« Späť

Boh je Pánom aj nad peniazmi, Pán zázrakov

Boh je Pánom aj nad peniazmi, Pán zázrakov

Prišlo leto, prišiel jún a skutočne sme sa do zateplenia pustili. Avšak nakoniec po jednom mesiaci prác, nám podľa predpokladov chýbalo viac ako 4.000 eúr. Čo teraz?

 

Svedectvo

Boh je Pánom aj nad peniazmi, Pán zázrakov

 

Po kúpe nášho staršieho rodinného domu sme sa s manželkou pustili do jeho prestavby a rekonštrukcie, aby čo najlepšie vyhovoval našej rozrastajúcej sa rodinke (mimochodom, pustili sme sa doňho s dvoma a skončili sme ho so štyrmi deťmi). Robili sme to najmä z našetrených peňazí a peňazí, ktoré nám Boh posielal počas stavby. Nakoniec bolo treba dom zatepliť a tým urobiť aj fasádu. Rozpočet na to bol značný a naše zvyšné peniaze na to už nestačili.

Hovorím manželke: „Vykročme vo viere!“ Vo viere sme vyhlásili: „Musíme to urobiť tento rok (2011, leto)!“ A pustili sme sa do organizovania vecí ešte v januári/februári, pol roka predtým: materiál – zohnať čo najlacnejšie (a skutočne sme ho kúpili týždeň pred značným zdražením), robotníkov – lacných ale čo ešte robia kvalitne, lešenie – to všetko značne dopredu, hoci sme nemali dostatok peňazí. Verili sme Bohu, že sa o našu rodinu postará.

Prišlo leto, prišiel jún a skutočne sme sa do toho pustili. Avšak nakoniec po jednom mesiaci prác, nám podľa predpokladov chýbalo viac ako 4.000 eúr. Modlili sme sa predtým – počas celej rekonštrukcie domu, ale osobitne teraz. Boh nám najprv vnukol, že si máme požičať, lebo potom nám požehná peniaze, z ktorých to vrátime.

Obrátili sme sa na ľudí a stretli sme sa s veľkou neochotou a s malou ústretovosťou. Obrátili sme sa aj na rodinných príslušníkov. Manželkina sestra Mária nám bola ochotná hneď pomôcť a požičala nám 600 eúr. A za to, že sa na čas dokázala zriecť tejto sumy, ju Boh hneď požehnal: Ak dovtedy roky márne bojovala za zvýšenie platu, tak po tomto jej čine, ktorý sme si my veľmi vážili, jej ho až neuveriteľne ľahko a výrazne zvýšili! Aleluja! Dostala odmenu od Pána!

Smutnejší bol druhý prípad, lebo iný člen rodiny vo svojom sebectve, uzavretosti a materializme odmietol požičať aj tých 500 eúr, o ktoré sme ho v núdzi prosili. Vzápätí prišla ku nám smutná správa, že tú rodinu postihlo nešťastie ohľadne prepustenia z dobre platenej práce. Niekto si povie: náhoda. Ale Boh vie, ako to bolo.

Potom sme s manželkou cítili, že sa máme obrátiť na jedného podnikateľa, ktorý mal peniaze; žil síce pohoršlivým spôsobom života, ale bál sa Božej moci. Ja som sa neodvážil za ním ísť, ale manželka mala odvahu. Jeho prvá reakcia bola „nie“, čo sme aj čakali, ale potom prišlo veľké prekvapenie: Boh ho premohol. Tvrdil nám, že zrazu, v ten istý deň, mu zaplatil jeden dlžník, od ktorého nemohol vymôcť peniaze už dva roky, pravdupovediac sa s nimi už aj rozlúčil, ale teraz ich zrazu zaplatil. Vnímal to ako znak, že nám má požičať. Poslal nám 2.500 eúr len tak – bez zmluvy o pôžičke, úrokov a podobne, čo bežne inak robieval (aj vlastnej manželke)! Požičal nám! Zázrak! Vďaka Pane!

Na poslednú faktúru nám však ešte chýbalo okolo 1.500 eúr. Modlil som sa. Boh mi počas modlitby povedal, že mám zavolať jednej žene zlatého srdca, ktorá kedysi bola v mojej skupine na plodnom evanjelizačnom kurze v roku 1999. Ale už sme sa nevideli viac ako šesť rokov, ani si nevolali. Z telefónnych čísel, čo som ešte mal v mobile, fungovala už len pevná linka.

