« Back

Novoročné predsavzatia

Novoročné predsavzatia

 

Tiež si dávate novoročné predsavzatia? No určite aspoň poznáte ľudí, ktorí tak činia každý rok. Darí sa im to? V prvom rade si treba vyjasniť o čom klasicky novoročné predsavzatia hovoria. „Chcem jesť menej čokolády. Chcem sa viac venovať deťom. Chcem sa zodpovednejšie pripravovať do školy.“Raz za čas by sme medzi nimi našli možno aj  „Chcem byť lepším človekom. Chcem sa zbaviť ...... hriechu.“ Všetci ľudia a najmä kresťania, by si však nemali dávať novoročné predsavzatia. Mali by si dávať každodenné predsavzatia. Koľkokrát sme to už skúšali a koľkokrát to nevyšlo, koľkokrát to nevyšlo ľuďom okolo, prečo je to tak?

V prvom rade preto, lebo niekedy nám život uštedrí aj ťažšie chvíle, pre niekoho veľmi ťažké- no stále v takej miere, aby sme to uniesli. Občas sa v našom živote naskytne okamih, kedy to inak nejde a svoje predsavzatie poruším. A prečo nie? Veď sme len ľudia. Občas cítim blízkosť nášho Otca v plnej miere, inokedy som taká slabá.

Po druhé ľudia zabúdajú, že sami to nezvládnu. Nespoliehaj sa na svoje sily, aj keď sa ti zdá, že teraz by si toho uniesol oveľa viac. Priznaj si, že si len človekom a že to zvládneš, ale len so svojím Otcom, ktorý ťa utvoril tak zázračne. smiley

Nemám rada, ak niekto hovorí, že nie je spokojný so svojím životom, no napriek tomu ho nemení. Veď koniec je tak  blízko, ľudský život je taký krehký. Ak sa nezmeníme teraz, kedy sa zmeníme? Každé malé rozhodnutie nás posúva dopredu. Pri životných ťažkostiach si môžeme trénovať našu trpezlivosť, pri bolestiach našu pokoru, pri pomoci blížnym našu obetavosť. Ako človek ľahko zabudne na niečo čo sľúbil! Vždy keď budem predmetom sporov, keď budem vyvolávať hádky a narúšať pokoj sa chcem utiahnuť do ticha a trénovať svoju vytrvalosť.

Nikdy nebuďme spokojní s tým čím sme, všetko sa dá zmeniť. Preto si nehovorme, je to tak...kvôli mojej povahe, kvôli tomuto svetu, kvôli okolnostiam, ktoré nastali. Buďme potešovateľmi, v tichu hľadajme oporu v pravde a v Bohu. Ale nesmieme zabúdať, že to nikdy nezvládneme sami. Prosme o pomoc Boha, on nám dá dosť sily. On nám dá pomoc, aby sme vedeli využiť silu, ktorou nás posilňuje pre každodenný život. Odpúšťajme a prosme o odpustenie. Ak nám nie je odpustené, modlime sa za tento úmysel. Potešme úsmevom, aj keď nám nie je najlepšie a zmeňme všetko, čo nám neprináša pokoj a nikdy neprestávajme.