Blog

« Back

Za všetko sa platí, niekedy aj peniazmi

Za všetko sa platí, niekedy aj peniazmi

Ako hovorí pilot z Malého princa: „Dospelým treba povedať: Videl som dom za 1 000 000 Eur. Vtedy vykríknu: To je krásne!“ Myslieť v peniazoch sa nám stalo samozrejmosťou. Prepočítavať, či sa niečo oplatí alebo nie, aká veľká škoda sa udiala a koľko nás niečo bude stáť... Áno, myslieť v peniazoch sa nám stalo samozrejmosťou, len škoda, že často neberieme do úvahy aj to ostatné, čím platíme.

Existujú aj iné platidlá a meny

Či si to uvedomujeme alebo nie platíme VLASTNOU životnou energiou, námahou, VLASTNÝM zdravím, NAŠIMI vzťahmi, SVOJÍM životným prostredím, kariérou... a vždy platíme VLASTNÝM ČASOM.

Je zaujímavé, že si dosť rýchlo vieme spočítať, koľko peňazí nás niečo bude stáť, ale nezamyslíme sa nad tým, KOĽOKO NÁS TO BUDE STÁŤ SKUTOČNECELÉ.

Vieme, že NÁŠ životný čas je obmedzený, nedá sa navýšiť jeho kapacita, nedá sa vrátiť, nemôžeme si ho kúpiť. S ohľadom na to by naše rozhodnutia mala predchádzať dobrá otázka: STOJÍ MI TO ZA TO? Stojí mi to za detstvo mojich detí, za čas so starnúcimi rodičmi, za moje psychické či fyzické zdravie, za zničený vzťah s bratom, sestrou, kolegami, za stratu sviatostného života... Každý z nás je v inej situácii a sám musí posúdiť cenu svojich konaní v konkrétnom čase. Neexistuje presná príručka pravidiel, ale môžeme si predstaviť seba napr. o 1-2-5-10 rokov a uvažovať, čo by sme na to s odstupom času povedali. Ak si myslíme, že by sme po rokoch naše rozhodnutie ľutovali alebo ocenili, máme pomôcku, akým smerom sa vydať.

To najdrahšie

Nehnuteľnosti, autá a dovolenky patria medzi najdrahšie VECI, ktoré chcú ľudia mať. Boh, životný partner, deti, rodičia, súrodenci, rodina, priatelia sú najdrahšie OSOBY, ktoré môžu ľudia mať.

Vzťah s Bohom si vyžaduje náš čas- možno vstať skôr, možno ísť spať neskôr, možno dobehnúť z práce na svätú omšu a v tom čase „zanedbať“ všetko ostatné. Odtiaľ ale čerpáme silu, smerovanie, Božiu pomoc. V tom čase ale najmä objavujeme Božiu lásku a identitu Božieho milovaného dieťaťa, ktoré získava dôveru Bohu Otcovi vo všetkom, až je pripravené na večný život s Ním. A tak sa tu musíme opýtať: Za čo nám stojí Boh a vzťah s Ním?  Za čo Ho ľahko vymeníme? A stojí nám vôbec za niečo?

Druhá podstatná otázka je, ako si ceníme svojich milovaných blízkych. Stojí nám za to vyhradiť si čas špeciálne pre nich? Koľko únavy a námahy sme ochotní obetovať, aby sme sa o nich mohli postarať? Koľko našej trpezlivosti a dobrosrdečnosti sú hodní? Koľko myšlienok im venujeme a ako veľmi nám na nich záleží? Dávať svojej rodine  po Bohu to najlepšie z nás, byť spolu, keď sa ešte vládzeme vnímať a tráviť spolu čas, kým ho máme, je jedno z rozhodnutí, o ktorom verím, že ho nikto neoľutuje. Na margo toho ma vždy veľmi povzbudí odpoveď známeho úspešného spisovateľa na otázku, ktorá zo jeho kníh podľa neho mala najväčší vplyv. Odpovedal: „Tá, ktorú som NEnapísal, keď boli moje deti malé.“

 „Drahý špás“

Za všetko sa platí, niekedy aj peniazmi... Keď sa nabudúce budeme rozhodovať či tvoriť svoj týždenný program, skúsme sa opýtať aj takto: „Koľko mojej duše, mojej rodiny, môjho zdravia  a vnútorného pokoja ma to bude stáť?“ A potom posúďme, či to stojí za to alebo je to len zbytočne „drahý špás“.  „Veď čo osoží človeku, keby aj celý svet získal, a svojej duši by uškodil?! Alebo za čo vymení človek svoju dušu?! (Mt, 16,26)

Budovať dom a budovať domov, mať deti a byť s deťmi, chodiť do kostola a stretávať sa s Bohom, žiť párty život a mať skutočných priateľov, ničiť si svoje zdravie a obetovať svoje zdravie- veci, ktoré znejú veľmi podobne a vyzerajú skoro rovnako- niektoré z nich ale stoja za veľa, iné zasa nie... 

Nám všetkým prajem s Božou pomocou Dobré investície :)

Stojí tento článok za zamyslenie? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach :)

 

Pozn. V originálnom texte Malého princa sa uvádza suma 100 000 frankov, čo predstavuje cenu mimoriadne drahého domu v čase, keď žil autor, preto je suma v texte hore prispôsobená dnešným pomerom.

 

Obrázok zdroj: Cray Caiser.com