« Späť

NASLEDOVANIE KRISTA III 51 52 a 53

NASLEDOVANIE KRISTA III 51 52 a 53

Tomáš Kempenský: NASLEDOVANIE KRISTA III. kniha 51., 52. a 53. kapitola

Päťdesiata prvá kapitola

KAŽDÝ DOBRÝ SKUTOK BUDE ODMENENÝ

 

Päťdesiata druhá kapitola

BOŽIE MILOSRDENSTVO POMÁHA KAJÚCEMU ČLOVEKOVI

 

Päťdesiata tretia kapitola

                               BOŽIA MILOSŤ PRICHÁDZA LEN K TÝM, KTORÍ SÚ VNÚTORNE SLOBODNÍ

 

 

Nečakám za svoj dobrý skutok odmenu, lebo ju mám v radosti a z vnútorného pokoja  z toho, že som mohla konať dobro, ktoré pomohlo druhému.

Božie milosrdenstvo, ktoré pomáha kajúcemu človeku, samo o sebe označuje pietu, vzťah, ktorý spája dve bytosti a zahŕňa v sebe vernosť. Nie je len ozvenou pudovej dobroty, ale je to uvedomovaná, chcená dobrota; ba je to odpoveď na vnútornú povinnosť, vernosť voči sebe samému. Naše preklady hebrejských a gréckych slov kolíšu medzi milosrdenstvom a láskou, prechádzajú cez nehu, pietu, súcit, miernosť, veľkodušnosť, dobrotivosť, ba aj milosť, ktorá má však o mnoho širšie použitie. Keď  si človek začne uvedomovať, že je nešťastný alebo hriešny, vtedy sa mu zjavuje viac alebo menej jasne tvár nekonečného milosrdenstva. (Oslobodenie z Egypta sa opisuje ako čin Božieho milosrdenstva.) Všetky Ježišove  skutky sú výrazom Božieho milosrdenstva, aj keď ich evanjelisti tak nenazývajú. Dokonalosť, ktorú Ježiš vyžaduje od učeníkov, spočíva v povinnosti, aby boli milosrdní, „ako je milosrdný váš Otec“ (Mt 5,7) .

Božia milosť prichádza len k tým, ktorí sú vnútorne slobodní. Zjavuje sa v Ježišovi Kristovi.  Príchod Ježiša Krista ukazuje, ako ďaleko  môže ísť Božia štedrosť: až tak ďaleko, že nám dá vlastného Syna „Keď on vlastného Syna neušetril, ale vydal ho za nás všetkých, akože by nám s ním nedaroval všetko!?“ (Rim 8,32). Božia milosť pôsobí pod účinkom lásky. Milosť sa stáva zrodením pre nový život, pre život Ducha, ktorý oživuje Božích synov. Vláda milosti je vládou Ducha. „A hriech už nebude panovať nad vami, lebo nie ste pod zákonom, ale pod milosťou. (Rim 6,14).

 

Stiahnite si prezentáciu:

/documents/2298897/3820230/NasledovanieJKIII_51_52_53.ppsx/1692fbad-e115-4818-a3cb-aa6765e4dba9

 

Použitá literatúra:

Tomáš Kempenský: NASLEDOVANIE KRISTA

Biblia-Božie slovo

SLOVNÍK BIBLICKEJ TEOLÓGIE

 

Obr.:  Beautiful-google