« Späť

O slobode.

O slobode.

Dnes - teda ak to stihnem napísať do polnoci - je deň boja za slobodu a demokraciu. A pokiaľ dovolíte, nebudem písať o Nežnej revolúcii, hoci viem toho o nej možno trošku viac ako moji ostatní rovesníci. Teda tí, čo sa narodili až po nej.

Chcem písať o mojom obľúbenom filme. Vykúpenie z väznice Shawshank. V origináli The Shawshank Redemption. Nie je to práve filmová novinka, je z roku 1994, ale veľmi sa mi páči. Hlavná postava Andy Dufresne je vo väzení za dve vraždy, ktoré nespáchal. A napriek múrom väznice zostáva slobodným. Slobodný vnútorne. Má nádej.

Byť slobodný - mať slobodu. V dnešnom svete vnímam, že je pojem slobody deformovaný. Hľadíme na seba v krivom zrkadle a nahlas sa obdivujeme, akí sme slobodní - pretože... prečo vlastne?

To je to. Prečo vlastne? Diabol s jeho pyšným postojom - nebudem slúžiť - nás k tomu naviedol. A my sme sa dali. Zameriavame sa na seba a netrápi nás niekto iný. Veď sme predsa slobodní, nie? Načo by sme si dali námahu, povedať povzbudzujúce slovo, chytiť za ruku, keď je ťažko a byť s človekom. Vzdať sa seba.  

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jarmila Semanová
Vďaka Zuzanka,

ten film si veľmi rada pozriem. Už je nadabovaný, alebo aspoň s titulkami?

Sloboda - môžem si zvoliť aj nebyť otrokom slobody ...

... slobodne sa rozhodujem tiež byť tu pre druhých.
Odoslané 18.11.2011 9:11.
Jarmila Semanová
... slobodne sa rozhodujem byť tu tiež pre druhých ...

... aj takýmto spôsobom: http://gloria.tv/?media=97104
Odoslané 18.11.2011 9:14 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Jarmilka, to je už starý film. Často ho dávali aj v televízii, takže sa nemusíš báť, že by nebol nadabovaný. Kľudne niekde možno je aj na stiahnutie.
Odoslané 18.11.2011 11:20 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Takže tento odkaz na stiehnutie je ono. Tu si ho stiahnúť môžeš do počítača http://www.ulozto.sk/7308379/vykupenie-z-veznice-shawshank-avi
Odoslané 18.11.2011 11:26 ako reakcia na Jarmila Semanová.
Ako je obmedzené sťahovanie, tam si musíš opísať tie písmenká čo sú (kód) do rámčeka a potom môžeš si stiahnúť zadarmo ten film.
Odoslané 18.11.2011 11:28 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Dakujem za odkaz. Uz som tuto akciu niekde zazrela emoticon pacila sa mi. Ale je velmi fajn, ked sa to neobmedzi len na nejake spolocne akcie (hoci aj tie su dobre), ale kazdy si bude vsimat inych kazdodenne. Napriklad ponuknut pomoc s tazkou taskou - lebo aj ked mozeme byt odmietnuti, predsa len to niecomu pomoze. Lebo ludia stracaju vieru v ludsku dobrotu a moj osobny nazor je, ze aj obycajny zaujem o toho druheho moze ozivit to drobne svetielko nadeje, ze svet nie je az taky zly.
Odoslané 18.11.2011 12:58 ako reakcia na Jarmila Semanová.