej únie? Článok 22 totiž znie nasledovne: Únia rešpektuje kultúrnu, náboženskú a jazykovú rozmanitosť.
3. Konzultovala NBS po obdržaní pripomienok svoj ďalší postup s odborníkmi (právnici, historici, teológovia)?
4. Aký dôsledok by mal nesúhlas NBS s prednesenými pripomienkami?

Neviem akým spôsobom narúša prítomnosť náboženských symbolov rozmanitosť Únie...
Neviem, či predstavitelia NBS tušia, že pálium bez kríža je skôr šálom, než arcibiskupskou insigniou...

Z rozhodnutia NBS mi je veľmi smutno. Choré rozhodnutie z Bruselu už, žiaľ, neprekvapuje. Ale z nášho lokajského postoja až mrazí.

Miroslav Lettrich
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
konečne sa k tomu niekto vyjadril. teším sa, že si ma predbehol... ale je dosť možné, že niečo pridám aj ja...
Odoslané 21.11.2012 16:55.
Ďakujem Ti, Samuel, lebo medzi tými, ktorých počuť kričať, som aj ja. Z našej farnosti tam boli 2 autobusy rímsko- a jeden autobus gréckokatolíckych veriacich. Bolo to skutočne tak, ako opisuješ.Navyše, prišli sme o jedenástej večer a baziliku otvorili až o šiestej ráno. Modlili sme sa, spievali a spali pod širákmi, domáci nám pre deti doniesli deky a teplý čaj.
Je výsledkom nielen Zlého roboty, ale aj našej liknavosti, že si čochvíľa začneme kvôli "tolerancii" stavať mešity...lebo opäť nikto ani nepípne. A to si píš, že ich tu bude viac ako v "pohanských" Čechách.
A je zlé, že sme sa o všetkom dozvedeli tak neskoro, že kompetentní mlčali. Ako kolegovia v r.1993 vyskakovali na mňa pre jazykový zákon, že som pri vyučovaní občas použila české slovo, ako horlili za symboly štátnosti a teraz? Kde sú?
Ďakujem, otec Lettrich, ďakujem, Samuel....ale to by chcelo ozaj celonárodnú petíciu.
Odoslané 21.11.2012 18:49.
Ďakujem Mária Irma a Samuel!!! Úžasné svedectvo! nebojte sa! Spravodlivý je Pán!
Odoslané 21.11.2012 19:43 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.

Celý profil
Žime pre duše, buďme apoštolmi, zachraňujme najmä duše kňazov. Modlime sa, trpme za nich a v posledný deň nám bude Ježiš vďačný. - Sv. Terézia z Lisieux

Samuel patrí aj do:

Priatelia

Štefan Hrbček
Martin Lojek
S. Františka Čačková OSF
tomáš ján kuník
Brano Letko
Mária-Irma Danieliszová
Cyril Šebo
Mária Künzl
decembra 2
Eva Mikulová a Samuel Brečka sú teraz priateľmi.
13:32
Mária-Irma Danieliszová a Samuel Brečka sú teraz priateľmi.
13:32
Daniela Lajmonova a Samuel Brečka sú teraz priateľmi.
13:32
13:30
novembra 3
Martin Lojek komentoval príspevok od autora Samuel Brečka, blog Samuel, vďaka za úžasnú vec, ktorú ste zorganizova..., v Modlitby za kňazov.
9:23
Odoberať aktivity Samuel Brečka. (Otvorí sa v novom okne)