A skutočne to zdvihol jej manžel a potom prišla k telefónu ona. Ja som sa trochu hanbil, že sa ozývam len kvôli peniazom. Potom, ako som sa prezvedel, ako ju a jej synov a manžela Boh požehnáva, som sa odvážil ju poprosiť o pôžičku, žeby sme jej tých 1.500 eúr sa snažili vrátiť do jedného roka. Ona si vypočula moju prosbu a povedala mi, že si to rozmyslí, zajtra mi zavolá.

Skutočne tak urobila a spýtala sa ma: „A koľko, Štefan, by ste to teda potrebovali?“ – „Ak by sa dalo – tých 1:500 eúr.“ – „Jasné, dobre, pošlem ti ich poštou. No... a... tak potom si ich aj môžete nechať.“ – „Prosím? Nemusíme ti ich vracať?“ – „Nie, nemusíte.“ „A nebudú ti alebo vám chýbať?“ „Nie nebudú.“

Lúčil som sa s ňou maximálne prekvapený, trochu šokovaný. Ďalší zázrak! Hneď som si uvedomil, že Boh si použil túto dobrú ženu, ktorá ani nechcela, aby som nikde nehovoril jej meno, aby nám finančne pomohol. Bol to Boží zázrak, zásah, alebo – náhoda? Len hlupák povie – náhoda. Tak ako len hlupák si v srdci hovorí: Boha niet (Ž 14:1). Pre nás to bol láskyplný prejav starostlivosti Boha o našu rodinu a odmena za našu vieru. Pustili sme sa do zateplenia domu bez peňazí, ale s vierou, vykročili sme vo viere – a Pán všetkého ju odmenil!

Boh nenechá svoje deti bez pomoci! Miluje svoje deti. Stará sa o svoje deti. Vyzýva ich k viere. Verte! Žehná rodiny – tým viac, čím viac detí tieto príjmu a darujú im život. Aj toto svedectvo nech slúži na oslavu tejto jeho lásky a starostlivosti. Ten, kto má Boha, ten má všetko, tomu nič nechýba.

Štefan Patrik Kováč, ThLic

PS Ak ťa svedectvo, milý brat/sestra v Kristovi, oslovilo, Z D I E L A J, aby to povzbudilo čo najviac ľudí. A verte! Verte!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
ameen!
mám podobnú skúsenosť pri rekonštrukcii kostola.
vďaka za povzbudenie vo viere, čaká ma ešte "pár" o dosť väčších a finančne náročnejších projektov. a keďže som farár v horách, často si vravím: "Svoj zrak upieram na vrchy... pomoc mi príde od Pána!" emoticon
Odoslané 28.10.2012 21:45.
Len možem súhlasiť,jediní čo nám požičali po čiastkach,keď sme boli na tom najhoršie dosť veľkú sumu a keď sme ju prišli s mužom vrátiť,kamarátka nám povedala,potrebujete pre deti,nechajte tak,máme 4 deti,nezmohla som sa na nič,len na plač,dokaz živej viery a Božieho zázraku!!
Odoslané 29.10.2012 0:21.
Pokoj tebe Nicole a tebe Tomáš... Musí to byť ale skutočná potreba človeka/rodiny: lebo zas niektorí katolíci si zamieňajú Pána za sluhu: povieme mu a on nám dá; a taký človek rýchlo zistí, že Boh nedá tie financie a potom... z toho im vyplýva, ze bud Boh nepočuje naše modlitby, alebo hned že neexistuje. My sme boli skutočne v núdzi s 3 deťmi... a nebol tam problém, prečo by Boh nechcel požehnať bývanie a čo je s tým spojené medzičasom pre 6-člennú rodinu. Ale chcel od nás VIERU, že on to môže urobiť. Ako od Jozueho chcel NAJPRV vkročiť do Jordánu a POTOM sa jeho voda rozišla... a NIE že by sa najprv voda rozišla a Jozue by potom vkročil do Jordánu... Tam by nebola zásluha viery. Som rád, že to povzbudzuje vo viere. Vďaka, Ježiš.
Odoslané 29.10.2012 16:25 ako reakcia na Nicole Kavuláková.
Milý Štefan, Vaše životné príbehy sa čítajú ako rozprávka. Náš Boh je živý a každý deň má pre nás pripravených množstvo zázrakov, len my o ne nestojíme a neprosíme. Neraz si pripomeniem slová zo Svätého Písma, že keby sme mali vieru ako horčičné zrnko, aj hory by sme prenášali...
Aj v mojom živote urobil množstvo zázrakov, o ktorých vydávam svedectvo a nekonečne mu za to ďakujem.
Som šťastná, že Vám Pán žehná a Vy že vydávate svedectvá o tom, aký dobrý a milosrdný je Pán emoticon
Milosti Pánovej plná je Zem emoticon
Odoslané 29.10.2012 17:19.
mne sa velmi paci ten Stefanov koment v blogu Jezis je Bohom zivota o Panne Marii. Prekrasny. :-)
Odoslané 29.10.2012 20:04 ako reakcia na Eva Vráblová.
zeby dalsi progresivny (a nastastie nie agresivny) bloger na MK?? emoticon
Odoslané 30.10.2012 1:38.
Pokoj Tebe, Evička. Z tvojich slov zase cítiť oheň lásky. Je vždy dobré sa zohriať pri takomto ohníku, pretože dnes je okolo nás veľa nenávisti a dokonca ja od bratov kresťanov. Je to smutné... Z teba som potešený.
Kvoli Tebe a ďalším, ktorí chápu, že tieto svedectvá sú LEN na oslavu Večného, sľubujem, že PRÍDU ĎALŠIE svedectvá. Môžeme sa spolu tešiť a povzbudiť na Ceste. Nech všetko slúži na oslavu Ukrižovaného. Modlitby!
Odoslané 30.10.2012 11:55 ako reakcia na Eva Vráblová.
Som šťastná za Vás, Vašu rodinku, milý Štefan a ďakujem za Vaše svedectvá, ktorými oslavujete Boha, našu spásu.
Ja sama cítim, že naša viera, nás kresťanov, ktorí sme uverili v Boha, je akási skostnatelá, akoby uzavretá do seba, akoby to najúžasnejšie, čo nám Boh predkladá bolo tak veľmi intímne, že sa s tým "zabúdame" deliť s ostatnými, možno pre to, že sa bojíme, že by nám nik neveril, alebo, kto vie, pre akú príčinu?
A tak naozaj som veľmi potešená za živú vieru, ktorú cítim z Vašich životných príbehov, za to, že voláte Boha do svojich životov a rátate s Ním, že Vás požehná, obdaruje a pomôže.
Vrelá vďaka za to, že nás zahŕňate svojou priazňou a že máte hlbokú a úprimnú túžbu v srdci deliť sa s nami o všetkom, čo Boh koná vo Vašich životoch.
Nech Vás na každom kroku sprevádza Božie požehnanie+
emoticon
Odoslané 30.10.2012 19:32 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Dobre si to, Evička, skonštatovala. Všade stretáme skostnatelú vieru. Ja chcem pozývať ľudí do živej viery v živého Boha. Niektorí, ktorí si čítajú moje svedectvá, hľadajú všelijaké bočné veci, snažia sa nejako dokázať, že chyba je na nejakej prirodzenej rovine a pritom im uniká TO HLAVNÉ: vzdať chválu Bohu, ktorý koná a je živý. A ešte: zamyslieť sa nad sebou - tak sa radšej zamýšľajú "nado mnou". Žehnám však všektým, čo majú HORÚCU TÚŽBU spoznať Boha a jeho moc. Takým sa Boh neodmietne darovať.
Odoslané 5.11.2012 12:05 ako reakcia na Eva Vráblová.
Milý Števko, Boh mocne pôsobí aj v mojej rodine a robí veľké zázraky. Ja viem, niekto to môže pomenovať náhoda, že to "tak malo byť", ale my, čo sa nás to bytostne týka, vieme, že tie "náhody", pre nás zázraky urobil Boh. Nekonečne mu za to ďakujeme a tiež vydávame svedectvo, že Boh je živý.
Ďakujem za zdieľanie sa o láske a viere v Trojjediného a všemohúceho Boha.
Odoslané 5.11.2012 20:43 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Pokoj tebe, sestrička v Kristovi. Ja razím teóriu, že náhoda neexistuje. Ale existuje PLÁN. Boží plán pre naše životy. Všetko, čo sa nám deje, má jediný cieľ: vidieť Boha a jeho lásku k nám. Mária, vždy Panna, VEDELA vidieť lásku Boha k nej EŠTE AJ V UKRIŽOVANÍ jej najdrahšieho Syna. Ako ďaleko sme my od Nej? Ešte aj ťažšie a ťažké veci v živote, čo dopustí VŽDY dobrý Boh, nie sú samoúčelné, ale chcú nás niečo naučiť. A čo potom tá krásna príroda okolo nás? A milí ľudia? Krásne stvorenstvo?
Odoslané 7.11.2012 11:19 ako reakcia na Eva Vráblová.