Blog

« Back

9 Krokov k budovaniu dôvery

9 Krokov k budovaniu dôvery

Dôvera je nevyhnutná pre budovanie dobrých vzťahov, úspešnej spolupráce a kultúry úcty. Bez dôvery láska nedokáže existovať.

1.    Hovor o svojich plánoch a počúvaj partnera.  Transparentný vzťah napomáha dôvere. Potrebujeme s partnerom zdieľať všetky fakty a informácie, časový rozvrh, naše plány a sny, aby mohol mať predstavu a rozumieť nám. Na druhej strane by mal mať možnosť vstúpiť do nášho časového harmonogramu, plánov do budúcnosti a i. a vyjadriť sa k nim. Je veľmi vhodné pýtať sa  na to, čo si o danej veci náš partner myslí. My by sme mali otvorene počúvať a spolu sa snažiť nájsť vhodné riešenie.

2.    Pracuj na zlikvidovaní zlého zaobchádzania a návykov. Výbuchy hnevu, urážanie sa, trucovitosť, manipulácia, zastrašovanie.... Internet je dnes plný dobrých zdrojov, ktoré pomáhajú v tom, ako sa zbaviť predošlých problémov. V tomto prišiel čas na nás, aby sme na sebe zapracovali, a tým dovolili iným komunikovať nám všetky informácie – nielen tie kladné.

3.    Vyhni sa porovnávaniu a súťaženiu – tieto prístupy veľmi škodia vzťahu. Sväté Písmo hovorí: “ v pokore pokladajte jeden druhého za vyššieho.” Flp 2,3 Láska a úcta ohúri nášho partnera omnoho viac než akýkoľvek iný výkon, preto sa ani my nemusíme porovnávať s inými a byť stále pod tlakom. Vo vzťahu si pomáhame. Vzájomnou pomocou – a teda aj priznaním sa, že potrebujeme pomoc vytvárame pevné puto a vzájomnú dôveru.

4.     Buď vnímavý na potreby partnera – praktická pomoc a podpora je ideálna, pretože radi dôverujeme ľuďom, ktorí nám pomohli. Musíme mať otvorené oči a uši a chcieť vidieť, čo náš partner zažíva. Tak mu budeme vedieť vhodne pomôcť – fyzicky unavenému manželovi viac prospeje oddych pri telke, zatiaľ čo manžel vystavený neustálemu stresu možno s radosťou privíta majstrovanie v garáži. Hoci často v niektorých situáciách nemôžeme zasiahnuť, môžeme toho druhého pochopiť a to veľmi ocení.

5.    Pri rozhodnutiach nezabúdaj na priority – Boh je na prvom mieste a potom by mala nasledovať rodina. Na Slovensku je až “posvätná” práca. Samozrejme, zarábame pre rodinu, ale ak ju naša práca ničí, prípadne niektoré kompromisy, ktoré v práci robíme, mali by sme to prehodnotiť.

6.    Plň svoje sľuby a záväzky – sľuby nesmú byť ľahkovážne. Treba ich robiť zodpovedne a potom ich skutočne vyplniť. Veď ako rýchlo prestaneme dôverovať tomu, kto neplnil svoj sľub voči nám?

7.    Priznaj si vlastnú chybu – vyhni sa tomu, aby si obviňoval iných, keď sa niečo pokazí. Príjmi osobnú zodpovednosť za svoju časť viny, ospravedlň sa a hľadaj spôsob, ako to napraviť.

8.    Nezabudni na pochvalu – pochváliť partnera znamená prejaviť mu obdiv, lásku, uznanie a fakt, že vidíme, čo dobré urobil, jeho námahu a úmysel.

9.    Váž si nadobudnutú dôveru – dôvera sa buduje pomaly, ale zničiť sa dá veľmi rýchlo. Preto neber nadobudnutú dôveru ako samozrejmosť, ktorá ti ostane naveky, ale pristupuj k nej ako k niečomu veľmi vzácnemu a dôležitému.