« Back

(NE)dojčenie

(NE)dojčenie

Trvalo mi takmer dva roky, kým som sa odhodlala napísať tento príspevok. (Už na začiatku chcem napísať, že je to určené hlavne pre ženy. A že ak to niekto cíti/l podobne, kľudne môže zdieľať, nech sa to dostane ku každej žene, ktorá si práve toto potrebuje prečítať).

Ako absolventka som hneď po škole na pár mesiacov nastúpila ako lekárka na GYN-PÔR oddelenie. Pamätám si, že hneď prvý deň po nástupe som si do malého poznámkového bloku napísala otázky, ktoré sa mám pýtať žien na šestonedelí. Medzi nimi bola aj otázka: “Rozbieha sa laktácia? Dojčíte?”. Pýtala som sa to denne každej pacientky po pôrode.
Po pár týždňoch strávených na oddelení som vizitovala mladú 20-ročnú pacientku, ktorej som sa opýtala tú istú otázku, aby som si mohla pomyselne odfajknúť ďalšiu otázku zo zoznamu, ktorý sa musím opýtať. V tej chvíli mladá žena zosmutnela a bez slova pokrútila hlavou. To isté sa opakovalo aj nasledujúce 3 dni, pričom v posledný deň sa mladá pani veľmi rozplakala a povedala, že nech robí, čo robí, nedarí sa. Trápila sa. Veľmi. Ja som jej na to len rýchlo povedala , že musí bábätko viac prikladať a laktácia sa určite rozbehne. Nech sa netrápi, veď má nádherné zdravé dieťa. Absolútne vôbec som nedokázala pochopiť, prečo ju (NE)dojčenie dokáže takto rozhodiť, prečo sa kvôli tomu takto trápi, veď aj keby náhodou nedojčila, tak dnešné umelé mlieka sú bomba.
Po pár mesiacoch som na presne tej istej izbe ležala ja. Pár hodín po akútnom cisárskom reze som sa snažila prikladať svojho syna na prsník každú sekundu, len aby sa prisal. Nešlo to, myslím, že za celý pobyt v nemocnici nevypil ani glg materského mlieka (ktoré som mala). Bola som smutná, ale nie zúfalá, lebo som si ako lekárka vedela vyargumentovať to, že dojčenie sa po cisárskom reze rozbieha poväčšine dlhšie. Naozajstný PROBLÉM (a použitý Caps lock nie je náhoda) nastal až keď som prišla z nemocnice domov. Každý sa zaujímal, ako sa má bábatko, či som rodila prirodzene ( o tom potom) ale najdôležitejšia a pre okolie najzaujímavejšia otázka takmer od každého bola “A KOJÍŠ?”. Nevedela som si na to zvyknúť, každý deň som strávila v priemere 5-6 hodín odsávaním mlieka, ktoré som mala, ale ani na skundu sa malý nechcel prisať. Vždy, keď som počula tú otázku stúpol mi tlak, rozbúchalo sa mi srdce a cítila som sa ako najhoršia matka na svete, ktorá zlyhala na plnej čiare kvôli tomu, že jej dieťa od prvého dňa života priberá len z Nutrilonu a ako dezert si vypije horko ťažko odsatých 100ml mlieka. Zovšadiaľ som počúvala len PRIKLADAJ, jedz to a to, nejedz to a to, nevzdávaj to, materské mlieko je pre dieťa to najlepšie, čo mu môže mamička dať. Prišli situácie, keď sa ohľadom dojčenia nášho syna ľudia pýtali môjho manžela… “Barbi kojí?” …jedna blízka osoba mi povedala, že TO RÝCHLO VZDÁVAM, a že ak by som so svojím synom stroskotala na opustenom ostrove, tak by som ho NEDOJČENÍM ODSÚDILA NA SMRŤ. V tú noc som nespala asi ani sekundu, tak som plakala. Chcela som utiecť, zakopať sa, nemala som potrebu s nikým si písať, volať, stretnúť sa, lebo som sa bála odkiaľ na mňa vyskočí otázka “A KOJÍŠ??? TO UŽ NEKOJÍŠ? A DOSŤ PRIKLADÁŠ?”
