« Späť

Otázka pre všetkých kresťanov katolíkov

Sme ochotní ešte brániť svoju katolícku vieru? Ako dedičstvo otcov, sprostredkúvané cez stáročia Kristovým námestníkom? Ako niečo sväté, jediné pravé a nemenné? Ako poklad svojej viery?

Je veľmi, veľmi nebezpečné vykladať Sväté Písmo podľa seba.


Ak nie som kňaz, nikdy by som sa na to neodvážila, a musím popravde napísať, že by mi to ani len nenapadlo.


Takmer každý deň sa tu, na Mojej Komunite, sprostredkúva výklad Božieho slova, čo hraničí s mojou katolíckou náukou a tak sa Vás všetkých pýtam, ako je to možné, že nikomu to neprekáža?


Ako je možné, že sa tu znevažuje hneď 1.Božie prikázanie, ktoré je príkazom lásky? Tej Lásky, na ktorej je postavené všetko to, čo som dychtivo do seba nasávala hneď od prvého počutia o Bohu? Ktoré mi dávalo a dáva zmysel môjho vzťahu k Bohu?


Ako je možné, že sa niekto odváži poprekrúcať a vložiť túto nádhernú definíciu Lásky ako puzzle do inej definície Lásky a dosvedčovať pravdivosť svojich slov?


Pýtam sa Vás, drahí kresťania - katolíci, naozaj nevidíte nebezpečenstvo v týchto úvahách?


Odpustite, ale ja to nedokážem...

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Áno súhlas, ma spájať emoticon . Ale prečo potom tie posledné narážky na Inej srande?
Napíš toto iste aj tam a potom sa môžme baviť o vzájomnom rešpekte a úcte. .
Odoslané 27.8.2012 17:06 ako reakcia na Daniela Cerovská.
Jarmilka, nechapem. mne sa nezda dolezite kde napisem to, co by tu malo byt zrejme kazdemu. plati to pre kazdeho- aj pre mna. treba kazdemu zacat od seba. nebojujeme tu.
Odoslané 27.8.2012 17:28 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Nikto tu nechce bojovať Danielka. Jarmilku proste zranilo hlboko na srdiečku to, čo tu nahodil člen Mojej Komunity a volá sa Martin Švikruha. Viem, že dlho fungoval pod redemptoristami, čo sú katolíci. On sám je najskôr katolík, ale so silným protestantským zmýšľaním. Čo môžem s ním súhlasiť, tak toľko, že je jedna Božia Cirkev, ktorá nie je obmedzená pozemskými inštitúciami. Samozrejme, že vznikajú nezhody medzi nami, nakoľko každý z nás je inšie vedený ku viere a aj teológia je odlišná. Apoštol Pavol písal, že máme jeden druhého nepohoršovať. Zdôrazňoval lásku medzi bratmi, vtedy bol rozdiel medzi židmi a kresťanmi z pohanstva. Na druhej strane, ak je veľký miš maš medzi všetkým a každý chce žiť aj to svoje, čo mu je vlastné, tak sa stávajú aj pohoršenia. Ak by sme nemohli "dýchať" na Mojej Komunite, tak by asi ľudia odišli.
Odoslané 27.8.2012 18:05 ako reakcia na Daniela Cerovská.
Pre mňa je plnosť pravdy ukrytá v katolíckej viere, nehanbím sa za to, že som katolík. Myslím na to,čo je písané v evanjeliu, že kto by zrušil jediné z prikázaní a tak učil, bude v Kráľovstve Nebeskom najmenší. Najmenší by som možno chcel byť raz tu na zemi svojou pokorou, ale určite nie v Kráľovstve Nebeskom, kedže tam si mám zhromažďovať všetky poklady. Tam si chcem nahrabať čo najviac a byť sebec emoticon emoticon emoticon
Odoslané 27.8.2012 18:33 ako reakcia na Daniela Cerovská.
Moja Otázka vznikla na toto konkrétne zamyslenie:

http://zamyslenia.rybka.sk/zamyslenia/-/blogs/vymen-svoju-nedokonalu-­za-jeho-dokonalu-lasku

...a nevznikla len tak, samoúčelne. Pán Švikruha nikde ešte neodpovedal, akého je vierovyznania, neviem, či sa za to hanbí, alebo mu to nepripadá podstatné, ale mám silné podozrenie, že je kresťan - katolík. A vtedy je jeho učenie naozaj veľmi nebezpečné, pretože si ho vykladá podľa seba a mnohých môže zviesť zo správnej cesty ku spáse. Ak si niekde prečítam, že je iného vierovyznania, ako som napísala, budem vedieť, že na jeho príspevky nemám reagovať, pretože nepíše o Katolíckej Cirkvi.
Ani mne sa nechce hádať. Viem, ako Svätému Otcovi Jánovi Pavlovi II. išlo o ekumenizmus, ale nedám si oslabovať Katolícku Cirkev zvnútra.
Odoslané 28.8.2012 7:31 ako reakcia na Daniela Cerovská.
emoticon emoticon emoticon
...chcem nahrabať čo najviac a byť sebec (tak to je dobré, to sa mi páči)
Ďakujem vyčaril si mi úsmev.
Vieš bola som smutná lebo si mal jednú veľkú pravdu, mnohí tu nemohli "dýchať" a tak tichúčko odišli, aj ja som k tomu mala veľmi blízko.
Potom to nieje o spájaní ale o niečom úplne inom.
Odoslané 27.8.2012 21:23 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Vieš čo je pekné. Ako Pán Ježiš povedal, miluj svojho blížneho, ako seba samého. Pre mňa to znamená asi toľko, že všetko tak, ako by som chcel ja pre seba, tak by som dal tomu druhému. Sebectvo obrátené naruby. Ale znovu by som hromadil bohatstvo pre seba do večného kráľovstva. A predstav si, že každý katolík či kresťan by takto konal. Že všetko dobré, ktoré by chcel pre seba, dal by tomu druhému. Nechýbalo by nikomu napokon nič, pretože zákon by dosiahol dokonalosť. Každý by dostal to čo potrebuje a chce, pritom by už vôbec na seba myslieť ani nemusel. A takto si to predstavujem trošku, že to bude v Nebi. Ale to len trošku, lebo tam to bude nesmierne lepšie. Na to slová nie sú.
Odoslané 27.8.2012 21:33 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Toto som čítala prvý krát.
Veľmi som ostala smutná.
Toľkí ľudia tu napísali nádherne myšlienky a nik ich nepochválil, nepodporil. Nič.
A okolo pár viet, ktoré sa dajú vysvetliť rôzne zrazu toľko chváli.

Potom som v jednom príspevku náhodou natrafila na pravý obraz BSJ
a ten ma naplnil pokojom.
emoticon
Odoslané 27.8.2012 22:02 ako reakcia na Eva Vráblová.
Odoslané 27.8.2012 22:11 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Odoslané 27.8.2012 22:18 ako reakcia na Eva Baranovičová.
emoticon
Ja nebojujem len upozorňujem.
Nemôžem mlčať, keď urážka boli.
Teraz už viem, že takto to cítia aj iní.
emoticon
Odoslané 27.8.2012 22:57 ako reakcia na Daniela Cerovská.
No toto, naozaj ma prekvapuješ stále viac a viac.
(Asi si ťa pridám medzi priateľov. Čo ty na to?)
Tak sa mi zapáčilo sebectvo obrátené naruby, že aj ja idem hromadiť takéto bohatstvo. emoticon
Odoslané 27.8.2012 23:17 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Už som ti poslal žiadosť, stačí potvrdiť.
Odoslané 28.8.2012 4:42 ako reakcia na Jarmila Haragová.
MIlá Evka, na všetky štyri otázky Vám odpoviem - ÁNO!
To je bez debaty.
Mne ide skôr o jazyk, spôsob, ako odovzdávať vieru. Malý príklad. Povedzte niečo trinásťročnému chalanovi či dievčaťu "milosť posväcujúca". Vy a ja vieme, o čo ide.
Ale novej generácii to treba pretlmočiť. Nebudem prísne trvať na termíne, ak to mu nerozumie. Mne ide o to, aby to chápal.
Poveim teda radšej "krásne priateľstvo s Pánom". Tomu rozumejú. Samozrejme musím zdôrazniť, že Pán zasa nie je nejaký kamoš, z ktorého si môžem strieľať, nedodržiavať slovo, proste robiť vrtuľu. Tento priateľ nám nie je rovný. Stojí nesmierne vyššie ako my, ale Jeho láska je tak vrúcna, úprimná a krásna, že to nie je nejaký prejav blahosklonnosti ku mne chudákovi, ale že ten Pán so mnou počíta a vyvolil si ma. On ma berie vážne. A ak tú milosť posväcujúcu - teda priateľstvo- poruším, je to veľmi zraňujúce pre Neho a malo by to byť tak zraňujúce aj pre mňa, že musím čosi robiť (sviatosť zmierenia, ľútosť, zadosťučinenie) , aby sa to obnovilo.
Pokúšala som sa s Vami nadviazať priateľstvo, ale buď to neviem, alebo nemáte záujem- i to rešpektujem.
Odoslané 4.9.2012 8:25.
Milá pani Majka, mala som na mysli, samozrejme, Moju Komunitu.

Všetci musíme byť veľmi bdelí a skúmať, či nejaký príspevok nie je obrátený proti Božím zákonom, pretože tým pádom je obrátený aj proti nám. Katolíkovi nemá byť problémom dať jasné stanovisko, ak je tu príspevok proti 1. Hlavnému Božiemu prikázaniu lásky, alebo i Desiatim Božím prikázaniam. Cirkev je tu na to, aby bola propagátorkou, hlásateľkou Božích právd. Táto doba od nás vyžaduje, aby sme boli horliví kresťania katolíci. Kto bude zodpovedný pred Bohom, ak my, kresťania katolíci budeme mlčať?
Bojím sa, že potom skaly budú kričať...

Milá pani Majka, neuvedomujem si, že by sa niečo stalo medzi nami od tej doby, čo som písala, aby nás spájala už iba láska.
Ste mojou sestrou v Kristovi a ja sa usilujem ku Vám tak aj pristupovať.
Želám Vám, i všetkým ostatným, hojnosť Božích milostí.
Odoslané 4.9.2012 18:54 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Daniela vravím vám AMEN emoticon pravdu máte.. treba spájať.. nie rozdelovať.. nie sa hrat na katolíckejších a menej katolíckych.. ale sa vsetci usilujme mať živý vztah s Bohom Otcom emoticon +
Odoslané 24.10.2013 13:41 ako reakcia na Daniela Cerovská.
Už dlho nemám čas čítať úvahy, ale tiež badám úsilia o exegézy - či už niektorých častí Písma alebo učenia KC. Do očí mi udiera synkretizmus rôznych fundovaných i nefundovaných argumentov a osobného prežívania viery, čím text stráca na svojej súdržnosti, a hlavná myšlienka zostáva viac-menej vágna. Obsah článkov registrujem ľahko - rýchlo sa odvrchu skĺznem až ku stredu textu, a v momente som na jeho konci. Dokážem si hneď zaradiť daný text. Nerozmýšľam nad tým, či sú takéto úvahy nebezpečné pre kresťanské okolie (asi by som mala emoticon ). Skôr obdivujem odvahu autora zverejniť svoj príspevok. Dúfam pritom v súdne srdcia ostatných čitateľov, a keď ma niečo doslova nepáli, tak to nehasím emoticon
Odoslané 24.10.2013 17:54.
Ukazujem 21 - 37 z 37 výsledkov.
z 2

Celý profil
Ž95,1 Poďte, plesajme v Pánovi, oslavujme Boha, našu spásu.

Eva patrí aj do:

Priatelia

Štefan Hrbček
Anna Lojeková
Martin Lojek
Ján Pankovčin
Robert Krett
Martin Majda
Marcela Bagínová
Eva Baranovičová
júna 19
Daniel Ruščák komentoval príspevok od autora Eva Vráblová, blog Bohu vďaka!....
12:22
októbra 21
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Rodičia, viete, čo si vaše deti kupujú na desiatu?.
15:19
mája 4
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Deti - ako plod manželskej lásky.
11:53
apríla 16
Eva Vráblováaktualizovaný blog, Súcitíme.
12:27
Eva Vráblováaktualizovaný blog, Súcitíme.
12:19
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Súcitíme.
12:13
apríla 12
Eva Vráblováaktualizovaný blog, Priatelia sú hviezdy na nebi.
17:43
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Priatelia sú hviezdy na nebi.
17:39
apríla 10
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Milujem, milujem svoj život.
17:22
apríla 8
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších....
16:42
Odoberať aktivity Eva Vráblová. (Otvorí sa v novom okne)