« Back

A čo, keď Boh neexistuje?

A čo, keď Boh neexistuje?

Možno pre niekoho zaujímavá myšlienka, či ten Boh existuje, alebo nie. Pre veriaceho človeka azda nedôležitá. A snažiť sa presvedčiť neveriaceho, že Boh existuje je zložité, ale je isté, že aj neveriaci je v skutočnosti tiež len veriaci. Tak ako veriaci verí, že Boh existuje, tak neveriaci zasa verí, že neexistuje.

Problém nastáva tu. Bl. Ján Pavol II., ako aj Svätý Otec Benedikt XVI. nám stále pripomínajú, že žijeme, akoby Boh neexistoval. Tu je to dôležité slovíčko - žijeme. Náš život často nenasvedčuje tomu, že sme veriaci, i keď sa za veriacich azda aj považujeme a k viere sa slovami hlásime, no skutky a život tomu nenasvedčujú. Obaja nás povzbudzujú k tomu, aby sme vsadili aj pri pochybnosti na to, že Boh existuje a žili podľa toho.
 
Vychádzajú z tohto Pascalovho zamyslenia:
Možno to celkom správne nevysvetlím, ale pokúsim sa.
Pozrime sa na otázku viery  a najmä života podľa viery z tohto pohľadu.
Čo stratím a čo získam ak existuje a ak neexistuje Boh, a ak žijem, a ak nežijem podľa kresťanských hodnôt, (konkrétne si dajme, aby sme si vedeli tie kresťanské hodnoty predstaviť, podľa Desatora)?
 
Boh existuje – žijem podľa kresťanských hodnôt – čo získam? – nebo, večný život.
Boh existuje – žijem podľa kresťanských hodnôt – čo stratím? – nič, (niekto by si mohol myslieť, že slobodu, ale predsa sloboda človeka nespočíva v tom, že si robím, čo chcem, ale v tom, že sa usilujem konať dobro a vyhýbam sa zlu.)
Boh existuje – nežijem podľa kresťanských hodnôt – čo získam? – peklo, otroctvo ducha, smutný život na zemi.
Boh existuje – nežijem podľa kresťanských hodnôt – čo stratím? - nebo.
 
Pripusťme teraz tieto ďalšie možnosti, tu už odpovede nebudú iba nebo a peklo
Boh neexistuje - žijem podľa kresťanských hodnôt – čo získam? – Prinajmenšom ľudia a aj ty sám budeš vedieť, že si v živote škaredo nehovoril, nikomu vedome neublížil, nekradol, nikoho nezneužil.... atď. Povedia o tebe, bol to dobrý, slušný človek, dobre prežil svoj život.
Boh neexistuje - žijem podľa kresťanských hodnôt – čo stratím? –   Myslím si, že takmer nič. Niekto by mohol povedať, nemohol som si užívať život. Ale, čo sa chápe pod tým užívaním si života? Opíjanie sa, striedanie partnerov, zlodejstvo...?
Boh neexistuje– nežijem podľa kresťanských hodnôt– čo získam? – Znova nič. Jedine vnútornú i vonkajšiu nevyrovnanosť a komentár od ľudí – Dobre, že už zomrel. A stávam sa otrokom sveta, seba, svojich chúťok.
Boh neexistuje– nežijem podľa kresťanských hodnôt – čo stratím? - Stratím slobodu ducha, úctu ľudí, zničím život sebe a druhým okolo mňa......
 
Uvedomujem si, že odpovede nie sú úplné. Každý si tam môže ešte čokoľvek doplniť a tak sa vytvára priestor pre mnohé postrehy...
Comments
sign-in-to-add-comment
Zaujímavá úvaha. Tuším sa ti tam ku koncu vlúdila chybička - je tam dvakrát "Boh neexistuje - nežijem podľa kresťanských zásad. (ani podľa kontextu som nezistila, žeby jedno z toho bol preklep ;) )

Tiež som sa zaoberala podobnou úvahou. Dokonca myšlienka, ktorá ma prepadla bola ešte nepríjemnejšia: "Čo ak Boh vôbec nie je dobrý a po smrti sa nám vysmeje, že sme sa nadarmo snažili?" Ale stačilo si ju pripustiť a jej nezmyselnosť hneď vyšla najavo - Však život s Bohom mi prináša šťastie a slobodu hneď - TU a TERAZ, nie "až" kedysi po smrti. To by bolo dosť smutné kresťanstvo. Je to paradox, ale ľudia bez Boha nie sú šťastnejší alebo slobodnejší - naopak, chýba im pevný bod, zdroj trvalej radosti bezohľadu na okolnosti, istota lásky a prijatia, sloboda od vášní a žiadostí tela... istota, radosť, láska, pokoj... To všetko dostávam. A keby som sa aj kdesi vo večnosti dozvedela, že "všetko je inak", neľutujem. Život na zemi by nemohol byť šťastnejší. ;-)
Posted on 9/21/12 10:27 AM.
Ako sa vyjadril jeden neveriaci ocko, absolvent psychológie: "Kresťanská viera je dobrá psychohygiena" ;-)
Posted on 9/21/12 10:28 AM in reply to Eva Baranovičová.
Raz mi mamička rozprávala takýto skutočný príbeh:
V nemocnici sa starala o chorých pacientov jedna rehoľná sestrička. Vždy mala úsmev na perách, pre každého mala láskavé slovo a ruky prichystané pomôcť. Nikdy sa nežalovala, nesmútila, bola vľúdna, prívetivá, v očiach ostatných sprítomňovala anjela.
Každý deň prichádzala k lôžku aj veľmi chorého pacienta, ateistu, ktorý bol naopak vždy ufrfľaný, nadával na všetkých a na všetko... Jedného dňa hovorí tejto sestričke:
"Sestrička, už dlhšiu dobu vás pozorujem a je mi vás nesmierne ľúto. Ste taká krásna, mladá a takto si ničíte život. Prečo sa nevydáte, nemáte deti? Život vám rýchlo uplynie a ani sa nenazdáte, zomriete a naraz prídete na to, že Boh neexistuje"...
"Tak sa nič nestane", hovorí sestrička, "ale čo sa stane s vami, keď zomriete vy a zistíte, že Boh existuje?"
Posted on 9/22/12 8:09 AM.
Tuto mi prichádza na um: "A pán pochválil nepoctivého správcu, že si opatrne počínal. Lebo synovia tohto sveta sú voči sebe navzájom predvídavejší ako synovia svetla." (Lk 16, 8)

Už len z nepoctivej vypočítavosti a prezieravosti sa dá prísť na to, že sa oplatí veriť.
Posted on 9/22/12 12:43 PM.
super zamyslenie, tiež som nad tým už viackrát uvažovala a je to veľmi správne a rozumné emoticon) +
Posted on 9/22/12 1:31 PM.
Je to pravda,podobný pribeh o jednom rehoľníkovi nám rozprával náš duchovný Otec a ten ateista sa napokom obrátilemoticon
Posted on 9/22/12 1:44 PM in reply to Eva Vráblová.
Super! Negatívne premenené na pozitívne.
Posted on 9/22/12 1:49 PM in reply to Martin Ragula.
Len kratke vysvetlenie - tam sa rozlisuje co clovek ziska a co straca, ak by aj Boh neexistoval a nezil by som podla krestanskych zasad. A dakujem za postrehemoticon
Posted on 9/23/12 3:40 PM in reply to Eva Baranovičová.
Naozaj zaujimava poznamkaemoticon a pritom naozaj kolko toho ziskavameemoticon uz tu na zemi. Ako aj pani Eva hovori v tom svojom pribehu.
Posted on 9/23/12 3:41 PM in reply to Martin Ragula.
Dovolim si zdielat na facebookuemoticon
Posted on 9/23/12 3:46 PM in reply to Eva Vráblová.
Posted on 9/23/12 6:34 PM in reply to Martin Majda.