Blogy

« Späť

Kto ukameňuje falošných prorokov?

Môj názor na predpovede konca sveta, posledné výzvy pred koncom sveta a výzvy ku globálnym modlitbám za záchranu neviem čoho všetkého...

 

Dnes som dostal mail. Poslal mi ho dokonca môj otec. A bola tam opäť nejaká výzva, aby sme sa všetci kresťania zjednotili na veľký piatok v určitom čase k modlitbe ruženca. Bola to jedna z tých „prijateľnejších“ výziev, akých v poslednom čase dostávam dosť veľa. Prečítam, zamyslím sa.. a vymažem. Keďže tých zamyslení sa pri podobných príležitostiach bolo už dosť veľa, rohodol som sa, že napíšem niekoľko svojich myšlienok, ktoré nie sú učením cirkvi ani nežiadam, aby sa mimi niekto riadil.

Prorok však, ktorý by sa opovážil hovoriť v mojom mene, čo som mu nekázal ohlasovať, alebo ktorý bude hovoriť v mene cudzích bohov nech zomrie!" Ak sa v duchu opýtaš: "Akože môžem poznať slovo, ktoré nepovedal Pán?" toto ti bude znamením: ak sa to, čo predpovie prorok v Pánovom mene, nesplní, to nehovoril Pán, lež prorok rozprával vo svojej pýche, preto pred ním nemaj strach! (Dt 18, 20 – 22)

 

Nepamätám si už všetky tie „proroctvá“, posledné výzvy a predpovede, ale vždy, keď sa dostane do mojej e-mailovej schránky niečo v tomto štýle, zvyknem sa pozrieť, kto je pod tým podpísaný. Väčšinou nikto. Vážení, čo robíte s anonymnými listami?? Ja ignorujem. Keď je tam podpísaná Matka Božia, nemám skoro žiadny problém rozlíšiť jej rukopis (štýl), lebo sa poznáme.

 

Ak sa zapojím, nič zlé neurobím.

Veď čo zlé je na tom, ak sa pomodlím ruženec. Na tom nie je nič zlé. Na prvý pohľad možno že nie. Ale čítaj ďalej odstavec „kto nás mobilizuje“. Cirkev nás pozýva na modlitbu krížovej cesty a niekto nám podsúva akúsi „rovnako dobrú“ alternatívu. Ja sa modlím ruženec ráno spolu s farárom a nenapadne ma to v tento deň zmeniť. Nebudem koketovať s takýmito nápadmi, pokiaľ nenadobudnem vnútornú istotu, že je to skutočné proroctvo alebo výzva, ktorá je pre budovanie Božieho kráľovstva.

Neťahajte jarmo s neveriacimi! Veď akú účasť má spravodlivosť na neprávosti?! Alebo čo má spoločné svetlo s tmou?! (2kor 6, 14)

 

Strach nie je od Boha

Niekde viac niekde menej – ale skoro z každej takejto výzvy cítiť studený dych strachu. A čo ak to je náhodou pravda – pripustia túto myšlienku mnohí, ktorí nie sú rezistentní voči takýmto posolstvám. Namiesto toho, aby sa postavili do pravdy Božieho slova (ktoré okrem iného vyučuje, napomína a vychováva) tratia čas so špekulovaním okolo toho, čo sa tam píše. Keď mám stratiť 15 minút pre nejaké divné posolstvo, to radšej zoberem Sväté Písmo, sadnem na bicykel a idem do kolónie kázať Božie slovo. Vidím v tom väčší osoh.

 

Ani fatalizmus nie je od Boha

Druhý negatívny symptóm, ktorý sa rozmáha ako rakovina v mysliach ľudí je fatalizmus. Je to presvedčenie, že všetko je podriadené nevyhnutnosti, všetko je predurčené a ja som NIKTO, som bezmocný, vydaný napospas osudu. Tieto e-maily posliňujú toto presvedčenie – hoci sa ešte nič nedeje – ľudia si volia rolu pasívneho čakateľa, čo sa vlastne stane, ak je to pravda. Ale pozor! Ježiš pre nás pripravil inú úlohu. Máme byť soľou zeme a svetlom sveta. A to aj v situácií, keby sme si predstavili svet ako potápajúcu ľoď – my nerezignujeme.

 

Kto nás mobilizuje?

Na výzvy Cirkvi sme niekedy hluchí, Božie Slovo, ktoré zaznieva do každého dňa prešumí okolo našich uší. To je bolesť. Ale strašiaci a atrapy proroctiev – tie si dokážu uzurpovať pozornosť tisícov. Ľudia debatujú o tom v zamestnaní, v autobusoch, stále je v pozadí otázka „čo ak je na tom niečo pravdy“..

