« Back

Tisíc darov- recenzia po roku

Tisíc darov- recenzia po roku

Vyše roka sa snažím spomaľovať tempo svojho života.

 Hľadala som mnohé postupy, ale neboli účinné.

Jediný, ktorý doposiaľ zafungoval je spôsob, ktorý som vyčítala z múdrej knihy múdrej ženy Anny Voskampovej. Jej skúsenosť so spomaľovaním toho jej života zafungovala u mňa na 100 %.

Knižku Tisíc darov mám vkabele už vyše roka.

Záložku mám na strane 60.

Nie preto, že som ďalej nečítala a zasekla som sa.... práve naopak.

 Prečítala som si knižku už niekoľko krát a stále do nej zaborím zrak.... ak kráčam po dlhej ulici , ak stojím v rade na pošte.... v čakárni u lekára....

 Záložku mám umiestnenú na strane 60 zámerne, je tam totiž veta,  ktorá to celé má na svedomí. V deviatom riadku od stredu mám podčiarknuté slová ku ktorým sa veľmi rada často vraciam.

 Tých viet mám popodčiarkovaných oveľa viac.... napríkladsa ma dotkli slová o amatérsky prežívanom živote, alebo o tom ako nám náhlenie  ubližuje a vyprázdňuje dušu.... Tým že za niečím letíme nezískavame čas, naopak strácame ho!!!!

Ako teda získavať čas?

Možno som sa niečo naučila.

 Mamke ktorá po rozvode hľadala na inzerát opatrovateľku k deťom malým som napísala, aby sa ona sama venovala deťom  a radšej hľadala pomocnicu v domácnosti ktorá sa postará o chod ich domácnosti a poriadok vecí, ale aby si nenechávala kradnúť chvíle , ktoré môže prežiť so svojimi deťmi ona sama.... aby sa ich rodina neochudobnila o to najcennejšie o ich vzťahy.

 Možno snaha ppreskočiť, nahradiť.... nie je tá najlepšia... možno je lepšie vychutnať, spomaliť, uvedomiť si, užiť si zažiť sa naplno.... zastaviť, spomaliť. vnímať.....

 

Možno som potrebovala naozaj uživotniť isté postupy, aby som mohla s odstupom písať.....

Snažím sa často nájsť zopár samozrejmých všedností na ktoré sme si zvykli a urobiť z nich výnimočnú vec práve tým, že si ich naplno uvedomím...

 To ma naučila Anna Voskampová.

 Spomalenie života nepríde ku mne zvonku. To sa dá dosiahnuť zatiahnutím na hlbinu zvnútra.

Nie behom dobehnem viac, ale zastavením získam čas.

Dospelý človek je hnaný za výkonom, a zabúda  diviť, sa obdivovať, študovať...skúmať, zisťovať....žasnúť,

Zbesilé tempo neumožňuje plné sústredenie.

 

Sústredenie sa na prežívanú chvíľku prináša to, za čím letíme  a nevieme to uchopiť!

 

Vďačnosť je to, čo spomaľuje svet.

Dokážem si vôbec uvedomiť, aká som vďačná za to,  čo sa učím nanovo vnímať...že sa učím nanovo vnímať?

Napriek tomu, že som  v tom až po uši už vyše roka, akoby som bola denno denne na začiatku.... Znovu sa ma snaží svet kamsi vliecť a ja znovu musím zaradzovať spiatočku, aby som si uvedomila, videla, a vychutnávala to, čo je najdôležitejšie.

Ak aj vy skúsite hľadať vašich 1000 darov, a rozdelíte si to na tri dary denne, o rok sa stretneme a poviete my, že nie 1000 ale omnoho viac darov sa vám podarilo nájsť, za ktoré ste deň čo deň dokázali povedať tiché ďakujem. A práve to uvedomovanie si pôsobilo ako retardér na ceste vášho života a dokázalo ho spomaliť na vám vyhovujúcu rýchlosť.

Potom uvidíte , že máte nielen viac času, ale zistíte, že sa vám rozšírilo i vaše srdce a pojme do seba oveľa viac než pred tým.

Takéto srdcové problémy za to stoja.

:)

 

Comments
sign-in-to-add-comment
vďaka Oti, aj ja ju stále nosím so sebou a hľadám, ďakujem Bohu za dary...
Posted on 02/09/13 12:49.
Otili, mohla by som prosím tento tvoj blog uverejniť aj u mňa na http://letitia-tiba.blogspot.sk/ ako hosťovský príspevok?
Rada by som tvoje nadšenie posunula aj mimo MK ;-)
Posted on 08/09/13 14:27.
Ja tú knihu ešte nemám a preto dakedy tie dary "strieľam do ľuftu". Ale keď príde o 12 dní dôchodok, idem na poľovačku, kde sa to dá dostať! Inak, chcela som Otili pridať hviezdičku, a nehýbe sa to. ?????
emoticon)))))))))))))))))))))))
Posted on 08/09/13 14:44 in reply to Eva Baranovičová.
Ja som si tú knihu objednala vo vydavateľstve Kumrán: http://www.kumran.sk/tisic-darov-p-16251.html
Ale počkaj ešte chvíľku. 22.9. budem žrebovať zo všetkých účastníkov Letnej h(o)ry vďačnosti. Ak vytiahnem teba (čo je dosť možné), potom by som ti jednu poslala zadarmo. Dostala som na ten účel jeden výtlačok od Kumránu. emoticon

Ad hviezdičky: Niekedy sa to zasekne. Pomôže preštartovať stránku (znovu načítať) a znovu kliknúť. emoticon
Posted on 08/09/13 23:19 in reply to Mária-Irma Danieliszová.