Cítila som sa tak strašne zle, úplne ako žena, ktorá zlyhala, ako najhoršia matka na svete, ktorá nedokáže dať ten zázrak menom materské mlieko svojmu dieťaťu ( a áno rozumiem úplne všetkým, ktorí toto, čo píšem nedokážu pochopiť, lebo ani ja som nevedela, kým som to nezažila). Bola som tak veľmi smutná, že som sa niekedy zabúdala tešiť z toho, že mám zdravého syna. Môj manžel už nedokázal počúvať zvuk odsávačky a myslím, že ani pozerať sa na to, ako sa trápim. Všetkú tú bolesť a celé to rozpoloženie som prenášala na svojich najbližších a hlavne na moje milované bábätko. Dokázala som stráviť hodiny čítaním MODRÉHO KONÍKA. “Doktorka gyndoška” si čítala portál, ktorý z duše neznáša len preto, lebo som sa chytala aj slamky a čakala som, že tam natrafím na spásonosnú radu a začnem plnohodnotne dojčiť. V mojom najhoršom štádiu týchto dní som bola úplne presvedčená, že nikdy nebudem mať také puto so svojim synom ako majú matky, ktoré svoje deti dojčia.
Trvalo to 4 mesiace. 4 predlhé mesiace som sa zožierala, vyčítala si, že ako matka za nič nestojím, že umelé mlieko urobí a fľašu podrží absolútne hocikto. 4 mesiace som žila v úzkosti a strachu, aby tú tému niekto nevytiahol, nepýtal sa ma na to, nedával mi rady… 4 mesiace som mala naozaj depresívne stavy a nedokázala sa naplno tešiť zo zázraku, ktorý som doma mala.
A potom to prišlo, bola som už tak psychicky a fyzicky unavená, že som sa zo sekundy na sekundu rozhodla, že prestanem odsávať. Panebože. Beriem to ako jedno z najlepších rozhodnutí, aké som kedy urobila. Prestala som na seba vyvíjať tlak, čítať, počúvať nevyžiadané rady. Začala som si užívať každú sekundu bytia s mojím milovaným synom (ktorý priberal vďaka NUTRILONKE, pánbohzaplať za umelé mlieka.) Nebola to ani potom čisto len prechádzka ružovou záhradou a občas mi prišlo ľúto, a aj som si poplakala, ale uvedomila som si jednu vec, ktorú si možno dnes potrebuje prečítať niektorá iná žena, ktorá sa cíti rovnako- *HODNOTU ŽENY AKO MATKY NEURČUJE TO, ČI DIEŤA DOJČÍŠ ALEBO NIE. ONO TVOJU LÁSKU CÍTI V KAŽDOM JEDNOM DOTYKU, SLOVE, POHĽADE.”
Toto je môj príbeh. Príbeh lekárky, ktorá ABSOLÚTNE nedokázala pochopiť pocity pacientky, ktorá sa pre (NE)dojčenie trápila, kým si to nezažila sama. Ja som si to nemala kde prečítať, nevedela som, že aj iné ženy sa takto trápia.
Chcela by som však na záver napísať jednu vec. To, pod akým tlakom sa cítia ženy pre (NE)dojčenie alebo aj pre okolie “príliš dlhé” dojčenie si spôsobujeme MY ŽENY samé. Naše otázky a často dobre mienené no nevyžiadané rady dokážu ženu v tak citlivej téme pichať ako žiletky. Nerobme na seba nátlak, že len dojčením si vytvárame puto, že deti, ktoré vyrastajú na umelom mlieku sú horšie,alergické a podobne… NEPÝTAJTE SA ŽIEN NA DOJČENIE, kým Vám o tom nepovedia samé. Dokáže to nesmierne bolieť.
A na záver už len dôvod, prečo to celé teraz píšem. Teraz sa cítim ako žena, matka, ktorá sa dostala z kolotoča úzkostí a pochopila, že to, že sa matka trápi pre nedojčenie je najhoršie, čo môže urobiť.
O krátky čas ma to čaká opäť, a keď sa budem znovu cítiť tak veľmi zle, chcem si prečítať triezve slová ženy, ktorá z toho už bola vonku.
 

