Najnovšie správy

« Back

Decembrové správy z Kazachstanu

Decembrové správy z Kazachstanu

С новым годом! (S novym godom!) Toto želanie sme počúvali tu v Kazachstane počas posledných dní mnoho krát. Samozrejme že mu chceme dať hlbší zmysel. Nový rok 2016 je Božím darom a príležitosťou naplniť Jeho vôľu. Nech sa Vám v tom darí a nech je každý deň naplnený Jeho prítomnosťou. Ďakujeme Vám, že ste stáli pri nás uplynulý rok 2015. misijný tím z Kazachstanu

S prianím všetkého dobrého v tomto novom roku začíname správu za posledný mesiac roku uplynulého.

Ako iste viete, spolu s kalendárnym rokom sa ku koncu blížila aj naša (v poradí štvrtá) Alfa, ktorá bola vyhradená pre mládež. Ukončili sme ju štýlovo – previazaním s diecéznym stretnutím pre mládež. V praxi to vyzeralo tak, že zo soboty na nedeľu bolo stretnutie a v nedeľu bola záverečná Alfa vo svojom tradičnom čase. Stretnutie pre mládež bolo pre mnohých pokračovaním toho, čo nám doniesli chlapci z Ružomberka, keďže bolo o Božom otcovstve. Vstupnou aktivitou bolo zahĺbenie sa do Rembrantovho obrazu „Návrat márnotratného syna“, kde sa mládež postupne vžívala do pocitov a potenciálnych životných histórií jednotlivých postáv. V závere témy mohli aj reálne zakúsiť prijímajúce objatie Otca vďaka završujúcej aktivitke.

 

V starom roku začalo aj niečo nové, čo raz určite prinesie skvelé ovocie, a to stretnutia mužov. Vedené sú ako inak o.Vladimírom a o. Tomášom. Čo presne sa tam deje, vedia len muži :) . Bolo ich okolo 10, no nie všetci sa dali odfotiť. Vyzerali celkom spokojne, ale detaily ženy dobrovoľníčky nevedia.

Nakoniec nám nedá nespomenúť aj Vianočné posedenie pracovníkov Centra. Bolo to takmer ako vystrihnuté z pozvánky, kde vám prajú „príjemné posedenie pri jedličke“, len tá jedlička bola skôr borovicová vetvička. Naozaj príjemné posedenie pri dobrom jedle, spievaní kolied aj delenia sa zo života. Súčasťou programu bola aj duchovná vsuvka o modlitbe. Pozreli sme si filmík „Troje vás, troje nás“ a podelili sa vlastnými skúsenosťami z modlitby.

 

Ďalej pripájame aj krátke správy z našich „vysunutých“ misionárskych pracovísk:

Za Saraň Gabika a Janka: Patronát nad Saraňskou farnosťou drží svätý Mikuláš. Takže sme ho v našej farnosti s láskou privítali spolu s jeho dvomi pomocníkmi v deň jeho sviatku. Rozdal sladké darčeky, ktoré si však najmä deti museli vyslúžiť spievaním alebo recitovaním. Dospelým sa ušli hlavne mikulášske medovníčky, ktoré si niektorí tiež „vyspievali“.

Štedrý večer sme tiež oslávili spolu s našimi farníkmi. Stretlo sa nás 15 vrátane celej rodiny nášho kazašského kuriča. Delili sme sa nielen oplátkou, ale aj rôznymi tradíciami a tradičnými jedlami. Rýdzo po Slovensky sme všetkým namazali čelá medom, nielen aby boli dobrí, ale aj ako symbol prisľúbenia požehnania zasľúbenej zeme.

 

 

Za Molodežnyj Evka: Požehnaný Nový rok 2016 vyprosujem aj z Molodežného! Chcem sa všetkým na začiatku tohto nového roka poďakovať za podporu rôzneho druhu, hlavne za tú duchovnú, ktorú ste mi venovali v roku 2015!

V advente sme sa intenzívne pripravovali k sviatkom Narodenia Pána. S dievčatami sme tvorili tradičné vianočné pozdravy, ktoré sme rozdali našim farníkom a známym. 

S deťmi sme vyrábali ozdoby na stromček. Štedrý večer sme prežili spoločne s našimi farníkmi. O 19.00 sme sadli k štedrému stolu a pospievali koledy. Po omši sme si rozdali darčeky a rozišli sme sa po domoch. Na Prvý sviatok vianočný bola pred svätou omšou vianočná scénka od Bruna Ferera s názvom Traja mudrci a odvážny chlapec, ktorú sme nacvičili. Toto je zároveň moja "labutia pieseň" a po roku strávenom v Ázii sa vraciam na rodnú Európsku hruď! Buďte požehnávaní a milosrdní vždy a všade ;o)

 

 

A nakoniec - keď už vyťahujeme novinky zo starého roku – Martina (ktorá prišla začiatkom decembra):

