Blog

« Späť

Ja som, ktorý som....Ex 3;13-20......štvrtok po 15.nedeli

Ja som, ktorý som....Ex 3;13-20......štvrtok po 15.nedeli

Keď sa Mojžiš nakoniec predsa odhodlal splniť Boží príkaz...ale ešte stále špekuluje:...."A čo im poviem, keď sa ma opýtajú: ako sa volá?" Boh povedal Mojžišovi:" Ja som, ktorý som." A toto povieš synom Izraela: "Ten, ktorý je, ma poslal k vám".

Dosť ťažká slovná hračka.No filozofovať by sme mohli veľmi dlho,Nie je to podstatné. Podobne ako škriepky náboženskej skupiny Svedkov s inými kresťanmi, že správny je iba ich preklad.

Božie meno Jahve je tu v Biblii uvedené prvý raz.A  zopakuje sa viac ako šesťtisíckrát v celom Svätom Písme. "Som, ktorý som" je síce doslovný preklad a zvádza k filozofickému chápaniu -bytosť sama v sebe. Z úcty sa tento preklad nesmel meniť a u Izraelcov ani vysloviť.

Dnes, keď je množstvo prekladov, vyzerá byť najkrajší: "Som ten , ktorý tu je a bude pre vás". A dovolíme si urobiť skok až ku svätému Pavlovi: "Boh všetko vo všetkom.." ( 1 Kor 15,28)  . Nechajme však  štúdium pojmu profesionálnym teológom. Chcem sa deliť o to, ako toto čítanie oslovuje mňa.

Boh je tu od večnosti. Je mojím Otcom, teda je tu pre mňa. A pretože je Otcom všetkých ľudí, tak i pre nich. A bude ním naveky, ide s nami celými dejinami spásy ľudstva, ktoré stvoril z lásky, každého jedného z nás..Mojžošovi to zjavil preto, aby to zjavil Izraelcom, a cez nich ostatným. Tak ako posiela Mojžiša ku svomju národu, dobitého otroctvom, aby odišiel pod jeho vedením do slobody, a svedčil o ňom, tak posiela aj mňa. Ale aby som mohla o Ňom niečo povedať, musím mať nie niečo naštudované, ale živú skúsenosť. Nemám byť učiteľom, ktorý veľa rozpráva, ale svedkom, ako povedal  Pavol VI., významný Petrov nástupca v XX.storočí. A musím vedieť aj to, že ma posiela predovšetkým k tým, ktorí nejakým spôsobom trpia alebo ich niečo zotročuje. A začať od seba.

Voči Izraelcom sme vo výhode. Nekonečný Boh, aby dokázal, že je tu naozaj pre nás, nielen tresce faraóna a Egypt ranami. Poslal svojho Syna, Ježiša Krista, ktorý pre nás vykrvácal na kríži,ale stále je živý Boh nielen po pravici Otca, ale aj pre nás, pre mňa, v Eucharistii, Svätom Písme, bratoch....Aj mňa vyslobodzuje z otroctva. A má jedinú požiadavku- uveriť Mu, že je aj pre mňa  a zveriť sa mu so všetkým, čo som a mám.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým