« Back

Hodená rukavica Róberta Fica

Hodená rukavica Róberta Fica

V posledných dňoch vydal kandidát na prezidenta, súčasný premiér Róbert Fico, veľmi dôležitý odkaz. Podľa môjho názoru znamená posun v jeho doterajšom spôsobe robenia politiky.

Prvým impulzom je video z Youtubu. Spolu so svojim kolegom Marekom Maďaričom sa zamýšľa nad svojim detstvom a rodinný pozadím, ktoré ho formovalo. Nešlo by o nič neobvyklé, ak ide o prezidentskú kampaň. Pán Fico sa však v tomto videu veľmi rázne profiluje ako kresťan katolík, pochádzajúci z katolíckej rodiny, absolvujúci katolícke sviatosti a pod.

Tým druhým, zásadnejším vyjadrením, je sobotňajší rozhovor v Slovenskom rozhlase. Vyjadruje svoje presvedčenie, že zákon o umelom prerušení tehotenstva je správny.

Róbert Fico sa vždy profiloval ako politik, ktorý sa snažil hovoriť to, čo ľudia radi počúvajú (vyhýbam sa slovu populista, aby opis jeho štýlu politiky nebol braný ako hodnotiaci). Už samotné programové nastavenie strany Smer ako „tretej cesty“ sa ukázalo prázdne alebo prinajmenšom v slovenskom prostredí neuskutočniteľné. Podobne, posledná volebná kampaň s headlinom „Ľudia si zaslúžia istoty“, viac ako o sociálnom cítení hovorí o potrebe udrieť na strunu, ktorá bude rezonovať. Samozrejme, tento prístup nie je ničím novým, ale v prípade súčasného premiéra ide o základný kameň jeho štýlu politiky.

Prečo teda hovorím o posune? Pán Fico z týchto dvoch vyhlásení jasne hovorí: som katolík a potraty sú OK. A čo vyplýva z tohto postoja? Róbert Fico opúšťa pokojné vody zmierlivosti, vyhovárania sa, nekonečného manévrovania a alibizmu a azda prvý krát otvorene prináša do politiky hodnotový názor. Tu sa to však nekončí, pretože týmto názorom konfrontuje (minimálne) katolíckych biskupov a všetky kresťanské kruhy, ktoré sa stotožňujú s pro-life. Konečne vystúpil zo šedého tieňa, v ktorom mu 44,42% populácie Slovenska nemalo dôvod niečo vyčítať. Postavil sa do svetla reflektorov, kde sa každý volič rozhoduje veľmi jasné: súhlasím s potratmi alebo nie.

Osobne mi príliš nezáleží na tom, či sa štýl politiky Róberta Fica mení, či začína hovoriť to, čo si naozaj myslí a pod. Za oveľa dôležitejšiu pokladám reakciu slovenskej, stále kresťansko-katolíckej spoločnosti. Rukavica bola hodená. Alebo ju Slováci nechajú nepovšimnutú na zemi a pri krúžkovaní pána Fica dajú jasne najavo, že viera je na Slovensku už iba údajom vo farskej matrike; alebo ju zdvihnú a ukážu, že na ochrane života ako integrálnej súčasti kresťanského života naozaj záleží.  

Z môjho pohľadu ide o dramatický moment. A nielen kvôli Ficovi. Jeho rozuzlenie napovie, či slovenská spoločnosť už dozrela do bodu, kedy dokáže robiť vlastné zodpovedné hodnotové rozhodnutia, ktoré určia budúci vývoj krajiny alebo sa ešte vždy nechá nalákať na lacné, prvoplánové a krátkozraké sľuby politických spasiteľov. 

Comments
sign-in-to-add-comment
Ďakujem za článok, s obsahom nemôžem nesúhlasiť. Snáď len jedna poznámka: "Fico z týchto dvoch vyhlásení jasne hovorí: som katolík." Video som videl len 2x, na viac nemám síl, ale myslím, že tam nehovorí, že je katolík, len že vyrástol v katolíckom prostredí a prijal iniciačné sviatosti, teda katolíkom bol ako dieťa.
Posted on 1/13/14 11:54 PM.
Toto je veľmi dôležité upresnenie. Aj pre pochopenie slov p. Fica, aj v kontexte tohto blogu: týmto vyjadrením totiž nezaujal nijaký postoj, ale - ako doteraz - predostrel verejnosti myšlienku, z ktorej si každý môže vybrať, čo chce:
katolíci: je to náš človek;
nekatolíci: aj on mal v detstve blbých rodičov, ale našťastie sa toho v dospelosti odvážne zbavil.
Posted on 1/14/14 12:07 PM in reply to Jozef Možiešik.
2Tim4
1 Zaprisahávam ťa pred Bohom a Kristom Ježišom, ktorý bude súdiť živých i mŕtvych, pre jeho príchod a jeho kráľovstvo:

2 Hlásaj slovo, naliehaj vhod i nevhod, usvedčuj, karhaj a povzbudzuj so všetkou trpezlivosťou a múdrosťou.

3 Lebo príde čas, keď neznesú zdravé učenie, ale nazháňajú si učiteľov podľa svojich chúťok, aby im šteklili uši.

4 Odvrátia sluch od pravdy a obrátia sa k bájkam.

Vďaka za vynikajúci blog! Buďme bdelí, Slováci!
Posted on 1/14/14 12:12 PM.
[...] Hodená rukavica Róberta Fica [...] Čítať viac
Posted on 1/14/14 1:08 PM.
Podla mna to nie je IBA o potratoch. Potraty su len indikatorom. Ja spomínanému politikovi rozhodne hlas nedám a predpokladám že ani nikto z mojej širokej rodiny. emoticon emoticon
Posted on 1/14/14 6:28 PM.
pekne Peťo, nebral som to z tohto uhla pohľadu, ale je to pravda 100 000 ľudí, ktorí boli na pochode musia mať jasno, že Fica nevoliť ak to mysleli úprimne... dobré video k tejto téme: http://youtu.be/7y2KsU_dhwI
Posted on 1/16/14 5:28 PM.
Osobne mi prišlo z pána Fica poriadne zle, z toho čo dokázal vypustiť zo svojich úst. V živote som možno prudkejší človek, takže je to poriadny populista, ktorý si riadne kaká do úst. Píšem to miernejšie, aby som nebol cenzúrovaný. To čo som napísal, je môj osobný názor. Nespájajte so zbytočne so stranou Magnificat Slovakia v ktorej som, za všetkých nemám mandát hovoriť. To len aby bolo jasné. Vyjadril som sa ako člen Katolíckej Cirkvi k tomu čo pán Fico verejne povedal.
Posted on 1/16/14 9:54 PM.
Pán Fico má dokonca aj birmovku!!! Takže buďme v pozore my všetci tradičný katolíci, ktorých najvyššia sviatosť v Cirkvi je dosiahnutie birmovky! Ja mám birmovku, som teda väčší katolík ako vy všetci!!! Je mi na zaplakanie. Prešiel som si krstom, prvým svätým prijímaním a aj birmovkou! Už mám miesto v nebi, som katolík, tak čo chcete? Voľte ma!
Posted on 1/16/14 9:59 PM.
[...] Obrácení sv. Pavla Vítám vás dalšího rozhlédnutí, je druhá neděle po Zjevení Páně a my držíme Oktáv jednoty s Petrovým stolcem. Nejvýznamnější svátky a památky tohoto týdne: sv. Fabián a Šebestián... [...] Čítať viac
Posted on 1/19/14 12:53 PM.