« Späť

Pápež biskupom Panamy: Verte v laikov a dajte šancu mladým

Pápež biskupom Panamy: Verte v laikov a dajte šancu mladým

Vatikán/Panama 9. júna – Obsah včerajšieho stretnutia biskupského zboru Panamy so Svätým Otcom Františkom pri návšteve Ad limina priblížil pre Vatikánsky rozhlas Mons. José Domingo Ulloa Mendieta.
Predseda Konferencie biskupov Panamy a arcibiskup hlavného mesta krajiny charakterizoval  stretnutie s pápežom ako „bratské“. Maličkej krajine, ktorá má pred sebou náročnú úlohu hostiť Svetové dni mládeže (SDM) v januári 2019, dodal pápež František odvahu. Hovorí panamský arcibiskup:
„Opätovne nám pripomenul významnú skutočnosť, aby sme sa nebáli, lebo Peter na SDM bude prítomný. Povzbudil nás pokračovať v práci na tejto veľkej výzve, aby sa Panama premenila na svetové centrum mladých. Povzbudil nás. My sme mu predložili všetky naše plány. Chceme, aby to boli Dni mládeže plne latinskoamerické a stredoamerické.
Tiež nás povzbudil, aby sme zužitkovali prípravu na synodu, ktorá bude v roku 2018, aby sa tak SDM mohlo stať podnetom pre mladých, aby dokázali meniť spoločnosť. Veľmi nám to kládol na srdce. Premena Cirkvi a spoločnosti sa deje vďaka mladým.
Mnohé juhoamerické a s stredoamerické krajiny sú veľmi naklonené myšlienke, že by sa Deň mladých mohol sláviť v predstihu v niektorých z týchto krajín, a potom by nasledovalo veľké podujatie v Paname.“
Ďalší dôraz pápeža pri stretnutí s panamskými biskupmi sa týkal úlohy laikov. Pokračuje arcibiskup Ulloa:
„Pápež nám prízvukoval dve veci: aby sme verili v laikov a nechali im priestor, predovšetkým pri premene spoločnosti, a tiež nám povedal, aby sme verili v mladých a dali im príležitosť.
Vravel nám rovnako aj o ďalšej významnej veci, ktorá sa nás týka ako biskupov: musíme byť bratmi a otcami našich kňazov. A ako vždy, prosil nás, aby sme sa za neho modlili.“ -jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar