« Back

Konečne katolícky kňaz ....

Nezľaknite sa, nie je to o tom, že som ešte nevidela katolíckeho kňaza, ani o tom, že by som niektorému upierala katolicitu....

Je to o tom, že som prvý raz počula homíliu, ktorá hovorila o smrti radostne. Možno som spadla z mesiaca, ale.....

Evanjelium bolo z Jn 14, 1-6   a sv. omša bola určená mládeži.

Pán kaplán povedal toto:

++++++++++

"Prečo sa tak bojíme smrti? Pretože sa toľko šparcháme vo svojich hriechoch, aj vyspovedaných a oľutovaných, vo svojich chybách a nedokonalostiach , že premýšľame viacej nad trestami ako nad slovami Pána. Hľadáme všetko možné, čo by nás podľa  n á š h o  názoru zdokonalilo, urobilo svätejšími.... Dokonca niekto je schopný závidieť inému, že nemusí chodiť do práce a môže sa viac modliť....najmä medzi staršími.

Ježiša sme odložili niekam nabok. Pritom on nám s toľkou láskou hovorí: "Nech sa vám srdce nevzrušuje! Veríte v Boha, verte aj vo mňa.....V dome môjho Otca je mnoho príbytkov. Keby to tak   n e b o l o, bol by som vám povedal, že vám idem

p r i p r a v i ť   m i e s to? "

To miesto neišiel pripraviť iba Dvanástim. "Zas prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja". To je pre teba, pre mňa, pre všetkých....ako pozvanie.

Berieme toto vážne?

V jednom našom krásnom eucharistickom hymne sa spieva o tom, že jediná kvapka krvi by stačila na zmytie vín  c e l é h o

v e s m í r u.  A vytiekla z Ježiša iba jedna kvapka?

Lenže: je to zadarmo? Isteže nie. Iste tam nemôže prísť niekto, kto Boha celý život ignoroval a nekonal pokánie, neotvoril mu srdce. Tam sa nechodí nasilu.

Čo nám teda treba robiť? Bez výhrady týmto Pánovým slovám veriť, otvoriť mu srdce a netrápiť sa, ak spadneme, ale oľutovať, vyzanť mu lásku a ísť ďalej. Takto je isté, že neskončíme mimo  Božej náruče."

++++++++++++

Táto homília odznela v predvečer výročia odchodu mojej mamky a v čase, keď smútim za zosnulým otcom biskupom a dvoma kamarátkami a kolegyňami, ktoré odišli do večnosti ten istý deň.

Priatelia, nesúďte ma.....u mňa to bolo naozaj prvý raz, že som počula toľko nádeje . A nedalo  sa mi nepodeliť sa s vami.

Comments
sign-in-to-add-comment
Suhlasim s Vami. Aj nas pan kaplan mal tiez rano podobnu povzbudzujucu homiliu, ze mi az od potesenia vypadli slzicky, preto sa tesim a zdielam s Vami.
Posted on 5/5/12 7:40 PM.
Je tu cas obnovy cirkvi, kedy sa my katolici musime zbavit jansenistickeho a samospravodliveho zmyslania. Vdaka Bohu za kazdeho, kto dokaze Bozie slovo prijimat a podavat v plnosti, nie len v "zákonníckej podobe"
Posted on 5/8/12 12:23 AM.
Božie milosrdenstvo je nekonečné. Keby ste ma milovali, radovali by ste sa, že idem k Otcovi emoticon Láska sa neustále dáva. Aj v najťažších chvíľach. Každý máme v sebe takú malú lásku, ktorá túži mať a vlastniť. Potom je tá väčšia, ktorá je slobodná. Vari nepísal apoštol Pavol o tom, že dokonca túžil zomrieť, aby bol s Kristom? Písal. Pre neho už nebol ničím tento svet, ale z lásky ku iným chcel tu ešte byť. Mal v sebe lásku, ktorá sa chcela vždy dávať. Nakoniec dostal od Pána milosť mučeníckej smrti. Trošku som sa zasmial pri myšlienke, že náš život je ako hra, ktorá sa hrá určitý čas a človek môže nazbierať za ten čas poklady. Potom sa hra skončí a to čo nazbieral, tak si berie domov. Ako niekedy v pevnosti Boyard zbierali mince. Tu môžeme si nazbierať poklady, aby sme si ich napokon vzali domov do neba. emoticon Je pekné, že si sa podelila. Strata najmä blízkeho človeka veľmi bolí. Na druhej strane, treba sa vždy snažiť, aby v nás víťazila tá väčšia láska, ktorá túži potom, aby ten človek mal vždy to najvyššie blaho a dobro.
Posted on 5/8/12 7:34 AM.
Veľmi dobrý katolícky kňaz je aj Benedikt XVI. Doporučujem si niečo na povzbudenie prečítať i od neho.
:-)
Posted on 5/9/12 7:39 AM.
Peter, deje sa! Práve čítam a uvažujem nad Spe salvi . emoticon
Posted on 5/9/12 7:47 AM in reply to Peter Sklovský.