« Späť

Pápež účastníkom kapituly kňazov Schönstattu: rozjímanie, služba, bratstvo

Pápež účastníkom kapituly kňazov Schönstattu: rozjímanie, služba, bratstvo

Vatikán 3. septembra - Duch modlitby a služby spolu s milosťou mať „silné ramená“, ako tie Ježišove, aby vládali uniesť tých stratených a podoprieť posledných. Toto je v skratke povzbudenie pápeža Františka kňazom Schönstattského hnutia, ktorých dnes napoludnie prijal v Sále konzistória. V úvode príhovoru asi 50 účastníkom kapituly pripomenul minuloročné zasadnutie hnutia a poďakoval otcovi Johnovi Paulovi Catoggiovi, generálnemu predstavenému Inštitútu otcov Schönstattu.
Ako povedal Svätý Otec, táto ich 5. generálna kapitula sa koná pri príležitosti 50. výročia založenia inštitútu otcom Josephom Kentenichom a zaoberá sa otázkou zachovania zakladajúcej charizmy a schopnosti jej odovzdávania mladým, aby boli ňou aj naďalej inšpirovaní v živote a poslaní. Svätý Otec pripomenul, že „charizma nie je muzeálny exemplár, ktorý zostáva neporušený v sklenenej vitríne, aby sme ju kontemplovali, a nič viac.” Následne sa vo svojom príhovore sústredil na tri skutočnosti, ktoré „sú užitočné v kňazskom živote“: rozjímanie, služba, bratstvo.
„Nech nás Boh oslobodí od ducha funkcionalizmu“, poznamenal pápež a citoval zakladateľa Schönstattu, že musíme zostať „s uchom na Božom srdci a rukami na pulze doby.“ „Nebojte sa reality. Realita musí byť braná ako dobrá! Ako brankár, keď na neho vykopnú loptu, snaží sa chytiť ju.“ Svätý Otec ďalej prízvukoval: „Nikdy sami. Tajomstvo kňazstva sa stáva krajším, keď sa oň delíme, nemôže byť chápané ako kňazstvo jednotlivcov, alebo ešte horšie individualistov.“ Naopak bratstvo „je veľkou školou učeníctva“ - pripomenul pápež pri dnešnom stretnutí s kňazmi Schönstattského hnutia.
Napokon s istou dávkou humoru zaspomínal na jedného brata v Buenos Aires, ktorý je známy ako veľmi milosrdný, odpúšťajúci a niekedy má škrupule z toho, že odpustil priveľa. Ako povedal Svätý Otec, jedného dňa sa ho opýtal, čo robí, keď má tieto škrupule? Kňaz odpovedal: „Idem do kaplnky, pozerám sa na svätostánok a hovorím: ‚Pane, odpusť mi, priveľa som odpustil! Avšak, aby bolo jasné, ty si mi dal zlý príklad.“ -jk-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar