Blog

« Späť

Zápas s anjelom Gn 32,22-32 utorok po 14.nedeli

Zápas s anjelom Gn 32,22-32 utorok po 14.nedeli

Anjeli sú duchovné bytosti a preto zápas s anjelom môže vyvolať u veriaceho zmätok a u neveriaceho úškľabok...."Hm, rozprávka ..." Existujú aj preklady- a katolícke- kde sa spomína zápas s neznámym mužom, ba dokonca so samotným Bohom....

Jakub sa po dlhodobom "nadsluhovaní" u svojho príbuzného , ktorý ho, dnešnou rečou, vykorisťoval ; rozhoduje odísť. Domov, do kraja,kde sa narodil a vyrástol. Je tu však prekážka. Bratov hnev a možná pomsta, ba i so zbraňou, ktorú nemusí vyhrať....

Berie si, čo mu patrí- manželky, služobníctvo, dobytok, majetok a ide za svojim cieľom- domov. Na jednej strane je tu oprávnený strach, na druhej už zakúsil, že Boh je vo svojich prísľuboch VŽDY verný. 

Nebudeme polemizovať o podobe súpera. Jedno je isté: zápas tu bol. Vykĺbený bederný kĺb mohol byť pozostatok staršieho úrazu, nemôže našľapovať na nohu a preto sa Jakub súpera mocne drží. Slová :"Pusť ma" ...akoby naznačovali, že Jakub zápas vyhral. Vysvetľuje sa, že preto Izraelci neskôr podľa Mojžišovho zákona nekonzumovali mäso z okolia bederného kĺbu.

Ale špekulácie nám nepomôžu, v reči starých východných národov je veľa symboliky.

Sú tu dôležitejšie veci

.1. Jakub poznáva, že má do činenia s nadprirodzenom a preto prosí najprv o požehnanie. Nemal ho dosť? Požehnania veru nikdy nie je dosť a tu máme prvý význam scény: o požehnanie treba stále prosiť.

A Jakub to požehnanie dostáva, ale

2.dostáva i nové meno. Už vieme, kedy človek v  Písme dostáva nové meno-keď dostáva novú úlohu od Pána.

Jeho meno je teraz  Izrael-

meno sa ako pomenovanie národa zachovalo dodnes, no preklad znamená: bojovník s Bohom, alebo zrozumiteľneujšie   Boží bojovník. 

Nie bojovník proti Bohu, ako by si to vykladali ateisti, ale bojovník za Božie záujmy. K tomuto patrí potom všeobecné pomenovanie "vyvolený národ", národ, ktorý mal zjaviť Boha ostatným ľuďom na zemi. 

3. Izrael- Jakub zažije napokon pri stretnutí sa s obávaným bratom happy- end. Možno ako dôsledok modlitieb. Žiaľ- Izrael- národ neprijal vyvolenie v podobe prijatia Ježiša za svojho Pána a Spasiteľa.

Čo to hovorí nám?

Staňme sa a buďme Božími bojovníkmi tak, že budeme neustále , či v chvíľach pohody alebo zápasov prosiť o požehnanie Toho, ktorý nesklame. Zápasme za seba, za zverených ľudí i za tých, čo ešte nepoznajú Boha, v modlitbách a čestných slovách a skutkoch tam, kde sme poslaní. Buďme novým Izraelom v mene nášho Pána Ježiša Krista. I v súčasnom svete, kde je toľko zápasov dobra so zlom, je na to toľko príležitostí!

 

Poznámka: Medzi čítaniami zo Starého Zákona sú dosť veľké pauzy a  tak, ako sú tu podávané,- podľa liturgických čítaní- nie vždy ukážu súvis. Skúsme si nájsť čas aj na tie "medzery". Pri našich začiatkoch v biblických krúžkoch neraz zaznelo, načo nám, kresťanom poznať Starý Zákon. Preto, lebo je bránou k Novému. Lebo ho cituje Pán Ježiš ústami svätopiscov,lebo pomocou neho vysvetľuje apoštol Pavol i ostatní svoje listy, lebo takto pochopíme, ako sa spĺňajú starozákonné príbehy proroctvá v Novom Zákone a tvoria ucelené Božie zjavenie. Vravieva sa tiež- a to aj o Jánovom evanjeliu alebo spomínaných listoch- to je priťažké. Ale autor Božieho zjavenia- Boh sám- ho nedal teológom,ale všetkému Božiemu ľudu. K tomu nás nabáda Druhý Vatikánsky koncil a práve trvajúci Rok viery.

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vďaka! Nádhera! SZ nie je na parádu ani na odloženie, každý kresťan by mal čítať celé Písmo...ani sa neodvažujem to vysloviť, lebo aj ja som ho začala nie tak dávno... Boli zábrany pre nedostatočné poučenie o jeho čítaní - my starší sme nemávali žiadne katechézy s Písmom a vysvetľovaním, nuž sa učíme stále:o) som šťastná, že ma predsa povzbudili na Konferencii kat. charizmatikov, Johannes Hartl ho má prežuté nie prečítané a je to vidno na celej jeho osobe! Radosť a úžas, pokora z veľkosti Boha, ktorý sa dá poznať v jeho Písme, ak ho čítame s túžbou a s vôľou hľadať Ho....Johannes priam žiari, keď hovorí o majestáte Boha zo SZ, vysvetlil, čo našiel v opisoch chrámov, vysvetlil mnohú symboliku, jednoducho toľké bohatstvo je v Písme ukryté... Každá jedna stať má úžasné posolstvo a dáva zmysel nohým situáciám dokonca dnes... je tam o kňazoch, o ľude, o kráľoch...skutočne úžasné! My hľadáme kde kade a v tejto pokladnici nie... Chcela by som, aby ho čítal každý...chcela by som byť jeho hlásnikom, aby som nadchla každého...pre Písmo, pre SZ a NZ...neopakovateľné, úžasné!
Odoslané 9.7.2013 0:40.
Odoslané 9.7.2013 0:41.
Keby som sa ešte raz narodila... hlúposť...! Čítam a nestíham!!!
Odoslané 9.7.2013 0:43.
Vyberám si tu 12-15 veršové úseky. A kto TI povedal, že to musíš stihnúť za rok? Ja som čítala prvý raz vari 8 rokov. Druhý raz počas štúdia na CMBF. 4 roky. A skupinka biblického krúžku sa so mnou schádza 1x do týždňa 15 rokov. Predtým preberali s kňazom Nový Zákon 3 roky....
Mamin brat začal po 60-ke. Každý deň kapitolu. A stihol to ešte pár rokov pred smrťou. Umrel 80 ročný. Už som si myslela, že ja som blázon, že také niečo radím!
Odoslané 9.7.2013 1:27.
Ďakujem za povzbudenie:o) Viem, že Pán všetko vie, aj dnešnú dobu a čo je v nej a On vidí inak, ako my...hoci svätí hovorili o Božej prísnosti, naši súčasní hovoria o jeho milosrdenstve... Jeho láska a milosť zmení našu túžbu na ovocie... aj z mála slov jeho Slova:o)
Odoslané 9.7.2013 9:08 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.