« Späť

"Mamička"

Manželova i moja „mamička“, ktorej vďačím za veľmi veľa a ďakujem Bohu, že mi ju dal, lebo cez ňu som poznala čo je to materinská láska, ale aj čo je to úžasný človek, ktorý prežíva svoj život v plnosti lásky Božej i ľudskej.

 

Mamička pochádzala z Maďarska   a vydala sa za nášho tatku (svokra),  slováka, aj keď nevedela   po slovensky.  V tej dobe  (1922) ešte neexistovali  jazykové kurzy, ani nič podobné. Mamička sa učila slovensky zo svetovej literatúry, tak, že    ju čítala v češtine a v maďarčine (slovenských prekladov v tej dobe tak veľa nebolo).  

Mamička bola úžasná!  Rozkošná aj svojou usmievavou, láskavou tvárou, ale hlavne charizmou lásky a srdečnosti, ktorá z nej vyžarovala, a kto ju poznal bližšie, ju hltal práve pre jej česko-slovensko-záhorácku slovenčinu a jej nádherný zvonivý smiech.

Raz rozprávala rozprávku mojim malým synom a jeden z nich sa jej opýtal: „Babička, a čo je to čil?“.  Babička uprostred svojho smiechu sa ho spýtala: „A ty to nevieš? – malý odpovedal: „Nie, my sme slováci.“ Babička sa s chuti smiala  ďalej,  (v tej dobe sme  ešte nevedeli, že rodina mojej mamičky, ktorá ma porodila,  boli  zmaďarizovaní slováci)  po chvíľke dodala: „Moji zlatí, my sme všetci  kresťania.“  A  „čil“ nasledovali ďalšie otázky a odpovede.  

Aký proces sa odohrával v týchto chvíľach, na sklonku života  mamičky, je ťažko povedať. Či to bol protest, že sa cítila nepochopená, alebo si takto vymáhala moju prítomnosť pri sebe?! Prestala komunikovať po slovensky. Počas jej predchádzajúcich rokov sme sa pri jej ochorení starali o ňu my s manželom.  Potom to prevzali  jej dospievajúce  vnučky,  dcérky jej  mladšieho syna, ktoré nevedeli po maďarsky.  Nám ochorel mladší syn na rakovinu (vďaka Pánu Bohu žije); žiaľ po roku po jeho vyzdravení  môj manžel prehral svoj boj s rakovinou pľúc. Pri jeho pohrebe som podopierala mamičku;  musela  som svoj  žiaľ premáhať, aby som ju nejatrila,  lebo hneď aj pri najmenšom náznaku,  na to reagovala.  

Pred koncom života  padla do kómy. Niekoľko dní nekomunikovala. So synom  sme k nej priviedli   kňaza na udelenie absolutória. Prekladala som    zo slovenčiny do maďarčiny  celý úkon. Pri prijatí Eucharistie, ktorú kňaz jej   podával s vodou, pohla perami i rukou. Po chvíli otvorila oči a cítila som jej vďačný, šťastný pohľad. Po ďalšej chvíľke zase  pohla rukou.  Vzala som ju do svojej a ona opakovala stisnutie. Pred odchodom som sa s ňou lúčila a mamička  položila otázku: „Kde ideš?“ Odpovedala som: „Domov“. Hlboko v uspokojení si vzdychla a my sme si mysleli, že je tu už   koniec. Aj Dp. farár sa k nej vrátil. Ale sa len usmiala, pohla rukou smerom k Dp.  farárovi a stisli si ruky. Ráno mamička sa pomocou svojej vnučky posadila, zavolala všetkých k sebe, rozlúčila sa  po česko-slovensko-záhorácky s každým, aj s tými, ktorí neboli prítomní, odovzdala svoju dušu Pánu Bohu, ľahla si,  posledný krát  hlboko vydýchla a „odišla“. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem. Zamýšľam sa nad tým, ako krásne vedeli čerpať naše mamičky lásku z najhlbšieho prameňa, ktorým je viera a istota v Bohu.
Odoslané 16.5.2012 7:15.
Duch Svätý pôsobí svojou mocou v každom človekovi, ktorý má v sebe "vieru, nádej a lásku".
Odoslané 16.5.2012 8:02 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Spravodlivý očakáva Pána...
Mňa upútalo, milá Anička, ako krásne oslovuješ svoju svokru "mamička"...Veľmi vzácne oslovenie, plné nehy a lásky...Nie len ona bola tým vzácnym človekom, ale aj "používateľ" tohto krásneho oslovenia...
Odoslané 17.5.2012 16:40.