Blog

« Назад

SOM DOMA A ČO TERAZ

SOM DOMA A ČO TERAZ

Koronavírus vytvoril mnohým nezvyčajnú situáciu: zostať doma. Od prázdnin a dovoleniek sa ale veľmi odlišuje tým, že by sme nemali cestovať, navštevovať sa a máme odrezané mnohé možnosti využívania času, na ktoré sme zvyknutí. Žiadna sv. omša, stretká, kino, ihriská pre deti, obmedzené návštevy rodiny a priateľov... Ako dobre a príjemne využiť 2 týždne doma, ktoré nás čakajú.

 

1.     Nalaďte sa pozitívne: stále máme vodu, elektrinu, dodávku tepla, obchody sú otvorené. Nie je to ako v mimoriadnej situácii počas vojnového konfliktu alebo nejakej prírodnej katastrofy. V teple si môžeme uvariť čaj, obed, dať si kávu. S fungujúcou elektrinou si môžeme pohodlne zapnúť telku a využívať internet. Môžeme si dorobiť zásoby aj keď nemusíme dostať všetko, čo si zapýtame, určite nebudeme hladovať a nemusíme sa vystavovať riziku nákazy každú chvíľu.

2.     Čo sa dá robiť doma? Pravdou je, že doma sa dá robiť mnoho dobrých, užitočných a krásnych vecí. Konečne môžeme tráviť čas s rodinou, mať čas sa spolu úprimne pomodliť, zahrať sa hry, pozrieť si staré fotky, čítať knihy...dokončiť si veci, ktoré nikdy nestíhame. Pre inšpiráciu si môžete kliknúť na článok Žiadna nuda- množstvo vecí, ktoré sa dajú robiť doma

3.     Čas myslieť dopredu- s Božou pomocou koronavírus odzneje a kolotoč v práci, škole a domácnosti sa spustí, dokonca možno rýchlejšie. Je veľmi múdre sa na to pripraviť- na jednej strane si dobre oddýchnuť, na druhej strane urobiť v predstihu, čo môžeme. Napr. prať záclony a upratovať, pripraviť si dopredu veľkonočné dekorácie, dobehnúť žehlenie, doučiť učivo, v ktorom má žiak medzery, učitelia si môžu pripraviť prípravy, výzdobu triedy, testy, urobiť si sanitu v prevádzke, ktorú sme zatvorili pre verejnosť...

4.      Vyhnime sa rutine a nude: skúsme si dni troška premyslieť a urobiť si ich niečím jedinečné: napr. jeden deň navaríme na dva dni, druhý deň oddychujeme aktívne, ďalší deň si dáme filmový maratón, ďalší poriadne upratujeme, deň potom hráme spoločenské hry, nasledujúci deň sa učíme niečo nové... a dva týždne nám zbehnú ako voda a k tomu ich využijeme výborne.

5.     Ponorková choroba je možná, ale dá sa jej vyhnúť- ak sme doma všetci spolu je to krásne. Aby to tak aj ostalo je dobré, ak striedame aktivity/ čas, ktorý trávime spolu a ktoré robíme po samom. Pritom rozlišujeme, aby aj oddychové aktivity neboli stále spoločné. Nestačí ak mama rodiny trávi sama čas len pri povinnostiach- varení, žehlení, ale mala by mať čas pre čítanie, kúpeľ, keď si aj ona môže oddýchnuť. Rovnako to platí pre všetkých členov rodiny. Čas je vzácny dar a je dobré ho vedieť aj dobre využívať.

Ak si myslíš, že by mohol povzbudiť alebo inšpirovať tento článoch iných, nezabudni ho zdieľať :)

Комментарии