Keby sme sa preniesli do vojenskej terminológie: Kto má právo vyhlásiť mobilizáciu? Nejaké anonymné blúznenie? Veď to by bolo na smiech! Mobilizáciu vyhlasujú najvyššie vojenské autority. Ach, my chudáci katolíci. Kde sme stratili rozum. Nepočúvame pápeža a biskupov, nerozlišujeme znamenia čias vo svetle Božieho slova a tak ľahko uveríme všeličomu.

 

V e-maile, čo mi poslal otec bolo napísané:

„Máme tu jeden príklad z októbra 1573, kedy bola Európa zachránená od veľkého tureckeho nájazdu, vďaka tomu, že sa všetci krestania  modlili ruženec.“

 

Ale opýtajme sa, kto ich vtedy k tomu vyzval? Vtedy to bola výzva autorít Cirkvi. Ale KTO sa nás snaží dnes mobilizovať? Kto sa skrýva za všetkými tými posolstvami a výzvami?

 

Som alergický na slovo energia!

Čím viac ľudí sa modlí, tým väčšia pozitívna energia sa uvoľňuje. Takáto myšlienka je veľakrát vyjadrená priamo alebo implicitne v mnohých výzvach k masovej modlitbe. Keď niečo podobné identifikujem, neprejde ani sekunda a takáto správa je definitívne zmazaná (otvorím ešte aj kôš a DEFINITÍVNE vymažem aj z koša!!!) Toto jednoznačne NIE JE autentické posolstvo.

 

Vážení priatelia,

Modlitba nie je o ENERGIÍ!!! Modlitba je o odovzdaní sa do Božích rúk. Modlitba je oslavou Boha a uznaním jeho zvrchovanosti. Buď vôľa tvoja! Veď Boh je náš milujúci OTEC, vie čo potrebujeme a rád vyplní naše potreby. Nemusíme sa domáhať Božej priazne „zvyšovaním modlitebnej energie“ ako falošní proroci na hore Karmel. (1Kr 18, 24 – 29)

 

Chráňte sa falošných prorokov: prichádzajú k vám v ovčom rúchu, ale vnútri sú draví vlci. (Mt 7, 15)

 

Vystúpi mnoho falošných prorokov a zvedú mnohých.  (Mt 24, 11)

 

Milovaní, neverte každému duchu, ale skúmajte duchov, či sú z Boha, lebo do sveta vyšlo mnoho falošných prorokov. (1 Jn, 4,1)

 

A čo predpovede konca sveta, katastrof a zemetrasení? Vážení, veď podľa Písma to všetko má prísť.

 

Maskovaná vypočítavosť – alebo filozofia záchrany moderného hriešnika

Chceme prísť do neba. Kto by nechcel? Problém je v tomto: chceme si aj užívať na tejto zemi, žiť v hriechu, vášňach, hýrení a nezriadenostiach, ale zároveň chceme uniknúť Božiemu trestu. Prirovnám to k BMG investu. Jeden môj známy vložil 500 000 Sk do BMG-investu. Asi mesiac predtým ako to krachlo si svoje peniaze vybral aj s peknými úrokmi. Mal šťastie. Bohužiaľ, väčšina klientov tejto spoločnosti to šťastie nemala.

 

Radi by sme mali podobné šťastie aj my v intenciách života a smrti. BMG – invest fungovalo s vysokým rizikom, Kto o tom nevedel, zistil neskôr. Avšak do neba sa nejde takýmto spôsobom. 

 

Ešte sa vrátim k posolstvám, výzvam a varovaniam.

Kladiem si otázku: Koho najviac tieto posolstvá strašia? Ľudí, ktorí majú živú a úprimnú vieru? Myslím, že nie. Skôr tých vlažných, sviatočných, nikde poriadne nepatriacich a „všetkému veriacich“.

 

Slovami: „Preto bdejte, lebo neviete ani dňa ani hodiny.“ (Mt 25, 13) Pán nás chce chrániť pred vypočítavosťou a duchovnou schizofréniou.

 

