« Back

O halloweenských párty a budúcich klientoch psychologických poradní

O halloweenských párty a budúcich klientoch psychologických poradní

S blížiacim sa Halloweenom sa na nás vysypala hŕba strašidelných masiek, tekvicových hláv no aj reklám zameraných proti sláveniu tohto "sviatku". Desiatky kresťanov sa snaží, aj keď nie vždy najšťastnejším spôsobom, upozorniť na nebezpečenstvo tejto zábavy. No a stovky rodičov a učiteliek zatiaľ chystá nevinné strašidelné párty pre svoje deti.

O schizofrénii mnohých z nás

Reklamy zamerané proti Halloweenu typu: "Zas opakuješ po Američanoch a zapálil si babke sviečku?" naozaj nemám rada. Nie len preto, že sú trápne a prvoplánové, no možno práve preto, že väčšina Halloweenu chtivých tú sviečku zapáli. A to je na tom to najsmutnejšie. V nedeľu rodičia so svojimi deťmi navštívia cintorín, aby si zapálením sviečky uctili duše zosnulých a oslávili sviatok Všetkých Svätých a v pondelok tie isté deti odprevadia do škôlky prezlečené za Smrť, aby spolu s učiteľkami a ostatnými deťmi oslávili sviatok všetkých čarodejníc a zlých duchov.

Mnohí rodičia v tom nevidia žiaden problém. Často argumentujú tým, že ide len o zábavu a trocha strachu ich deťom nezaškodí, aby z nich neboli raz v živote slabosi. Napriek tomu, že zatiaľ nemám deti, pokúsim sa na to pozrieť očami matky, ktorá miluje svoje dieťa a chce pre neho to najlepšie. A to, verím, platí o každej mame.

Očami milujúcej matky

Pamätám si, keď som ako malé dieťa na chvíľu kdesi zbadala fotku obeseného muža. Niekoľko dní som kvôli tomu mala problém zaspať a prežívala som strach. Nie nebolo to preto, že som bola "slaboch". Je to prirodzená reakcia dieťaťa na niečo strašidelné a nepríjemné, s čím sa v živote stretne.

Každá matka túži, aby jej dieťa pokojne spalo a bolo šťastné.  Preto bez ohľadu na to, či by som v Boha a duchovný svet verila, alebo nie, verím, že by som nikdy nechcela vo svojom dieťati vyvolávať pocity strachu, odporu či úzkosti. Ako matka, ktorá miluje svoje dieťa, by som nikdy nechcela, aby sa v noci bálo zaspať a cítilo sa zle. Pohľad na strašidelné krvavé masky a atmosféra smrti, ktorú má Halloween vyvolať, prirodzene zanecháva v dieťati negatívne pocity,  či už to v tej chvíli na sebe dá poznať, alebo nie.

Preto nechcem byť rodičom, ktorý miluje svoje deti a napriek tomu v nich dobrovoľne vyvoláva negatívne emócie. O to viac, keď viem, že diabol nie je rozprávková postavička a každým dobrovoľným gestom, ktorým ho ľudia, aj keď nepriamo, oslavujú, mu otvárajú dvere do svojho života a dávajú mu viac autority nad ním. Túžim raz ako matka vyberať svojim deťom program, ktorý v nich bude vzbudzovať pocity šťastia, pokoja a radosti. Program, ktorý im bude prinášať Život a nie smrť.

Čo zaseješ, to budeš raz žať

Napadá mi Slovo z Biblie, ktoré mi včera čítal môj manžel: "Čo človek zaseje, to bude aj žať." (Gal 6,7) A tento bumerangový efekt platí bez ohľadu na to, či tomu, čo sa píše v Biblii, veríme alebo nie. Pravdivosť týchto slov nám určite rád potvrdí každý psychológ, ktorého časom budeme s našim dieťaťom musieť navštíviť, lebo je akési nepokojné, hyperkatívne a zle spáva. Možno sa tomu dá predísť, ak budeme rozlišovať, čím naše deti budeme sýtiť a čím nie. Veď ich predsa milujeme a chceme pre ne len to najlepšie.

Comments
sign-in-to-add-comment
[...] O halloweenských párty a budúcich klientoch psychologických poradní [...] Čítať viac
Posted on 10/30/15 1:46 PM.
Marika, dobre napísané emoticon
Mne okrem toho napadá aj to, že raz deťom hovoríme, aby boli dobré a čakáme to od nich, a potom sa zase tvárime, že je to sranda byť zlý - a čím horší, tým lepší. Naozaj, taká schizofrénia, ako píšeš.
No a navyše...je to strašný gýč ...
Posted on 10/30/15 4:12 PM.
Marika, tento rok o čosi viac bojujem proti každému zlu ako sa dá. Toto je jedným z nich.To čo sa deje okolo nás nemôže nechať pokojnými a nevšímavými. Diabol zúri, uzatvára svoje kruhy a chce mať každého za akúkoľvek cenu. Jeho boj je tak rafinovaný až mi je z toho zle. Je mi zle z tých plodov našej zeme tak spracovaných na "nevinný" a veľmi zaujímavý spôsob, ako zaujať, ako pritiahnuť pozornosť našich detí. Ako ovládnuť tých, ktorí nemajú svoj názor. Snaha nás rodičov je niekedy tak cielene zrušená výchovou v školách, médiach, vzormi spolužiakov... Je to tvrdý boj... Chvála Pánovi, lebo On je víťaz
Posted on 10/31/15 6:09 PM.