Blog

« Späť

Gen 27 1-5;15-29 k lirurgickému čítaniu na sobotu po 13.nedeli

Gen 27 1-5;15-29 k lirurgickému čítaniu na sobotu po 13.nedeli

Božie výchovné prostriedky sú niekedy nepochopiteľné. Neostáva nám iné, ako sa spoľahnúť, že On skutočne vidí oveľa ďalej a vidí aj následky, ktoré my nevidíme. A nie je preň problém rozpamätať sa ihneď na veci, ktoré sme my zabudli. Hoci sa zrak a sluch veriacich dnes prednostne zameria na pútnickú Levoču, i toto je dnešný liturgický text.

Keď si text dnešného čítania prečítame iba tak letmo, môže nás pohoršiť, že Jakub a jeho matka vyhrávajú nespravodlivo a ide o veľmi vážnu vec v živote Izraelitov- prvorodenstvo. Prvorodený je po smrti otca hlavou rodiny a zo súrodencov dedí najväčší podiel. Ezau a Jakub sú dvojčatá a predzvesť udalosti sa spomína už skôr, keď v matkinom živote Jakub, ktorý sa rodí až za Ezauom, predsa len zadržiava pätu svojho bračeka, ani keby už mal vôľu v prenatálnom živote byť prvorodeným.

Chlapci majú rôzne povahy. Otcovi Izákovi sa lepšie páči biologicky prvorodený Ezau, lebo je to typický chlap- lovec, zarastený, priamočiary. Nekomplikuje si život . Ide v zabehaných koľajách. Ale aj ľahkovážny.O máličko mladší Jakub je skôr "mamičkin miláčik".Ezau príliš nepremýšľa. Jakub naopak myslí na budúcnosť, dá sa povedať: špekuluje. A to čo urobí- že starého, slepého otca podvedie, robí na radu matky. A pri prvorodenstve nejde len o spomínané práva, ale aj o duchovnú hodnotu- požehnanie. A  Jakub jej pripisuje veľkú vážnosť.

A treba si spomenúť i na toto: veď Ezau si svoje prvorodenstvo už dávnejšie predal. Vypýtal si od Jakuba jedlo- podľa úryvku o dve kapitoly späť - misu šošovice s chlebom , a nedbal ani na to, keď mu prefíkaný Jakub jedlo ponúkol,ale za prvorodenstvo pod prísahou.

Dobrá mama Rebeka teraz nevie poradiť synovi inšie, ako pred rozzúreným bratom utekať. Čo z takého provorodenstva?

Ale....čo s tým máme my?

Viac, ako si myslíme.

Nepodobáme sa pri každom hriechu Ezauovi, keď za každú cenu chceme mať niečo, a to i za cenu straty priateľstva s Bohom, teda za cenu odvrátenia sa od Neho?

Potešíme sa nakrátko, že sme dosiahli svoje....ale to, čo má skutočnú hodnotu, nám pretečie pomedzi prsty a kým sa spamätáme, je neskoro? Nepredávali sme aj my už Božiu milosť  za "misu šošovice?"

A nepodobáme sa Jakubovi, ak svoju túžbu vynikať za každú cenu skrývame za úmysel zapáčiť sa iným- rodičom,učiteľom, nadriadeným, a to aj za cenu podvodu?

Nie je lepšie prenechať starosti a túžby na nebeského Otca, ktorý má pre každého svoj plán i svoje požehnanie?

Lož má krátke nohy a Jakub , ak sa stane sám hlavou rodiny , zacíti od svojho potomstva, aké ovocie prináša nečestné i ľahostajné jednanie. A čo so sebou prináša uprednostňovanie obľúbenca.

Myslime preto i na to, aký príklad dávame svojim deťom a či naše dobré rady pre ne sú naozaj vždy dobré!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
" Býval som na osoh
aj iným ako sebe?"...

Príbeh nám pekne nám vysvetlila autorka blogu. Jakob je chytrák, ktorý je schopný sa vážne poškodiť neprávosťou. Dosť často sa tento príbeh opakuje aj medzi súrodencami v dnešných rodinách, ale i v bežnom živote, stretávame mnohých chytrákov, ktorí hoci aj za cenu straty dobrých vzťahov, chcú vždy druhého dobehnúť.
Odoslané 7.7.2013 13:29.
Niekde som počula k téme takéto vysvetlenie: Boh ukázal na príklade vyvolenia "mladšieho", že mu nezáleží na veľkosti, múdrosti či chytráctve staršieho, ale si váži a má pred Ním hodnotu úprimné a čisté zmýšľanie mladších, ktorí sú pre to možno aj znevýhodňovaní a odsúvaní. Boh nehľadí na veľkosť človeka ani na jeho vek ale na jeho srdce a volí vždy to, čo je malé pred svetom a čisté pred Jeho tvárou aj za cenu odvrhnutia ľuďmi... byť o tom presvedčený, ako "mladší" nie je vždy ľahké, je to však vždy dobré a Boh to odmení celkom určite.
Odoslané 7.7.2013 19:26.
Zitka P. a aj sa im to darí, ten druhý zostane často zosmiešnený stáť dakde v kúte. Nemusí tak byť. Ak pochopí, že nie ten, čo hrá chytrého ale taký, ktorý má radosť, keď aj ten druhý má radosť a nenechá ho chladným žiadne ani nepodstatné trápenie iného, taký môže aj sám zažiť šťastie a radosť, ktoré "chytrákovi" akousi zázračnou mocou stále uniká...
Odoslané 7.7.2013 19:29 ako reakcia na Zita Podhradská.
Zdá sa mi, že v živote väčšinou vyhrávajú chytráci, že vedia si získať vždy väčší podiel hlavne majetku, zo všetkého využiť aj najväčšie výhody, špekuláciami, zákernými ťahmi, alebo taktikou. A nemajú preto žiadny morálny problém, vždy boli aj budú chytráci. Musíme tak žiť, ale môže sa im to aj vrátiť iným spôsobom.
Odoslané 7.7.2013 21:12 ako reakcia na Mária Künzl.
Zitka, dobre vieme, že to čo opisuješ, Boh nazýva nespravodlivosťou... Mali sme tiež v našej rodine, až po smrť starých rodičov tak bolo a aj potom neprestalo..., lebo oni nerozdelili spravodlivo a sami tak dovolili rozdiely a podporili chytráctvo niekoľkých...nuž ja som podporila mojich rodičov v tom, aby dokázali odpustiť a drala som si jazyk vetou, že Boh je verný a dá hojnosť napriek tým rozdielom a chytráctvu iných... dlho neverili a dlho upierali zrak iba na to, čo nedostali odtiaľ... a pritom nás Boh viditeľne požehnával celý ten čas... Neskôr som podobnú vec zažila s mojou najlepšou príbuznou a jej rodinou... to isté...!!! To je tajomstvo neprávosti, ktoré pôsobí a naproti nemu stojí tajomstvo lásky Boha, ktorý viditeľne dáva plnosť... možno treba odvrátiť zrak a z celého srdca odpustiť tým chytrákom (je to pre niekoho veľmi ťažké), veď jedine z lásky dané je skutočným darom, nie vyhádané a vynucované, to je pod našu úroveň milujúcich kresťanov... PS: okrem drania jazyka som sa sama zriekla ich darov a peňazí z dedičstva (ja som dostala milosť od Boha, mňa to zrieknutie nebolelo a neľutovala som ani korunu z toho...), lebo pre peniaze prišlo toľko zla do našej rodiny a ver, Zitka, nikdy som nemala málo a Boh ma nikdy neopustil...naopak, obdaril bohato celú našu rodinu.... Nech toto svedectvo slúži na povzbudenie, a na oslavu Boha, ktorý sa stará a nikdy neopustí, ak mu veríme! Chválim Boha a chcem hovoriť o jeho skutkoch úžasných, ktoré urobil v mojom živote!
Odoslané 7.7.2013 21:49 ako reakcia na Zita Podhradská.
Je pre nás ťažké "odvrátiť zrak" od toho, na čo máme právo... ale ak sa odvážime urobiť ten krok, zažijeme zázraky... To píšem, ako tu som, lebo som ich zažila v našej rodine. Zázrak obrátenia, daru peňazí, keď bolo treba - prišli vždy v pravý čas a toľko, že stačilo a nebola núdza (nie bohatstvo, ako ho vidíme u nespravodlivých, u chytrákov...), miesto na škole, kedy bez protekcie bolo vylúčené dostať sa na tú školu, súrodencov, ktorí boli "nad rozpočet rodiny" ale nikdy by som nechcela byť bez nich, mnohé trable a ich vyriešenie,a mnohé, mnohé ďalšie... Až neskôr som to všetko definovala ako konanie Boha... sama som ešte nebola zrelá, aby som to v tých časoch chápala ako dary z jeho rúk... Mala som oči, ktoré nevideli ale srdce, ktoré dúfalo zo všetkých síl, cez všetky slzy, cez bolesť a cez všetko odstrkovanie chytrejších, ktoré vtedy veľmi bolelo... Boh mi všetko mnohonásobne vynahradil, ba viac, predbiehal ma v láske a ochrane a hojne požehnal našu rodinu... verím v jeho dobrotu, lásku a milosrdenstvo a verím to, čo som o Bohu počúvala od detských čias...lebo je tak. Boh je verný:o)
Odoslané 7.7.2013 22:11 ako reakcia na Mária Künzl.
V našej rodine sa stala tragédia. Mama prišla v jeden deň o troch súrodencov - havária , a o týždeň o ďaľšieho- infarkt. Keď sme prišli na pohreb, manželka toho infarktového nás zaviedla do bytov ostatných a povedala: cennosti nemôžete zobrať, to vám na hranici zoberú....no čo vy chudáci, poberte si pár šiat, čo vám budú dobré a to vám musí stačiť....mame tiekli slzy ...od poníženia. Ja so si po drahej tete nesmela zobrať retiazku so zlatým príveskom nepoškvrnenej, ani hodinky a prstienok....to dáma rezervovala neveste, ktorá sa s jej synom i tak za rok rozviedla. Ale ja som na ňu kašlala! Vychmatla mi z rúk ešte aj kalkulačku a minirádio ( to ešte u nás vtedy nebolo) po druhej tete. Keď sa s mamou handrkovali, vzala som najväčšiu nákupnú tašku, rýchlo som vybrala asi 30 najkrajších kníh (Aj Editu Steinovú) a nenápadne som ich zaniesla priateľke, ktorá často chodievala služobne do Prahy. Poprosila som ju, aby si po 5-6 kníh vzala a potom mi to z Prahy poslala poštou. Postupne som dostala všetky a to sú najkrajšie pamiatky....
O niekoľko mesiacov bola mama predvolaná na úrady....jej švagriná zrejme nepočítala s tým, že bude zahrnutá do dedičského konania- tie sestry boli slobodné. Zdedili sme takú sumu, že sme si mohli kúpiť nový nábytok a mama mi kúpila aj tú vytúženú retiazku a hodinky.....Božie mlyny melú.....
Odoslané 7.7.2013 22:11.