Volám sa Martina Slobodová a mám 38 rokov. Pochádzam z Prešova a do Kazachstanu som prišla cez spoločenstvo Maranatha. Pracovala som ako kuchárka, no neskôr som začala pracovať ako opatrovateľka. Doma som sa venovala ešte dobrovoľníctvu v nemocničnej duchovnej službe. Pôvodne som sa chcela zdokonaliť v nemeckom jazyku a nájsť si prácu v Rakúsku alebo Nemecku, no dopadlo to tak, že sa učím rusky a som v Kazachstane. Pán Boh mi veľa pomohol v živote, a tak pozvanie do Kazachstanu bola pre mňa výzva a zároveň rozhodnutie darovať Bohu svoj čas pre službu.

S pozdravom a prosbou o modlitby - otec Vlad, sestra Alma, sestra Helena a dobrovoľníčky Martinka, Gabika, Emilka, Janka a ešte stále aj Evka. 

Najnovšie

Marcovo-aprílové správy

Marcovo-aprílové správy

Dozviete sa o udalostiach marcových a aprílových v misiách Kazachstanských :)
Prvé správy v novom roku 2017

Prvé správy v novom roku 2017

Novinky z Majkuduku aj zo Sarane - pre Vás :)
Posledné správy z roku 2016

Posledné správy z roku 2016

Zimný prehľad zimných udalostí na našich misiách :)
Vianočný pozdrav 2016

Vianočný pozdrav 2016

Požehnané sviatky narodenia nášho Pána a nech Ťa Pán žehná do nového roka 2017 misijný tím z Karagandy
Misijný september a október

Misijný september a október

Nadišla udalosť, ktorú sme tak dlho očakávali - beatifikácia "apoštola Kazachstanu".
Letné mesiace 2016

Letné mesiace 2016

V ďaľšom obrázkovom prehľade Vám ponúkneme kúsok z toho, čo sa dialo počas leta na Kazachstanských misiách
Máj, jún 2016

Máj, jún 2016

Prehľad prvých letných chvíľ a udalostí v Kazachstane - hlavne vo fotografiach :)

Marec a apríl 2016

Ahojte :-) Opäť píšeme po dlhšom čase čo nové tu u nás. Bolo toho viacero, s čím by sme sa chceli s vami podeliť. Ale pekne poporiadku:   Počas kvetného víkendu sa tu v...

Správy január a február 2016

Ahojte! Opäť sa vám ozývame s našimi novinkami. Za dva mesiace sa toho celkom dosť nazbieralo, tak rýchlo na to: Prvou udalosťou v novom roku bol už tradične detský tábor ....
Decembrové správy z Kazachstanu

Decembrové správy z Kazachstanu

С новым годом! (S novym godom!) Toto želanie sme počúvali tu v Kazachstane počas posledných dní mnoho krát. Samozrejme že mu chceme dať hlbší zmysel. Nový rok 2016 je Božím darom a príležitosťou naplniť Jeho vôľu. Nech sa Vám v tom darí a nech je každý deň naplnený Jeho prítomnosťou. Ďakujeme Vám, že ste stáli pri nás uplynulý rok 2015. misijný tím z Kazachstanu
Misijný tím z Kazachstanu​ praje

Misijný tím z Kazachstanu​ praje

Milostiplné narodenie nášho Pána a požehnaný rok 2016
Pokračujúce správy z Kazachstanu

Pokračujúce správy z Kazachstanu

V správe za október a november sa dočítate o prebiehajúcej Alfe pre mládež, o misijnom výjazde spoločenstva v Ružomberku, o rozšírení pôsobenia nášho misijného tímu, ako sa darí Evke v Molodjožnom a o novej dobrovoľníčke Gabike

Správy za september

O našom novom ihrisku, ako sme otvorili oratórium pre deti s milým názvom "Biely dom" (lebo ten domík je naozaj biely), že kňazi a sestry sa stretli na diecéznom stretnutí a že sú u nás dvaja oficiálne noví miništranti.
Správy za jún

Správy za jún

Ďalší ľudia prešli alfa tréningom, rodičia prešli kurzom výchovy detí, spoločenstvo Marana-Tha z Prešova nám donieslo kurz Nový život , deti začali prázdniny v táboroch, stretli sme sa s Ulfom Ekmanom
Naše májové novinky

Naše májové novinky

o stretnutí kňazov a sestier Kazachstanu, o rozšírení misie, o výlete na juh a z pohľadu sestry Heleny
Ukončenie kurzu Alfa na Fiodorovke

Ukončenie kurzu Alfa na Fiodorovke

Stalo sa zvykom informovať o misijnej činnosti v Karagande priebežnými newsletter-ami. Tento je prvý na stránke Moja Komunita, ale v skutočnosti je jednoducho ďalší v tomto zabehnutom systéme. Správy z Kazachstanu - marec a apríl 2015