Redakcia portáli Moja Komunita ďakuje autorke  Barbore Jurkovej za súhlas publikovať text.

Chceš povzbudiť ženy v podobnej situácii? Zdieľaj tento článok na sociálnych sieťach.

Zdroj originálneho obrázka: https://blogs.timesofisrael.com/

Poriadok v dome, poriadok v duši – alebo naopak?

Poriadok v dome, poriadok v duši – alebo naopak?

Idú sviatky a ja si všímam stále viac, že mnoho ľudí upratuje svoje príbytky, byty či domy. Aj mňa to ťahá do umývania okien, generálneho upratovania bytu a vidím každý nedostatok. Na druhej strane sa nám tu rozšírili reči o tom, že Pán Boh nepotrebuje upratanú domácnosť. Tak ako to teda je?
Poriadok v dome, poriadok v duši – alebo naopak?

Poriadok v dome, poriadok v duši – alebo naopak?

  Autorka: Veronika Sádovská
Podmienky pre odpustky pre duše v očistci v novembri

Podmienky pre odpustky pre duše v očistci v novembri

Odpustky znamenajú odpustenie časného trestu pred Bohom za hriechy, ktoré sú už odpustené, čo sa týka viny... Odpustky sú čiastočné alebo úplné podľa toho, či oslobodzujú od časného trestu za hriechy čiastočne alebo úplne. Každý veriaci môže odpustky... získať buď pre seba, alebo aplikovať za zosnulých (KKC 1471).
Ruženec a Páter Pio

Ruženec a Páter Pio

Svätý Pio z Pietrelciny jedného dňa povedal: „Satan sa zameriava na zničenie tejto modlitby, ale nikdy sa mu to nepodarí: je to modlitba Tej, ktorá víťazí nad všetkým a všetkými. Je to Ona,...
Boja sa zlí duchovia naozaj ruženca?

Boja sa zlí duchovia naozaj ruženca?

Zatiaľ, čo jedna skupina veriacich modlitbu ruženca miluje a nedá na ňu dopustiť, iná ju priam nemôže vystáť a zdá sa jej nudná, zastaralá a možno i zbytočná.
(NE)dojčenie

(NE)dojčenie

Trvalo mi takmer dva roky, kým som sa odhodlala napísať tento príspevok. (Už na začiatku chcem napísať, že je to určené hlavne pre ženy. A že ak to niekto cíti/l podobne, kľudne môže zdieľať, nech sa to dostane ku každej žene, ktorá si práve toto potrebuje prečítať).
Odcudzenie sa v manželstve sa dá prekonať

Odcudzenie sa v manželstve sa dá prekonať

Vzájomné odcudzenie sa partnerov v manželstve sa hodnotí ako závažnejší problém ako neustále nezhody a hádky. JE MOŽNÉ ho však PREKONAŤ! Ľahostajnosť a nezaujatosť o to, čo žije ten druhý, takmer žiadne spoločné záujmy či aktivity mimo povinností začínajú z vášho manželstva robiť „pracovný tábor“, do ktorého sa vám, samozrejme, začína nechcieť vracať. Javí sa, že nemá zmysel udržiavať niečo také umelo...
Príďte na charitatívny beh BEH KALVÁRIOU 2023

Príďte na charitatívny beh BEH KALVÁRIOU 2023

Po vydarenom nultom ročníku sa aj tohto roku uskutoční v Považskej Bystrici 3.6.2023 charitatívny Beh Kalváriou, ktorého výťažok bude venovaný Filipkovi a Jessice na podporu ich finančne náročnej liečby.
Ježiš, Tebe som to urobil!

Ježiš, Tebe som to urobil!

Matka Tereza dvíha dlaň a ukazuje 5 prstov. Jej znak, ktorý hovorí: „TEBE SOM TO UROBILA!“ Toto gesto používa, keď prejavuje milosrdenstvo, keď dvíha malomocného, ale tiež vtedy, keď ju chcú oslavovať médiá.
Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

V článku 10 hlavných príčin, prečo ľudia podľahnú alkoholizmu sme si vysvetlili, že ak chceme pomôcť závislým ľuďom, musíme najprv pochopiť príčinu, prečo začali piť.
Rivalita medzi súrodencami

Rivalita medzi súrodencami

Rivalita medzi súrodencami býva častá. Hovoríme, že je normálna, ale je aj dobrá? V slovenských pomeroch sa „bojový stav“ medzi súrodencami (mladšími či staršími, dokonca dospelými) vyskytuje ako bežný jav. Náhle nás potom zarazí, že niektoré národy prirodzene vedú deti k vzájomnej súdržnosti, láske a rešpektu bez porovnávania a večného vzájomného súťaženia. Ako to potom s tou súrodeneckou rivalitou skutočne je?
Videokatechéza pre rodiny 4: Láska v manželstve

Videokatechéza pre rodiny 4: Láska v manželstve

Videokatechézu publikujeme s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Modlitba sv. Gertrúdy Veľkej za duše v očistci

Modlitba sv. Gertrúdy Veľkej za duše v očistci

Sv. Gertrúda Veľká ako jedna z prvých zanechala písomné zmienky o víziách a návštevách duší z očistca. Po skončení tejto krátkej modlitby mala vždy obraz mnohých duší odchádzajúcich z očistca do neba.
Modlitba za pápeža Františka

Modlitba za pápeža Františka

Stáť na čele Cirkvi je zodpovednou a náročnou úlohou. Svätý otec potrebuje podporu mnohých modlitieb, aby pod vedením Ducha Svätého mohol vykonávať svoje poslanie a mal k tomu potrebnú múdrosť, silu a zdravie.
NEDEĽA a jej náboženský a sociálny význam AUDIOKATECHÉZA

NEDEĽA a jej náboženský a sociálny význam AUDIOKATECHÉZA

Nedeľa sa stala súčasťou „weekendu“ a v našom chápaní sa doslova dostala na chvost týždňa. Pre prvých kresťanov to však vždy bol prvý deň, ktorý dával orientáciu pre celý nový týždeň. V tetjo časti sa dozviete o význame a rizikách, ktorým je vystavený Pánov deň nielen zo strany spoločnosti, ale aj v postoji mnohých veriacich.
Videokatechéza pre rodiny 3: Povolanie rodiny

Videokatechéza pre rodiny 3: Povolanie rodiny

Videokatechézu publikujeme s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Opravme si svoj obraz o Márii Magdaléne

Opravme si svoj obraz o Márii Magdaléne

O Márii Magdaléne čítame v Lk 8,2, že z nej Pán Ježiš vyhnal 7 zlých duchov. Mnohí to spájajú s hriechom v sexuálnej oblasti. Evanjeliá však nič také neuvádzajú. V tejto časti podávam pohľad na túto biblickú postavu, ako ho nachádzame v Svätom písme. Prajem Vám príjemné počúvanie.
Ako Cirkev naloží so skúsenosťou pandémie

Ako Cirkev naloží so skúsenosťou pandémie

Slovenská spoločnosť a Cirkev má skúsenosť s prvou a druhou vlnou pandémie.
Videokatechéza pre rodiny 2: Skutočnosť a výzvy rodín

Videokatechéza pre rodiny 2: Skutočnosť a výzvy rodín

Videokatechéza je publikovaná s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Videokatechéza pre rodiny 1: Vo svetle slova

Videokatechéza pre rodiny 1: Vo svetle slova

S osobným dovolením publikujeme videokatechézu Prof. Františka Trstenského pre rodiny.