« Back

WORSHIP: Čo je pravda?

WORSHIP: Čo je pravda?

V Jánovom evanjeliu, sa Pilát Ježiša pýta veľkú filozofickú otázku: “Čo je pravda?”. On nedostal odpoveď a my sa stále snažíme prísť na to čo tá pravda je.

 

Osobne hľadám vedecký rámec, ktorý môže vysvetlíť hypotézu, ale nikdy úplne nič nedokáže, môže byť maximálne tak presvedčivý. Pravda je teda niečo maximálne presvedčivé, nie nutne pravdivé. To trochu pôsobí, že sa náme držať toho, čo vieme, ale len, dočasne a s pokorou. Je to tak!? To však neznamená, že niesme schopní hlásať to, čo si myslíme, že pravdou je. Tiež to neznamená, že každý chápe rovnako dobre pravdu ako niekto iný. Pravda a náš pravdivý názor je teda vec, ktorú môžeme vedieť s väčšou istotou než iní a hlavne sa opierame o existujúce dôkazy.

Zdá sa mi že to nie je zlý spôsob, ako pristupovať k duchovnosti.

Niektoré náboženské názory používajú pojem absolútnej pravdy ako spôsob zachovania energie, ako niečo, bezpečné pre smerovanie. Nemôžem si pomôcť, ale myslím, že to je forma modlárstva. Určite jediná vec, ktorá je absolútna, v teologickom zmysle je Boh? Naše chápanie Boha a naše spôsoby vyjadrovania a pozumenie, je vždy neúplné, nedokonalé. V najlepšom prípade môže pôsobiť ako ukazovateľ toho, čo považujeme za posvätné.

Pokračovanie článku nájdete na WORSHIP.SK

Comments
sign-in-to-add-comment
V Jánovom evanjeliu som našla takúto odpoveď na otázku "Čo je pravda?":
Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí. Ján 8-31
A ešte jeden citát: Láska sa udržiava pravdou a pravda je číre milosrdenstvo, do ktorého musíme byť celí zaodetí, aby sme sa mohli nazývať kresťanmi. (Chiara Lubichová)
Posted on 5/3/13 9:22 AM.
Super slová, vďakaemoticon
Posted on 5/3/13 11:34 AM in reply to Zita Podhradská.
Osobne si myslím, že Pravda je len jednaemoticon Je v Bohu a Boh nám ju dáva spoznať, naše ľudsky prirodzené ohraničenie to dovolí jednému viac, inému menej, čo však nie je podstatné, lebo najväčšia je Láska a kto žije vieru a lásku Boha, ten získa aj poznanie Pravdy..., ktorú mu podľa osobnej potreby dáva Pán..., a ak Boh niekoho volá vydávať svedectvo slovom, dá aj jemu poznanie Pravdy, potrebné na ten úrad, poslanie... Sám si nevolím hlásanie Slova, nemusel by som mať to povolanie od Boha a tu by mi chýbali schopnosti ohlasovať Slovo - možný vznik problémov pri ohlasovaní...z mojej strany. Nie každý je povolaný hlásať Slovo. Sú rôzne povolania. "Pravda je niečo maximálne presvedčivé, nie nutne pravdivé" - je zavádzajúce vyjadrenie. Pravda je. Boh je Pravda a Boh je maximálne presvedčivý a je nutne pravdivý...! "Iná pravda" pravdou jednoducho nie je! "Iná pravda" neexistuje. Ani človek nemôže vyjadrovať "akúsi pravdu", ale iba svoj osobný pohľad na to, čo chce vyjadriť o Pravde Boha.
Posted on 5/3/13 11:47 AM.