« Back

pre koho žijem(e)?

ako sa zacal jeden nemenovany den a s akou lahkostou som ho potom prezil

V jeden deň som sa zobudil do krásneho mrazivého rána. Hoci bola ešte tma, vedel som, že bude krásny. Ale prečo? Neviem. Snáď aj preto, že moje prvé kroky toho dňa viedli na svätú omšu. Bolo to krásne, a ešte krajšie, pretože omša bola obetovaná za moju maminu. Po omši som sa vrátil domov, a ako som sa tak posadil na postel, rozmýšlal som nad tým, ako bojovať s mojím zlozvykom, ktorého sa snažím zbaviť už skoro dva roky. No ako som dúmal, tak som dúmal, nedokázal som prísť na nič rozumné. A tak som len pozdvihol oči na k Panne Márii a v duchu poprosil: Maria, uč ma prosím k takej čistote akú možno vidieť len u teba. V čistote- bez hriechu, bez toho aby som rozmýšľal či povedať diablovým pokušeniam áno alebo nie. O malú chvíľu som siahol po jednej krásnej knížke od jedného super autora Bruna Ferrera. Otvoril som ju na náhodnej strane, kde bol napísaný príbeh s názvom ,,Pre koho" a tak som začal čítať.

Jedna židovská poviedka hovorí o múdrom a bohabojnom rabínovi. V jeden večer, potom ako doštudoval množstvo kníh o dávnych proroctvách, sa rozhodol, že sa pôjde prejsť von na čerstvý vzduch aby sa kúsok rozptýlil. Ako sa tak prechádzal po opustenej ulici, zastavil sa pred bránou bohatého statkára. Za bránou sa nachádzal muž, ktorý si rezko vykračoval tam a späť. ,,Pre koho tu takto chodíš?" opýtal sa rabín. Strážnik mu povedal meno svojho pána a zároveň sa opýtal: ,,A ty si tu prečo?" Táto otázka, a tu sa príbeh končí, sa rabínovi zabodla hlboko do srdca.

A pre koho si tu ty? Komu dnes patria tvoje kroky a námaha? Pre koho žiješ? Nikto nemôže žiť len tak, sám pre seba. Žiť môžeš iba pre niekoho. Pri každom kroku, ktorý dnes urobíš, povedz meno. A hneď uvidíš, že ešte nikdy si nekráčal tak ľahko.

Tak presne tento krátky príbeh som si prečítal krátko po tom, ako som sa prihováral k Panne Márii. Tá chvíľa bola krásna, lebo som pocítil vyslyšanie modlitby v tom zmysle, že mi Panna Mária dáva návod, ako sa zrieknuť svojich zlozvykov. Preto, ak sa aj tebe ťažko odvyká od nejakého zlozvyku, povedz meno pre koho vykonáš svoju obetu-obetu nevykonania svojho zlozvyku. Mne to zatial pomáha.