Blog

« Назад

Ako tráviť čas vo dvojici

Ako tráviť čas vo dvojici

Nuda a problémy s tým, že "nevieme, čo by sme tak spolu robili" potrápia nielen tých, čo spolu chodia, ale často i manželov- raz nemáme čas, inokedy peniaze a občas ani chuť, no často ani nápad, čo sa á spolu robiť a mať pritom kvalitný čas, ktorý za taký považujú obaja z nás. Stále sa potrebujeme učiť, spoznávať, objavovať staré i nové – no buďme si istí, že možností je viac, ako si môžeme myslieť, hoci sme v rôznych situáciách.

Zamerajme sa na dôležitých 5 oblastí, ktorým sa vo vzťahu potrebujeme vo voľnom čase venovať a pritom rozvíjať i čosi podstatné popri tom- náš vzájomný vzťah s Bohom, vzájomné spoznávanie a učenie sa, upevňovanie vzťahov v rodine, budovanie priateľstiev, služba a pomoc iným a koníčky.

Náš vzájomný vzťah s Bohom - tipy

Spoločná modlitba - ďakovanie Bohu za toho druhého a prosby za jeho potreby, odovzdávanie vzťahu do Božích rúk, sv.omša, sv. zmierenia, modlitba ruženca, korunka, deviatniky, ktoré si robíme spolu, čítanie Sv.Písma, čítanie duchovnej literatúry, duchovné obnovy a cvičenia, prednášky, súkromná púť na nejaké pútnické miesto alebo návšteva iných kostolov a kaplniek, spoločné púte, zájazdy, biblické a kresťanské filmy

 

Vzájomné spoznávanie a učenie sa- tipy

Naučte sa spolu rozprávať – aktuálne o bežných veciach, no i "objavné" rozhovory pri kávičke, čaji či prechádzke – rozmýšľajte, čo o svojom partnerovi ešte neviete- kam by sa niky nechcel presťahovať, aké zviera by kúpil svojej dcérke, keby neskutočne drankala, 10 miest, ktoré by chcel navštíviť, 8 jedál, ktoré zaraďuje medzi najnechutnejšie, 5 ľudí, ktorí mali na ňu/neho najsilnejší vplyv a prečo...
Učte jeden druhého, čo viete – jazyk, počítačové znalosti, šport, hudobný nástroj, marketingové stratégie, techniky na rýchlejšie zapamätanie, najkvalitnejšie značky pneumatík a ich výhody, varenie, pečenie, maľovanie.... Každý z nás vie toho dostatok na to, aby mohol toho druhého mnoho naučiť ! Táto oblasť sa veľmi prekrýva s koníčkami, ktoré sú opísané nižšie.
Pozerajte si fotky a hovorte si o nich navzájom.


Upevňovanie vzťahov v rodine

Modlite sa za aktuálne potreby svojich rodín, navštevujte a pomáhajte jednotlivým členom, telefonáty, SMS, skype - hovory, výroba a kúpa darčekov a pohľadníc, spoločné prechádzky, výlety, športy, kino, divadlo, oslavy, prekvapenia. Učte sa byť pozorní, vďační a láskyplní najmä voči rodičom a podporovať toho druhého k aktívnemu rozvíjaniu dobrých vzťahov s jednotlivými členmi.


Budovanie priateľstiev

Hľadajte priateľov, ktorých priateľstvo má na váš vzťah dobrý vplyv, povzbudzujte sa a modlite jeden za druhého, chďte spolu do kina alebo spolu pozerajte film, hrajte spoločenské hry- karty, dostihy, activity, carcassone, hádaj na čo myslím :), monopoly, športujte, choďte na túru, výlet, o múzea, galérie, zábavného parku, prihláste sa spolu na tanečný kurz, pomáhajte iným, navštevujte sa, zavolajte si- ak máte vzdialených priateľov – skypujte, posielajte si fotky, zdieľajte aktuálne veci :), pomáhajte si navzájom.

 

Služba a pomoc iným

Ak vidíme potreby a problémy aj tých iných – tie naše sa zdajú často omnoho obyčajnejšie, ako keď sa zameriame iba na seba. Môžeme pomáhať iným v našom okolí - i v rámci Cirkvi- pomáhať pri príprave birmovancov, detských stretiek, zorganizovať prednášku, angažovať sa v charite, misiách, výzdobe, dobrovoľníckych prácach, ochotníckom divadle a pod.

Koníčky

Akokoľvek iní môžeme byť- je mnoho možností a koníčkov, ktoré sa môžu stať našimi spoločnými- záleží len na tom, ako veľmi sme ochotní sa učiť :

aerobik, astronómia, basketbal /aktívne, pasívne/, basebal /aktívne, pasívne/, bedminton, beh, bicyklovanie, biliard, binokel, člnkovanie, dáma, divadlo, fotografovanie, futbal /aktívne, pasívne/, kalčeto, genealógia, puzzle, golf, háčkovanie, štrikovanie, hokej /aktívne, pasívne/, horolezectvo, turistika, jazda na koni, kanasta, kino, kolieskové korčuľovanie, kolky, koncerty, počúvanie hudby, korčuľovanie na ľade, posilňovanie, lukostreľba, šípky, lyžovanie- bežky, zjazd, maľovanie, kreslenie, maľované krížovky, sudoku, mineralógia, monopoly, múzeá, nákupy- oblečenie, darčeky, doplnky, potraviny, reštaurácie, kaviarne, numizmatika, zber biliniek, húb, guľovačka, sánkovanie, opera, plachtenie na jachte,plávanie, wellness, počítačové hry, programovanie, práca s webom, blogovanie, grafika, písanie a čítanie poézie, potápanie sa, práca s drevom, vyrezávanie, vypaľovanie, hrnčiarstvo, keramika, dekupáž, quilling, papierové pletenie, práca s kovom, drôtikárstvo, návšteva pamätihodností, rybárstvo, sledovanie filmov, F 1, športových programov, dokumentárnych a vedeckých programov, speváckych súťaží, talkshow, jazda na skútri- cestnom, vodnom, snežnom, sochárstvo, spev, hudobný nástroj- gitara, flauta, husle, klavír, gajdy, fujara, bicie, kachón, bongo, harmonika- akordeón, ústna, tanec- spoločenský, ľudový, disco, elektro-bugy, scénický, stanovanie, stolný tenis, streľba, surfing, šach, štúdium, tenis /aktívne, pasívne/, tkanie, čipkovanie, domáce práce, vyšívanie, aranžovanie z kvetov, prírodných materiálov, šitie, práca s látkou, výroba darčekov, pohľadníc, volejbal, zábavné parky, kolotoče, zbieranie starožitností, čítanie kníh, časopisov, zbieranie známok,navštevovanie nových miest, hradov, zámkov, pečenie, varenie, tvorivé práce, opravovanie.


Milí priatelia, prajem nám pekný spoločný kvalitný čas a veľa požehnania :)  A ak sa tento text zíde aj niekomu inému, nezabudnite ho dať prezdieľať alebo poslať ďalej :)

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 09.11.15 18:14.