Záchrana je jedine v Ježišovi Kristovi. V osobnom vzťahu s ním. „Lebo či žijeme, žijeme Pánovi, či umierame, umierame Pánovi.“ (Rim 14, 8)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Bohužiaľ nemám tak veľa času, aby som to všetko prekladal z taliančiny. Preto uvádzam iba zdroj. Kto má možnosť, tak si to prečíta a zhodnotí. http://www.preghiereagesuemaria.it/madonna%20miracolosa%20delle%20rose.htm
My sme v tej farnosti boli viackrát a môžme dosvedčiť, že je to tak. Myslím, že je to najlepšia odpoveď na všetky tie falošné proroctvá, ktoré sa šíria.
Odoslané 21.7.2017 14:06.
Pokúsim sa to ešte upraviť, tiež nemám dosť času:
http://www.microsofttranslator.com/bv.aspx?from=&to=sk&a=http%3A%2F%2Fwww.p­reghiereagesuemaria.it%2Flibri%2Fil%2520messaggio%2520di%2520san%2520damiano-sin­tesi.htm
Neviem, ako sa tu dá vložiť súbor docx !
Odoslané 21.7.2017 18:10 ako reakcia na Daniel Ruščák.
Ja som sa zapojil do tejto diskusie, lebo som tento blog nasiel medzi najcitanejsimi. Dnes vidim okolo seba vela falosnych prorokov, a nielen tych co posielaju maily. Vystudoval som teologiu. Nechcem sa vsak tym chvalit, lebo aj sv. Bruno sa obratil na pohrebe teologa, ktory az trikrat sa zdvihol z truhly a povedal, ze je v pekle. Niektori doktori teologie, ktorych som poznal, su presvedceni, ze diabol je "genere leterario" a, ze najvacsim zlom pre dnesnu Cirkev je liturgista kardinal Sarah. Protestanti nam hucia do hlavy, ze cela pravda je vo Svatom Pisme. Je to skutocne tak? Prvy tento nazor zacal uspesne sirit knaz Luter. Pritom, ked si pozriete cirkevne spolocenstva, ako su kopti v Egypte, ci etiopska Cirkev. Tradicia, pritomna hlavne v liturgickych knihach, je rovnako dolezita. Luter a jeho kamarati jednoducho vymazali niektore dolezite casi eucharistickej modlitby a kadejako to popriklaslovali. Ako krestan mam uctu k protestantom, ale ich nauke o ocistci a o eucharistii neverim. Chcel som sa tomu vyhnut. Musim vsak hovorit. V malickej farnosti San Damiano nedaleko mesta Piacenza sa na sviatok sv. Michala stala neuveritelna vec. Chora zena, Rosa Buzini in Quattrini bola necakane uzdravena. Jej farar to potvrdil, lebo vo farnosti so 150 obyvatelmi nebolo tazke vsimnut si zazracne uzdravenie. Mamma Rosa (tak ju volali) bola viackrat, asi 12 krat, za Patrom Piom. Jej nepriatelia to neskor trvdo popierali. 16. oktobra 1964 sa jej zjavila Matka Bozia. Potom sa jej zjavovala kazdy piatok a aj castejsie az do jej smrti 5. septembra 1981. Mnohe posolstva sa potvrdili, ako pravdive. V tom case este v katolickej Cirkvi neexistovali charizme ( tie prisli az v roku 1967 v Pitsburgu). Preto sa biskupovi nepacila babka, ktora sa modli ruzenec a krizovu cestu za posvatenie knazov a ma charizmy uzdravovania, rozlisovania, jazykov (ked bolo treba rozumela po nemecky), rady (radila lekarom, vedcom a predpovedala aj rozvoj technologie) a ine dary. vtedajsi biskup, (myslim si, ze to myxslel dobre) robil vsetko preto, aby uhasil Ducha. Poslal listy do Vatikanu a po celej Europe, ze tie zjavenia su falosne, a ludia tam nemaju chodit. Terajsi biskup ma iny nazor, nehovori to vsak otvorene, lebo vacsina knazov je proti udalostiam v San Damiane. Ked tamojsi farar odmietol podpisat dokument o tom, ze Mamma Rosa je podvodnicka (odovodnil to tym, ze poslusnost biskupovi je O.K., nemoze vsak ist proti svojmu svedomiu) jednoducho ho zbavili uradu; nebol viac fararom. Nastahoval sa do jednej chatrce nedaleko na kopci, hned za hranicami farnosti (zakazali mu aj vstup na uzemie svojej byvalej farnosti San Cassiano in San Damiano Piacentino) a tam zil az do svojej smrti v roku 1989. Vdaka putnikom farnost San Damiano bola a aj je, velmi bohata. Don Edgardo Pellacani vsak zil a zomrel chudobne. Svaty knaz z doby, ktora pominula! V rozpore s tym co v takychto pripadoch urcuje Cirkev, nikdy nebola ustanovena komisia (ako sa to naopsak stalo na Slovensku v pripade Hory Zvir) na skumanie udalosti v San Damiane. Az dvaja biskupi tie zjavenia odsudili a zakazali tam