Blog

« Späť

Doskúšané

Včera som - pre tento semester - doskúšal. Nechal som si 24 hodín na predýchanie a prevetranie hlavy. A chcem sa trochu podeliť.

Možno to niekoho prekvapí, ale skúšanie mám vcelku rád.

Vždy sa nájde pár študentov, ktorí ozaj pristúpia k skúške svedomito, pripravia sa, prídu slušne oblečení, napriek stresu a tréme podajú to, čo sa naučili a ja mám fajn pocit, že som mohol byť súčasťou niečoho, čo im azda ostane aj ďalej než len po dvere skúšobnej miestnosti...

Iste, občas je to "posledná šanca študenta niečo naučiť, či vysvetliť"..., občas sa tu spolu i zabavíme - ale aj to k tomu patrí.

Mám rád ten pohľad, keď sa po chvíľach napätia rozhostí na študentovej tvári úsmev, po mojom súhlase s jeho či jej odpoveďou... (Je mi ľúto, že často sa to stane práve vtedy, keď zapisujem do indexu, takže ten úsmev viac tuším než vidím.)

Avšak tento semester bol ozaj náročný.

Aby sme boli k uchádzačom o štúdium spravodlivejší, zrušili sme prijímačky a prijímali sme len na základe vysvedčení - s tým, že v prvom ročníku sa to "vykryštalizuje": oni si otestujú nás (či sme to, čo hľadali) a my ich (či to s tým štúdiom u nás myslia vážne)... takže sa to následne "vyčistí". Ibaže, niektorí si to vysvetľujú tak, že keď už na tej škole sú, nejako ňou azda len prejdú... A tak na prednášky nechodia, povinnosti si splnia na minimum, na skúšky chodia "vyskúšať" a spoliehajú sa na to, že ten papier (diplom) sa dá získať aj so samými E-čkami... Ba presviedčajú nás, že práve na našej škole by sme vraj mali byť akísi viacej zhovievaví, "milosrdní" a teda nevyhodiť ich, keď prídu na posledný opravný termín...

Lenže - na čo to tomu človekovi bude? Veď ho v každom potenciálnom zamestnaní vysmejú... a jeho diplom (teda školu) tiež.

Takže, keďže učím v I. ročníku bakalárskeho štúdia i v I. ročníku magisterského štúdia, som jeden z tých, ktorí musia robiť to "sito". (Aj práve preto dávam E-čka veľmi opatrne...)

Je to však ozaj nepríjemný pocit, keď si uvedomím, že som tento semester musel dať FX asi 20% študentov (a to rátam aj opravné termíny). Nielen to. Nepríjemné pocity sa dajú zvládnuť. Horšie je, že po takom piatom-šiestom už prídu pochybnosti: Na čo sa tu hrám? Nepreháňam to ja? Nevyžadujem od nich príliš? Som spravodlivý? To sú ozaj stresy. Potom sa snažím vypäť svoju sústredenosť na absolútne maximum, aby som nikomu neublížil, neukrivdil... - a po jednom takom popoludní večer odpadávam, v lepšom prípade do postele...

Ale veď - nevadí. Na to som bol prijatý na túto školu a je to moja práca.

Len sa občas pýtam: Nemusí mať každý vysokú školu, všakže? A keď už - nemusí mať práve tú našu..., že?

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Byť učiteľom, tak ako byť lekárom alebo kňazom je obrovské poslanie - nie len zamestnanie. Je úžasné, že sú profáci s velkým P :-) To, že Vám záleží na tom, aby motivácia študentov k napredovaniu v štúdiu bola tá pravá je obdivuhodné. Takých je už málo či už v školstve, zdravotníctve. Prajem nekonečnú trpezlivosť. :-)
Odoslané 28.6.2012 21:28.
Pre mňa je úžasná predstava, že by som bola vašou študentkou. Každý nemal možnosť alebo „nemohol“ študovať na vysokej škole. Je to veľmi krásne a povznášajúce čítať toľko pozitívneho, hlavne čo je uvedené v komentároch.
Odoslané 29.6.2012 8:02.
Ďakujem.
A prečo nie? Naša škola nemá vekové obmedzenie pre uchádzačov o štúdium... :-)
Odoslané 29.6.2012 8:52 ako reakcia na Anna Václavová.
Takto som sa z chuti zasmiala pri podobnej ponuke od priateľov a priateliek pred 6 rokmi. Je pravda, že nie môj vek rozhoduje, ale zdravotné a pracovné zaťaženie (v tej dobe a čiastočne aj teraz už nie až tak záväzné) a potom by som sa mohla zaradiť medzi "večné študentky", lebo počas aktívneho veku som absolvovala Obchodný inštitút, a niekoľko programovacích a užívateľských kurzov na počítačoch. Vysokú školu som nezvládla, lebo som sa pre ňu rozhodla v období, kedy ma moji synovia najviac potrebovali (14 - 18 rokov).
Odoslané 29.6.2012 10:31 ako reakcia na Stanislav Košč.
To podstatné som vám neuviedla: Prekonala som 8 krát zápal pľúc a to ostatné už nespomeniem, lebo nerada hovorím o diagnózach, len ďakujem Pánovi, že mi dal sily sa z nich vystrábiť a znášať ich ešte v plodnosti činnosti.
Odoslané 29.6.2012 10:57 ako reakcia na Stanislav Košč.
Pán docent,
Vy ste pre nás obrovským vzorom. Tento Váš príspevok ma dostal a tak sa chcem aj takto na verejnosti v mene celého nášho ročníka poďakovať za všetok ten čas, ktorý ste nám venovali. Každá jedna prednáška bola veľmi obohacujúca. Na vás je vidieť, že nám chcete odovzdať Pravdu, ktorá nehovorí len o nových poznatkoch (hoci to je tiež veľmi vždy obohacujúce), ale vždy sa opierate o Pravdu, ktorá je tu už od počiatku a má veľký záujem o človeka. A tak sa necítime u vás len ako nejakí študenti, ktorí musia čakať v strachu na deň ,,D"(skúška) alebo, ktorých vaše prednášky nezaujímajú...Naopak..vždy nám dali veľa a veľký rozhľad do budúcnosti..akoby sme asi mali..Veľmi sme sa veľa naučili a nesýtili sme si len rozum, ale i dušu..Ďakujeme za to aký ste. Že máte reálny záujem aj vy o nás..Ospravedlňujem sa, keď niekedy nemáte odozvu od nás..alebo ak sme Vás sklamali..zaslúžite si obdiv a v prvom rade Jeho požehnanie. Pretože On stvoril originály a vkladá do nich svoju múdrosť a dobrotu..Ďakujeme za všetko. Prajeme Vám len a len dobrých študentov a prajem to všetkým aby si vaše prednášky nenechali ujsť..Stoja za veľa..nech Vás Boh žehná a chráni a celú rodinu..
To prajem za celý náš ročník..Máriaemoticon
Odoslané 7.7.2012 19:59.
Ukazujem 21 - 26 z 26 výsledkov.
z 2