Blog

« Späť

Noemi a Rút - Rút 1-22 piatok po 20. nedeli

Noemi a Rút - Rút 1-22 piatok po 20. nedeli

Niektorí bíblisti dávajú tejto knihe Písma názov "miniromán". Stojí za to prečítať si celý text.

Nezamestnanosť a z neho vyplývajúca bieda a hlad nie sú produktom dnešnej spoločnosti.

Aj v časoch sudcov chodili ľudia z Judska za prácou do cudziny.

Vybrala sa aj Noemi s manželom Elimelechom a dvoma synmi , Mahalonom i Chelionom, do Moabska. Izraelci podľa zákona nemali dovolené ženiť sa s cudzinkami, ale žiť sa chce. A o šikovné dievčatá nebola ani v susednej krajine núdza. Dve Noemine nevesty sa volali Orfa a Rút. Úbohá Noemi nemala potuchy, že čoskoro ovdovie. Po čase umreli aj synovia, vnúčeniec sa nedočkala. Otupno jej bolo v cudzine, rozhodla sa pre návrat do rodného Betlehema, vedela síce, že ju ako vdovu  čaká bieda, ale aspoň bude doma, medzi svojimi, kde pozná reč a  kde žije jej viera.

Súcitné nevesty sa rozhodli ísť s ňou. Ale i ona mala srdce. Povedala im: ste mladé, ešte pekné ženy, ostaňte, vydajte sa za súcich mužov, majte deti, rodinu.

Orfa priznala, že je to tak. Ostala.

Lenže Rút, tá krásna súcitná Rút nedokázala úbohú svokru nechať samotnú. Vedela, že jej môže pomôcť aspoň minimom- najať sa niekam na prácu,aby svokre pomohla. a dokonca povie: "Tvoj národ bude i mojim národom a tvoj Boh mojim Bohom". Formát veľkodušnosti. A odvahy ísť do rizika. A láska, akú hocikde nenájdeš....

V  Betleheme, kam sa vrátili, akurát začínala žatva...

 

 

Dnes mnohí strácajú vieru, ak ich okolnosti prinútia vysťahovať sa. Majú iné starosti- práca, peniaze, bývanie, uživiť seba , sporiť, dakedy i starať sa o rodinu....Vravia: drieme ako otroci, kto má ešte myslieť na kostol. Možno sa ešte aspoň niektorí modlia.

Pochádza i z nášho regiónu žena, ktorá tu zanechala muža s dieťaťom a išla na zárobky....domov prichádzala čím redšie, ak prišla, nechala sa obsluhovať a po roku povedala, že už nepríde, lebo má nového partnera. Zúfalý mladý tridsiatnik bol odsúdený ostať sám ...a brali sa v kostole....platný sobáš! No po čase prestúpila na východné náboženstvo svojho partnera .Na toto sa už vzťahuje Pavlovo privilégium, ak jeden z partnerov odmietam žiť s druhým vo viere. Ale už bola matkou, a zanechaala deti. To by Rút nebola urobila....

Všetka česť tým, ktorí aj v cudzine vyhľadajú katolícky kostol, pastoračné centrum pre Slovákov alebo iných Slovanov, upevňujú sa vzájomne vo viere, pomôžu si a hoci prišli za chlebom, nezabúdajú ani na ten duchovný chlieb- Eucharistiu. Je tu krásna súvislosť s príbehom- Betlehem, kam sa Noemi s Rút vrátili, totiž znamená  Dom chleba. A je krásne, ak sa obetujú naši kňazi slúžiť týmto ľuďom. Modlime sa a ďakujme im.

A že krok Rút nebol omylom, povie nám dokončenie príbehu. Dôvera v pána je vždy korunovaná- hoci čas a miesto si určuje On.

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Krásne aj keď troška smutné. Ďakujem zo srdca za tvoje úžasné opisy príbehov zo SZ! Neopakovateľné, krásne, hlboké, prežité, premeditované... živé Slovo - život dávajúce Slovo. Vďaka Irmuška!
Odoslané 23.8.2013 0:17.
Mária moja, ale Písmo je Písmo, tam nemôžem klásť vlastné slová, postavenie izraelských vdôv bolo na žobrotu. Ale bude to mať pozajtra happy end.
Odoslané 23.8.2013 0:27.
Jefte z dneška je oveľa smutnejší!!!!
Odoslané 23.8.2013 0:28.