chodit knazom, zasvatenym a veriacim. Francuzski katolici, po tom, co im vyviedla francuzska revolucia, sa vsak nedali zastrasit. Nadalej tam chodili. V San Damiane sa prvykrat stalo, ze karolici prenasledovali katolikov. Musim upresnit, ze Mamma Rosa bola proti tradicionalistom. Aj ked Panna Maria tam zdoraznila veci drahe tradicionalistom ( svatokradezne svate prijimania, smilstvo, mnohi idu do pekla, lebo sa za nich nik nemodli; proste to iste co povedala v La Salette a vo Fatime) Ja som tam stretol syna Mammy Rosy Piergiorgia (*1952), miestna zasvatena panna Natalie nam pocas konferencie opisala Mammu Rosu. Ona ju poznala. Jednoducha talianska sedliacka. Rozpravala narecim. Ked ju Duch Svaty osvietil, tak, na prekvapenie svojho farara, rozpravala spisovne po taliansky, dokonca rozumela aj nemecky. Je velmi vela zazrakov, ktore sa udiali v San Damiane. Vacsina knih je po francuzsky. Mamma Rosa predpovedala vela veci, o ktorych sa v rokoch 1964-1970 nikomu ani nesnivalo: Preto jej neverili (predpovedala potraty, drogu medzi taliaskou mladezou, rozsirenie pornografie, pedofiliu...) My sme tam viackrat boli. Mdlia sa tam trikrat denne cely svaty ruzenec a aj ine modlitby po latinsky. Umysly su za posvatenie knazov (Panna Maria vedela, ze to budu potrebovat?), za zasvatenych (Mamma Rosa bola ignorant, nevedela kto su to zasvateni) a za duse v ocistci, zvlast za duse cirkevnych hodnostarov, knazov a tie, za ktore sa uz nik nemodli. Ranna modliba zacina o piatej a trva do sest dvadsat. Potom je modlitba o jedenastej a o piatej popoludni. Tam som zazil krasu modlitby svateho ruzenca. Doma sme sa modlievali ruzenec kazdy vecer uz od roku 1991. Tam je to nieco ine, osobitny rytmus po latinsky. Vone kadidla, ruzi, fialiek a inch kverov, bez toho, zeby clovek vedel odkial to vseko prichadza, je tam beznou vecou. Dokonca tam vraj ludia videli Pannu Mariu. Okolo roku 1974 mladez po nocnom bdeni, nad ranom, videli nad pasom sochy Panny Marie obrazy Jezisa: od detstva az po jeho smrt na krizi. (podobne, ako ked dnes sa premietaju obrazy na fasady kostolov). Mamma Rosa trvdila, ze v Nebi budeme chodit casto do kina. Povedal jej to sv. Michal. Dovod? Boh nam bude po celu vecnost vysvetlovat co vsetko pre nas urobil, aby nas stvori, a aby nas spasil. Tuje nieco po anglicky: http://www.san-damiano.com
Odoslané 21.7.2017 19:51 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Pripajam priklad spravnej prezentacie posolstva dieceznym knazom z Versailes: http://www.incamminoconmaria.it/slovacco-87.html
Odoslané 22.7.2017 13:48.
Keď som tak listoval v Biblii: Jeremiáš kapitoly 27 a 28.
Odoslané 19.7.2019 17:39.
Drahí bratia a sestry! Prečítal som vaše komentáre. Chápem, že ste všetci cítili potrebu vyjadriť svoju podporu Božej veci v živote ľudstva. Božie zjavenie je podľa učenia Cirkvi zavŕšené vo Svätom Písme. Prípadné súkromné zjavenia, ak sú pravé, potvrdzujú pravdivosť Písma a učenia Cirkvi. Zároveň ich posudzovanie patrí k poslaniu Cirkvi. Niekedy niektorí veriaci majú duchovné hnutia, ktoré môžu byť myslené dobre, ale nie sú od Boha. Môže sa stať, že niekto v dobrej viere šíri niečo, čo nemusí byť proti učeniu Cirkvi. Výzvy na modlitby boli aj v zjaveniach Panny Márie. Problém je vtedy, keď sa veriaci snaží zaväzovať iných náboženskými povinnosťami, ktoré neschválila Cirkev. Preto sa snažme riadiť hlavne usmerneniami Cirkvi, biskupov a kňazov. Povzbudzujú nás ku tomu aj Ježišove slová: ,,A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi." ( Mt 16,18-19 ) Ak sa budeme riadiť Ježišovými slovami v dobrej viere, neurobíme zle.
Odoslané 19.7.2019 19:07.
Ježiš je milosrdný! Dal nám však rozum a necháva nás slobodných.
Odoslané 20.7.2019 10:54.
Preložil som niekoľko zaujímavých článkov na tému civilizácie lásky: https://www.mojakomunita.sk/web/danielmaria/blog/-/blogs/-vy-vobec-netusite-ake-­krasne-je-nebo-
Odoslané 20.7.2019 12:59.
Ukazujem 61 - 68 z 68 výsledkov.
z 4

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu