« Back

Ovplyvni to, čo môžeš

„Poďme voliť!“ - oslovujú nás mnohé hlasy.  Nielen hlasy politikov, ale aj médiá, priatelia a v neposlednom rade by nás k účasti vo voľbách malo nabádať aj vlastné svedomie. Otázky typu: „Prečo mám ísť voliť? Veď aj tak sa nič nezmení,”  sú možno opodstatnené vzhľadom na to, že človek môže mať pocit, že nech volí akokoľvek – stále sa nič nemení.

 

Musíme si uvedomiť jednu vec – nič sa nezmení, pokiaľ človek ostane pasívny a prispôsobí sa situácii. MY máme v rukách moc zmeniť našu krajinu. Ako pekne povedal jeden môj obľúbený slovenský politik – sú to NAŠE peniaze. Je žiaduce nechať rozhodovať občanov do tej miery, do akej sa to dá, a v situáciách, kde to inak nejde, si zvoliť dôveryhodných zástupcov. Slovensko netvorí tých pár stoviek politikov ale päť a pol milióna občanov rôznych povolaní. Osobne mi na voľbách záleží tým viac, čím viac vidím, že na Slovensku je to skôr naopak a politici vďaka nášmu prístupu „kde ma položíš, tam budem”, môžu naozaj niekedy zneužívať naše peniaze a práva. V takom Švajčiarsku by si po hlavách skákať nenechali.

 

Ako teda na to? Pýtame sa. Nechcem tu teraz porovnávať iné krajiny, ako spomínané Švajčiarsko, s tou našou, ale týmto príkladom som chcela poukázať na to, že ak sa nám niečo nepáči, tak sa zaangažujme. Zmeňme niečo z pozícií, na ktorých sme a z ktorých sa to dá. Protestujme, ak sa nám niečo nepáči. Sme kresťania – modlime sa. Modlime sa za politickú situáciu na Slovensku a vo svete. Nájdime si každý deň polhodinku na denné správy z domova i zo zahraničia. Ja viem, že nie vždy nás baví počúvať dookola, čo sa kde udialo a, pravdupovediac, niektoré informácie vedieť nemusíme a zase naopak – na iné by mohol byť daný väčší dôraz. Iba tým, že budeme sledovať, čo sa okolo nás deje, môžeme mať aj my sami záujem ísť voliť a zúčastňovať sa na spravovaní vecí verejných a následne sa tešiť z toho, čo sa nám podarí. Môžeme byť aj sklamaní z toho, čo nevyjde na 100% podľa našich predstáv. Dôležité však je, že chceme a ideme cielene za tým, čo je správne.

 

Len s Božou pomocou sa nám podarí uspieť v každodennom živote – v našich prekážkach a vo výzvach v rodinnom živote, v práci, v zdraví, ... Prečo by tomu malo byť inak v politike? Boha nemožno vynechať, a preto spravme všetko, čo je v našich silách a zvyšok nechajme na našom Božskom Ockovi, pretože On sa o nás s láskou stará.

 

Určite pôjdem voliť – ak Pán Boh dá. Neváhajme a chyťme opraty spoločne do našich rúk. Tešme sa, že môžeme voliť.  Prečítajme si niečo o jednotlivých kandidátoch, pričom čerpajme z čo najhodnovernejších zdrojov. Má to zmysel, pretože ide o našu budúcnosť.

Comments
sign-in-to-add-comment
Hoj, Slovensko moje, rodná zem krásna naša,
pre mnohých biedna, bo spravodlivosť zašla,
máš možnosť k zmene, tak slovač spamätaj sa.

Búrlivý vietor Ducha Svätého vej a vej,
otvor ľuďom oči, česť, statočnosť privej,
víťazný chválospev Božej vôle zaznej.
Posted on 3/14/14 3:37 PM.