Blog

« Späť

Jakubov sen Gen28,10-22 pondelok po 14.nedeli

Jakubov sen Gen28,10-22 pondelok po 14.nedeli

Je otázka, ako vážne treba brať sny....často sa považuje viera v ne za poveru, ale vo Svätom Písme ich nemožno vo väčšine prípadov podceňovať.

Ak bol Jakub rozumný, musel počítať s tým, že pravda vyjde skôr či neskôr najavo a situáciu, ktorá nastala, vyrieši jedine útek pred rozhnevaným bratom. Prvorodenecké požehnanie od pokrvného otca dostal. Aj príkaz, aby si vybral dobrú ženu....ale cesta k matkiným príbuzným do Haranu je dlhá, ťažká a vedie aj nepohodlným terénom. Prichodí mu spať vonku.Líha si s hlavou na kameň a trápi ho, čo na to ten vyšší Otec, nebeský....

Už v tých časoch boli rozšírené snáre. Ale tie platia pre povery, nie pre nadprirodzené božie vnuknutia. Jakub vidí rebrík- v niektorých prekladoch sa vraví presnejšie-  schody. Schodovú podobu mali pohanské chrámy, tzv. ziguraty....Ale na vrchu tohto je Pán, ktorý opakuje tie isté prisľúbenia, ktoré dostali jeho otec Izák a praotec Abrahám:  Veľké potomstvo, úrodnú zem, požehnanie a starostlivosť.  Teda niečo, čo si rozhodne nezaslúžil- ale tu sa ukazuje, aký je Otec verný vo svojich sľuboch a veľký vo svojom odpúšťaní, ak si uvedomíme svoj hriech a ľutujeme ho.

Nech sa stane čokoľvek, Boh už v Starom Zákone nechce, aby sme Ho považovali za policajta, ktorý udrie...hoci vystrašený Jakub sprvoti vraví: "Aké hrozné je toto miesto!"

Ale napokon vďačnosť zvíťazila . Z kameňa sa stáva oltár , symbol najväčšej vďaky. Miesto dostáva názov Betel-  Bet El, čo v preklade znamená dom Boží.

Príbeh, zo začiatku rozpačitý, je krásny. Hovorí nám - Boh je verný, napriek mojim previneniam. "Tresty", ktoré často prpisujem Jemu, si spôsobujem sám.On sa o mňa starárá ďalej, neberie späť prísľub, ktorý mi dal.

Ale je vo mne aspoň zlomok Jakubovej vďačnosti?  Jakub vie, že ho čakajú ťažkosti a nepríjemnosti, ale napriek tomu vie ďakovať , že ho Boh nezavrhol a nevylúčil zo svojej priazne. Môžem to o sebe s čistým svedomím povedať ja?  Nie je to u mňa tak, že dobré dary od Boha považujem za akúsi samozrejmosť a ani si nespomeniem na Darcu,ale  ak sa niečo nejde tak, ako si to nalinkujem, zvaľujem vinu na Boha?

Nezabúdajme každý večer pred zaľahnutím na nočný odpočinok postaviť vo svojom srdci Bohu ten Betel vďačnosti.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem za priblíženie tohto starozákonného čítania.
Ak dovolíš, budem ho zdieľať na G+ a na FB.
Odoslané 7.7.2013 21:16.
Dovolím. emoticon Ja keď niečo dám von, tak to značí, že to môže ísť ďalej. Tajomstvá si ponechávam pre seba.
Odoslané 7.7.2013 21:55.